برای این که روشن شود روایتهای تأویلی باطنی، معناشناسی لفظی و ادبی ندارند، ارائه دو دسته تأویل روایی و شبهروایی همسنخ و مشابه، برای نمونه میتواند به فهم موضوع کمک کند.
سبئیه،۱ رعد را صدای امام علی، و برق را تابش تازیانه و یا تبسم او میدانند، و بر آناند که با شنیدن صدای رعد باید السلام علیک یا امیرالمؤمنین گفت.۲ رهبر «بیانیه»،۳ بیان بن سمعان (م119ق)، در باره «هذا بیان للناس»،۴ گفته است:
۰.أنا البیان، و انا الهدی و الموعظة.۵
ابو سعید نُصیری (358 - 427) سه روز ایام بیض۶ را حمزه و جعفر و عقیل دانسته، و «یوم یقوم الناس لربّ العالمین»۷ را گفته است: یوم، امیر النحل، ناس، اصحاب مراتب، ربّ العالمین، العلی الکبیر است. «یوم یدع الداع الی شیء نُکر»،۸ یعنی قائم، «یوم عصیب»،۹ یعنی ابوذر، «ممطرنا»۱۰ عمّار یاسر، «یوم التناد»۱۱ قنبر، «الطامة»۱۲ عبد الله بن رواحه، «الصاخّة»۱۳ عثمان بن حنیف، و یک یک شخصیتهایی را که مورد تأیید و قبول این گروه است، با آیهای تطبیق داده است.۱۴ او در ادامه از دوازده ماه مطرح شده در قرآن یاد کرده و گفته است که نخستین آن ماهها، رمضان است که عبد الله بن عبدالمطلب است. صیام ماه رمضان، صمت عبد الله است، و نزول قرآن در آن، محمّد است. شهر، عبد الله است و فرقان، محمد. شوال، حارث بن عبد المطلب، ذی القعده، زبیر، ذی الحجة، حمزه، محرم، ابو طالب، صفر، مقوم بن عبدالمطلب، ربیع اول و دوم، حجل و غیداق پسران
1.. پیروان عبداللّهبن سبا، که معتقد بودند روح خدا در علی( حلول کرده و او خدا است.
2.. الفرق بین الفرق، ص۲۱۳.
3.. گروهی که معتقد به امامت محمد بن حنفیه و فرزندان نسل وی بودند.
4.. سوره آل عمران، آیه ۱۳۸.
5.. الفرق بین الفرق، ص۲۱۶.
6.. سوره بقره، آیه ۱۹۶.
7.. سوره مطففین، آیه ۶.
8.. سوره قمر، آیه ۶.
9.. سوره هود، آیه ۷۷.
10.. سوره احقاف، آیه ۲۴.
11.. سوره غافر، آیه ۳۲.
12.. سوره نازعات، آیه ۳۴.
13.. سوره عبس، آیه ۳۳.
14.. ر.ک: سبیل راحة الأرواح، ص۷ - ۱۰.