مجله محدث شماره 34-33 - صفحه 10






مجله محدث




معاونت فرهنگی و ارتباطات موسسه












با ارسال اطلاعات کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف به پایگاه اطلاع رسانی کتابخانه‌های ایران، اطلاعات این کتابخانه با بیش از صد هزار عنوان کتاب، از طریق lib.ir در اختیار محققان و دانش پژوهان قرار گرفت.


حجةالاسلام والمسلمین «احسان سرخه‌ای»، مدیر پایگاه اطلاع‌رسانی کتابخانه‌های ایران (lib.ir) در گفتگو با «محدّث» با بیان این مطلب گفت: «پس از عضویت مهم ترین کتابخانه‌های علوم انسانی کشور، دعوت از کتابخانه‌های مهم دانشگاهی در دستور کار این پایگاه قرار گرفته است».


اکنون حدود بیست کتابخانه دانشگاهی به ارائه اطلاعات خود در پایگاه اطلاع‌رسانی کتابخانه‌های ایران اقدام کرده‌اند.


مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث همچنین استقبال کتابخانه‌های دانشگاهی از عضویت در پایگاه را بسیار خوب ارزیابی کرد.


وی در مورد عضویت کتابخانه‌ها در این پایگاه گفت: «عضویت در این پایگاه رایگان است و هیچ هزینه‌ای برای اعضا نخواهد داشت. این پایگاه در آینده نزدیک به  روزرسانی می شود و تغییر اطلاعات مرتبط با هر کتابخانه را با نام کاربری اختصاصی در اختیار مدیران همان کتابخانه‌ها قرار می‌دهد».


مدیر پایگاه اطلاع‌رسانی کتابخانه‌های ایران در ادامه، از همه کتابخانه های کشور برای عضویت در این پایگاه دعوت کرد.


پایگاه اطلاع‌رسانی کتابخانه‌های ایران وابسته به مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث از 21 آبان 1387 آغاز به کار کرده است که تا به حال 173 کتابخانه عضو آن شده اند و اطلاعات بیش از 4 میلیون و 300 هزار کتاب از طریق این پایگاه در دسترس کاربران قرار گرفته است. این کتابخانه‌ها در 35 شهر کشور پراکنده‌اند.













آیةالله «واعظ زاده خراسانی»، عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، بعدازظهر چهارشنبه 29 مهر، از مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث بازدید کرد.


وی ضمن بازدید از بخش های مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث، از روند پژوهش های در دست انجام پژوهشکده علوم و معارف حدیث آگاهی یافت و ضمن گفتگو با پژوهشگران، به بیان دیدگاه های خود پرداخت.


در پایان این بازدید آیةالله واعظ زاده خراسانی در جلسه ای با حضور آیةالله محمدی ری شهری، رئیس مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث و حجةالاسلام والمسلمین مهریزی، رئیس پژوهشکده علوم و معارف حدیث و برخی از پژوهشگران، به گفتگو پرداخت.


وی ضمن تمجید از فعالیت های علمی ـ پژوهشی گسترده ای که در مؤسسه دارالحدیث در جریان است گفت: «بسیاری از ایده هایی که آیةالله العظمی بروجردی آرزو داشت، اکنون شاهدیم که مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث به انجام آنها همت گماشته است. این تلاش های علمی می تواند پایه های تقریب مذاهب اسلامی را مستحکم نماید».










آیةالله «دین پرور»، رئیس بنیاد بین‌المللی نهج البلاغه، ظهر دوشنبه 18 آبان از بخش‌های پژوهشكده علوم حدیث بازدید و با پژوهشگران این پژوهشكده گفتگو كرد.


مسئول بنیاد بین‌المللی نهج‌البلاغه، در حاشیه بازدید از مؤسسه دارالحدیث با اشاره به دستاوردهای مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث، پژوهش همراه با آموزش را از ویژگی‌های مجموعه دارالحدیث بیان كرد.


مسؤل بنیاد بین‌المللی نهج‌البلاغه با اشاره به موفقیت‌های مؤسسه دارالحدیث در احیای آثار خطی و علوم حدیث گفت: «شكل گیری مجموعه ای علمی مركب از فضلا و محققان و ساماندهی امكانات، زمینه‌ای را فراهم كرده است كه محققان و مؤلفان به تحقیقات مورد نیاز دست یابند».


در این دیدار حجةالاسلام والمسلمین «علی صدرایی خویی»، مسئول طرح فهرستگان نسخ خطی پژوهشكده علوم حدیث به فعالیت‌های این بخش اشاره كرد و گفت: «تا كنون 35000 نسخه خطی با ذكر مشخصات و منابع از میان كتابخانه‌های ایران در موضوع حدیث و علوم حدیث شیعه شناسایی و در طرح "فهرستگان" نسخ خطی حدیث و علوم حدیث معرفی شده است».


وی با بیان اینكه تا كنون 1224 نسخه خطی از كتاب شریف «كافی» اثر شیخ كلینی (ره) از كتابخانه های ایران شناسایی و در طرح «فهرستگان» ثبت شده است، گفت: «تا كنون هفت جلد از این كتاب چاپ شده و سه جلد در دست چاپ است، ضمن اینكه پنج جلد دیگر این كتاب در دست تألیف است».


به گفته حجةالاسلام صدرایی خویی، در این طرح تا كنون 317 نسخه از «نهج البلاغه» نیز شناسایی و معرفی شده است.












بیست نفر از استادان دانشگاه و اعضای هیئت علمی دانشگاه های امام باقر (ع) و امام موسی کاظم (ع) شهر بغداد، صبح یکشنبه 3 آبان‌، از مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث بازدید کردند.


این پژوهشگران به دعوت مؤسسه جامعة المصطفی العالمیة و برای آشنایی با معارف اسلامی به ایران آمده بودند. در این بازدید، بانوان عراقی ضمن حضور در بخش‌های مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث، با «محمد مرادی»، مسئول گروه ترجمه پژوهشکده علوم حدیث دیدار و گفتگو کردند.


«مرادی» ضمن خیر مقدم به پژوهشگران عراقی، بخش‌های دانشکده و پژوهشکده علوم حدیث را معرفی کرد و گفت: «حدیث بخش بزرگی از تعالیم اسلامی را تشکیل داده است؛ همچنین منشأ پیدایش علم تفسیر، فقه و اصول، و بخش بزرگی از تاریخ اسلام است».


مرادی افزود: «به دلیل پدید آمدن پاره‌ای مشکلات در نقل حدیث و گذشت زمان طولانی از صدور آن، نیاز به بازشناسی دانش حدیث در متن و سند آن است که باید توسط عالمان حدیث شناس انجام پذیرد».


وی گفت: «مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث عهده دار این مسئولیت است و در حوزه‌های علم رجال، احیای متون، دانشنامه نگاری، کلام و عقاید، و تاریخ حدیث فعالیت می کند».


در ادامه این نشست، بانوان پژوهشگر عراقی پرسش های خود درباره علم حدیث و تاریخ حدیث را مطرح کردند و مدیر گروه ترجمه پژوهشکده علوم حدیث به آنان پاسخ گفت.











صفحه از 11