«تاریخ آل امجاد» یکی از کتابهای تاریخی مذهبی شیعی در باب زندگینامهی چهارده معصوم است که به تازگی با تصحیح و تحقیق رضا مصطفوی به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، «تاریخ آل امجاد» یکی از کتابهای تاریخی مذهبی شیعی در باب زندگینامهی چهارده معصوم است که به تازگی با تصحیح و تحقیق رضا مصطفوی به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
ابوالفضل محمدعباس شروانی کتاب را در سال ۱۳۹۱ هجری در هند نگاشته است. در نسخههای موجود، علمای همعصر و مکان مؤلف، بر آن تقریظ زده و در فضل نویسنده و ارزش این کتاب سخن کردهاند که این از نشانههای ارزش این کتاب است.
کتاب در پانزده فصل سامان یافته و در هر فصل، بهگونهای روان، موجز و گویا، به یکی از معصومان بزرگوار پرداخته و در فصل پانزدهم، فضایل اهل بیت و فرزندان آنان را مورد توجه قرار داده است. مؤلف در این فصل کوشیده است با بهرهگیری از منابع اهل سنت، فضل و کرامت و ارزش این خاندان را بر خوانندگان خویش روشن کند. این فصل که فصلی طولانیتر از دیگر فصول کتاب است، سرشار از روایاتی است که از منابع اهل سنت بیرون کشیده است.
ابوالفضل محمدعباس شروانی یعنی نویسنده این کتاب از جایگاه و اعتبار علمی و فنی قابل توجهی در جامعه هند برخوردار است. وی در این کتاب منابعی دربارهی تاریخ اسلام معرفی کرده است و اینکه آن منابع در هند چگونه مورد استفاده قرار میگرفته و بررسی نقش واسطهای این منبع نسبت به آنها میتواند برای محققان تاریخ هند، اسلام و تشیع، بسیار مهم و کاربردی باشد، گویای اصالت علمی کتاب نیز هست که البته در تعلیق و تصحیح پیش رو، بر اهمیت و سلامت و ارزش کار این کتاب صحه گذاشته شده است.
کتاب دارای پیام تاریخی است که در محورهای گوناگون قابل استنباط است. (حکایتگری، جغرافیا، جامعهشناختی) و نسبت به آثار مشابه دارای مزیت است؛ از جمله ترسیم مکانها و مشاهد مشرفه و توصیف توپولوژی منطقهی مورد معاینه و بازدید، که در زمان خود مؤلف، ناشر نیز اطلاعاتی را به آن ضمیمه کرده است؛ از جمله تصاویری از مشاهد مشرفه و اماکن متبرکه در عصر مؤلف.
جدای از ارزش علمی اثر، ارزش ادبی و تحلیل فرمی اثر در خور توجه ادیبان و زبانپژوهان است و اختصار در بیان و بلاغت در معانی، از ویژگیهای این کتاب ارزشمند است.
بازسازی و بازیابی اثری شیعی که در بین کتابهای امثال خود، میتوان آن را اثری هم جامع و هم فاخر از نظر ادبیات، و هم دارای قابلیت استناد پژوهشگران دانست و معرفی آن و خالق آن به جامعهی ایران اسلامی که بیانگر تعامل فرهنگی قوی و غنی با جامعهی مسلمان کشور هندوستان است، کمفایده نخواهد بود.
این نخستین اثر از این نویسنده صاحب نام است که در ایران و با تصحیح و تحقیق رضا مصطفوی و در انتشارات عهد مانا منتشر شده است.