بازشناسي مهمترين پژوهشهاي حديثي جهان در بهار 1387 - صفحه 162

حديثي خود به زبانهاي زنده دنيا، از جمله انگليسي، ترجمه کنند. شايد بتوان گفت در اين عرصه از شيعيان پيشتاز بودند. انتشار کتاب حديث پژوهان و 110 حديث قدسي، به زبان انگليسي در اين اواخر، گوشهاي از اقدامات آنها در اين عرصه بوده است. اين اقدامات، از سوي جريان اهل سنّت, اهداف متعددي را دنبال ميکند که از جمله آنها ميتوان به موارد ذيل اشاره نمود:
1. معرفي حديث اهل سنّت به جهان غير مسلمان (رويکرد تبليغي ـ برون ديني)
2. برخي از مسلمانان اهل سنّت، انگليسي زبان هستند و دوست دارند روايات را به زبان مادري خود مطالعه کنند (تبليغ درون ديني).
3. ايجاد بستر تحقيقي مناسب درباره حديث اهل سنّت، براي پژوهشگران غربي (رويکرد پژوهشي).
فارغ از سنجش و ارزشگذاري محتوايي آثار اهل سنّت, بايستي اذعان کنيم که در سايه همين تلاشها و ترجمههاست که ما شاهد حضور پررنگ ديدگاههاي حديثي اهل سنّت در مکتوبات مستشرقان و غربيان هستيم، و اسلام و شخصيت پيامبر اسلام و قرآنشناسي بيشتر از لا به لاي همين آثار حديثي، به جهانيان ارائه ميشود و چالشها, نقدها و اتهامات از همين جاها در مطالعات حديثي مستشرقان، عليه اسلام و سنّت، رخنه ميکند.
اميد است در موضوع محدّثان بزرگ شيعي و جوامع حديثي شيعه، کتابي دقيق و جامع به زبان انگليسي تهيه شود که بتواند سيماي حقيقي شيعه در مسائل حديثي را به جهانيان معرفي کند. کاستي که تا کنون شايسته و بايسته بدان پرداخته نشده است و کاستيهاي موجود در شناخت غربيان از حديث شيعه بيشتر از همين خلأ پديد آمده است. دوره انتظار به سر آمده است و هم اکنون، جهانِ دانشِ ديني، در مرحله حضور مذاهب و اديان، به سر ميبرد و روشن است که براي حضوري آگاهانه و جهاني، بايستي به زبان جهان، سخن گفت. مؤسسه علمي ـ فرهنگي دار الحديث، اقدامات خوبي را در اين راستا انجام داده است.

3. توجه به نهج البلاغه و سيره نبوي در خارج از کشور

در بهار گذشته، دو سمينار و نشست علمي، درباره نهج البلاغه و سيره نبوي، در سوريه و لندن برگزار گرديد. در همين راستا، جريان اسماعيليه خارج از کشور، نيز در شناساندن سيماي علوي به زبان انگليسي، بسيار موفق ظاهر شد و کتاب سيماي معنوي امام علي (ع)، حائز جايزه سال 2008 گرديد ۱ . موضوعات اين دو همايش، نشانگر اهميت نهج البلاغه و موضوع سيره نبوي از نگاه غربيان و شيعه پژوهان خارج از کشور است. پيامبر( و امام علي(، دو شخصيتي هستند که در خارج از جهان اسلام، علاقمندان و شيفتگان زيادي دارند، اما دريغ از يک اثر جامع و تحقيقي به

1.. معرفي فارسي اين كتاب در مجله محدّث شماره ۱۸ منتشر شده است.

صفحه از 162