309
فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50

نظاير آن مي‌نامند. در صورتي که وجوه علت و بيماري محتمل باشد، يعني راجح و مرجوحي در ميان نباشد، حديث را متروک و معطل وا مي‌گذارند تا برائت آن احراز گردد. ۱
بهبودي به انواع گوناگون علت‌ها، با شواهدي از روايات‌ شيعي اشاره کرده است. در اين جا براي بيان روش او به ذکر اجمالي اين اشکال‌ها و احياناً بيان کامل نمونه‌هايي مي‌پردازيم:

1. توجه به عدم امکان سماع

گاه بعضي از روايت‌ها سند منقحي دارند و در شمار صحاح‌اند، ولي بهبودي با بررسي دقيق در تاريخ تولد و وفات راويان، انقطاع سند را روشن و آن را از درجه صحت ساقط کرده است. در برخي موارد تولّد راوي پس از وفات امام معصوم(عليهم السلام) بوده و يا زماني به دنيا آمده که نتوانسته آن امام را درک و در نتيجه، امکان سماع از آن امام را نداشته است، در حالي که ظاهراً ادّعاي سماع دارد. ۲ به اين ترتيب، چنين روايتي، در صورتي که به نقل مستقيم آن راوي از امام معصوم منتهي شود، در شمار روايت‌هاي مرسل خواهد بود؛ ۳ مثلاً به نظر بهبودي حسن‌ بن ‌محبوب (ت 149 ق) دوره ابو‌حمزه ثمالي را درک نکرده است و از اين رو، او را در شمار اصحاب امام رضا و کاظم علیه السلام ذکر کرده‌اند و در نتيجه، روايت حسن از وي بر سبيل وجاده خواهد بود. ۴ به اين ترتيب تعداد ده حديث از روايت‌هاي کتب اربعه و روايت‌هاي فراواني که به اين طريق در جوامع ديگر حديثي نقل گرديده، مرسل بوده و از شمار احاديث صحيح خارج مي‌شود. همچنين است احاديثي که از طريق او از صادقين علیهما السلام و مقاتل‌بن‌سليمان (ت 150 ق) روايت مي‌شود.

2 . توجه به تقطيع متن و قصه‌پردازي در حديث

به اعتقاد بهبودي، گاهي تقطيع متن و داستان مشاجره‌اي در متن حديث، از عيوب پنهان در حديث است. بهبودي روايتي را ذکر مي‌کند که همان روايت به صورت تقطيع شده در کتب ديگر با زيادت آمده

1.. همان.

2.. همان، ص۳ - ۵. براي نمونه وي درباره سند روايتي که در آن آمده است: «عن ابن‌مسکان عن أبي‌بصير قال: قُبض موسي‌بن‌جعفر(...»، مي‌گويد: در حالي که ابن‌مسکان خود قبل از موسي‌بن‌جعفر فوت کرده است و ابوبصير در ۱۵۰ ق، وفات يافته و عهد امام کاظم علیه السلام را درک نکرده است تا چه رسد به سال وفات امام کاظم علیه السلام يعني ۱۸۳ ق. هم چنين، در حديثي عبد‌الله‌بن‌جبله کناني مستقيماً از امام صادق روايت مي‌کند، در حالي که بهبودي مي‌گويد: امام صادق در ۱۴۸ق، رحلت کرده و عبد‌الله در ۲۱۹ق، که فاصله ‌اين دو تاريخ ۷۱ سال است و چون وي نه در شمار معمرين ذکر شده و نه در شمار اصحاب امام صادق علیه السلام، پس نمي‌توانسته مستقيماً از او نقل کند.

3.. بهبودي توجه دارد که اگر اين نوع ارسال از طرف مشايخ ثقه حاصل شود، تا حدّي قابل اعتماد است، ولي در بسياري از موارد ديده مي‌شود که اين روايت‌ها با کثرت وافري از سوي افراد بسيار ضعيف نقل مي شود. به اين ترتيب، با وجود وثاقت شخصي راوي، به مرسلات او اعتماد نمي‌کند.

4.. شرح مفصل اين مطلب را در فصلنامه فقه مندرج کرده است. با رجوع به اين مقاله، معلوم مي‌شود که بهبودي با توجه به اين‌که در الفهرست ابن‌النجاشي آمده است که حسن‌بن‌محبوب در ۲۲۴ق، وفات يافت، در حالي که هفتاد و پنج سال داشت، نتيجه گرفته است که وي حدود ۱۴۹ق، به دنيا آمده است (ر.ک: «حسن‌بن‌محبوب کوفي»، ص۴۱۱)


فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
308

(= 148 ق) کم و بيش تنها سيزده سال داشته و چگونه ممکن است امام به کودکي سيزده ساله بگويد: «ما أقبح بالرجل أن يأتي عليه ستّون سنة أو سبعون سنة فما يقيم صلاة واحدة بحدودها تامّة»؟ 3. حماد راوي کتاب حريز در باب صلاة است و امروز آنچه ما در اين باره در دست داريم، از طريق حماد از حريز از زراره از امام باقر علیه السلام است که حق مطلب را به جا آورده است. در اين صورت شايسته نيست امام به کسي که مي‌گويد من کتاب حريز را در نماز از حفظ دارم، بگويد: «لا عليک، قم فصلّ». از سوي ديگر، مدعي چنين مطلبي بايد به بهترين وجه با رعايت تمام آداب، نماز را به جا مي‌آورد؛ در حالي که مطابق اين حديث، گويا حماد نمازي ناقص انجام داده و امام او را سرزنش کرده است. ۱

روش بهبودي در بررسي احاديث

اهل سنت قواعد علم الحديث را از بدو تأسيس اين علم در کتاب‌هاي حديثي اعمال کرده‌اند، ۲ ولي در جوامع شيعي چنين کاري جز به طور پراکنده، ۳ پيش از بهبودي، انجام نشده است. شهيد ثاني - که در تأليف کتاب الدراية پيش‌قدم شده - هر جا که انواع حديث را برمي‌شمارد، با استخدام اصول اهل سنت، براي تقريب به ذهن، احياناً يک يا دو مثال از احاديث تحقيق شده آنان را درج مي‌کند، ولي متأسفانه از حديث شيعه نمونه‌اي ارائه نمي‌کند. کسان ديگر از جمله صاحب المعالم، ۴ ميرداماد يا مجلسي نيز - که به راه شهيد ثاني رفته‌اند - درصدد برنيامدند که کار را درباره جوامع حديثي شيعه انجام دهند. ظاهراً بهبودي، براي نخستين بار، به منظور استخراج صحاح شيعه، به وارسي و اعمال قواعد پرداخته و حاصل آن را براي تمرين طالبان علم‌الحديث در کتاب علل‌الحديث فراهم آورده است.
به اين ترتيب، براي شناخت روش بهبودي در نقد روايات، لازم است کتاب علل الحديث را، مطالعه کنيم. وي در اين اثر تلاش کرده است تا چهره‌هاي متفاوت حديث معلل ۵ و احاديث ضعيف را به طور فنّي و عملي، با شواهدي از روايات شيعه تبيين کند. به نظر مي‌رسد از اين رهگذر معيارهاي وي در عدم گزينش بعضي اخبار از کتب اربعه و تصحيح سند و متن روايت‌ها، در صحاح کتب أربعه قابل شناسايي و فهم باشد.

الف. توجه به عيب غير آشکار در سند و متن روايت

حديث معلل به حديثي گفته مي‌شود که وجه يا وجوه علّت و بيماري ۶ راجح و مظنون باشد. اگر قطع به بيماري و علت حاصل شود، حديث را به همان نام ويژه علت، مثلاً مرسل، مقطوع، مخلّط، محرّف و

1.. اين نقد نمونه روشن از روايت ساده‌اي است که بهبودي آن را در مقدمه معرفة الحديث آورده است. نمونه‌هاي ديگر از اين نوع نقد را مي‌توان در الاخبار الدخيلة از شوشتري نيز ملاحظه کرد. (ر.ک: «روش‌شناسي علامه محمد‌تقي شوشتري در نقد احاديث ساختگي»، ص۲۳۸ - ۲۴۰)

2.. براي نمونه در سنن ترمذي و سنن ابن‌ماجه، اعماال اين قواعد تا حدودي به چشم مي‌خورد.

3.. براي نمونه ر.ک: «روش‌شناسي علامه محمد‌تقي شوشتري در نقد احاديث ساختگي»، (علوم حديث، ۲۲۰ - ۲۴۳)

4.. منظور فرزند شهيد ثاني در منتقي ‌الجمان است.

5.. توضيح آن مي‌آيد.

6.. براي شناخت حديث معلل و دريافت علل ناپيدا، موازيني هم ارائه کرده‌اند؛ از جمله تفرّد راوي. به اين معنا که تنها يک نفر سندي ارائه دهد که هم‌درسان او ارائه نکرده‌اند و يا متني را روايت نمايد که ساير همگنان او روايت نکرده‌اند و يا ديگران همان متن و سند را به گونه‌اي ديگر در اصل خودضبط کرده‌اند و يا چون وارسي شود، معلوم گردد که سند موصول، ارسال دارد و يا حديث موقوف در قالب حديث مرفوع آمده است و يا متن حديث با يک متن ديگر خلط شده است و يا آن که راوي در نقل به معنا دچار توهم و تحريف گشته است. (بهبودي، علل الحديث، ص۱ و ۲، به نقل از شرح دراية شهيد ثاني)

  • نام منبع :
    فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
    تاريخ انتشار :
    پاییز و زمستان 1387
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 33540
صفحه از 423
پرینت  ارسال به