51
فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77

وضو،۱ و گاهی از مورد نزول فراتر می‌رود و به تعبیر اصولی، از مورد نزول الغای خصوصیت شده و به دیگر موارد مشابه سرایت داده می‌شود. چنین انطباقی، باطن، و در نتیجه، تأویل آن است. به عبارتی، تأویل، «مصداق و بار معنایی پنهان آیات قرآن» است،۲ که نسبت مستقیمی به الفاظ آنها دارد.

از مجموع روایت‌های منسوب به ائمه علیهم السلام به دست می‌آید که ریشه و تنه و صدر و ساقه و شاخه معارف قرآنی و حدیثی، دارای دستگاهی معرفتی است، که سازگاری درونی دارند؛ منظومه‌ای هستند که در آنها نفی و اثبات وجود دارد. با این فرض، اگر بخشی از آن با بخشی دیگر ناسازگاری داشت، باید راه حل پیدا کند. وقتی تأویل در همین روایت‌ها تعریف می‌شود و اقسام آن معرفی می‌گردد و کاربردهایش ملاحظه می‌شود، می‌توان با همین نگاه، آنها را ارزیابی کرد. بر حسب مبانی حدیث‌شناسی، حدیثِ منسوب به حجت خدا، اولاً، باید از طرق اسناد اثبات شود، و ثانیاً، مشروط به موافقت با کتاب خدا باشد. شخصی از امام رضا علیه السلام چند سؤال پرسیده و از جمله این که دو صفت را خداوند میان دو پیامبرش تقسیم کرده است: تکلم را برای موسی و رؤیت را برای رسول اسلام. امام جواب داد: خداوند در قرآن گفته است: «لا تُدْرِکُهُ‏ الْأَبْصار»،۳ و نیز: «وَ لا یحیطُونَ بِهِ عِلْما»۴و نیز: «لَیسَ کَمِثْلِهِ‏ شَی‏ءٌ».۵ این‌ها را خداوند به رسولش گفته است که با مردم در میان بگذارد. و امکان ندارد که کسی از سوی خدا چنین بگوید و بعد هم مدعی شود که خود او خدا را می‌بیند. آن شخص با استناد به آیه «وَ لَقَدْ رَآهُ نَزْلَةً أُخْری»۶‏ از رویت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم سخن می‌گوید و امام با استناد به آیه «لَقَدْ رَأی‏ مِنْ آیاتِ رَبِّهِ الْکُبْری»،‏۷ آنچه را که پیامبر دیده، آیات خدا معرفی می‌کند، و تأکید می‌کند که خدا دست یافتنی نیست. او می‌گوید: با این کار، تو روایت‌ها را تکذیب می‌کنی. و ایشان جواب می‌دهد:

۰.إِذَا کَانَتِ الرِّوَایاتُ مُخَالِفَةً لِلْقُرْآنِ‏ کَذَّبْتُهَا؛

1.. وسائل الشیعة، ج۱، ص۳۹۹.

2.. ر.ک: قرآن‌ شناسی، ج۲، ص۲۴۸.

3.. سوره انعام، آیه ۱۰۳.

4.. سوره طه، آیه ۱۱۰.

5.. سوره شوری، آیه ۱۱.

6.. سوره نجم، آیه ۱۳.

7.. سوره نجم، آیه ۱۸.


فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77
50

بقر، صخر،... چون تأویل، حقیقتی است در ورای کلمات که الفاظ بر آن دلالتی ندارند، و نظام اندیشه اسماعیلی به ناطق اجازه داده که تأویل کند.۱ نویسنده مقاله «تأویل» دائرة‌المعارف اسلام، تأویل باطنی را به خاطر دور افتادن تأویل از قرآن و سنت، و دست‌افزار شدن آن برای راست‌نمایی دعوی‌ها و مذاهب گروه‌های مختلف می‌داند تا جایی که تأویل را به خاطر دگرگونی اوضاع، اصطلاحی برای بیان تفسیر تمثیلی و باطنی معرفی می‌کند.۲ دیگری از ناسازگاری روایت‌های عرفانی منسوب به امام، با آموزه‌های پذیرفته شیعی یاد کرده، و گفته که آنها نمی‌توانند از امام باشند.۳

10. متن با یکی از دلالت‌های لفظی (حقیقی، مجازی، اقتضایی، ایمایی و اشاری)، بر مقصود و معنایی اشاره دارد؛ به جز در جایی که قرینه‌ای بر خلاف آن باشد. و هر چه بر اساس دلالت زبان‌شناختی است، و در راستای تطبیق صورت گرفته و یا جری، بر اساس اصول زبان‌شناسی است، و یا روایت‌هایی که در صدد توجیه آیه‌ها و یا عدول از ظواهر و یافتن معنایی مناسب شأن و جایگاه آیات است، پذیرفته است، و آنچه خارج از اصول است، جایگاهی ندارد. با این وصف، جایگاه تأویل و تفسیر در زبان‌شناسی، یکی است و تفاوتی میان آن دو نیست؛ جز به آنچه در گذشته آمد. بطن و سرّ و تعبیرهایی از این دست، برای آموزه‌های تأویلی، هیچگاه به معنای بی‌ربط بودن «مؤول إلیه» با متن نیست. میان متن و تأویل همواره باید نسبت زبانی برقرار باشد. آنچه در این میان حایز توجه است این که اطلاعاتی در روایات تطبیقی و جری و اشاری وجود دارد که از سوی معصومان صادر شده و از این رو از ویژگی انحصاری برخوردار است، و یا دیگر تطبیق و جری‌ها متفاوت است. حاصل این که کلام خدا، ملاک داوری دیگر گفته‌ها است و دیگر گفته‌ها، ملاک داوری کتاب خدا و میزان سنجه آن و درستی‌ تأویل و تفسیرش نیست.

11. مهم‌تر از همه، خود روایات به لحاظ نظری، مسئله را حل کرده‌اند؛ چرا که روایت‌ها، «بطن» را «تأویل» دانسته‌اند و تأویل را در برابر تنزیل به کار برده‌اند. «تنزیل» را «ظهر» یعنی نزول آیات در باره مخاطبان و مورد نزول، و تأویل را جری آن آیه‌ها و تطبیقشان در باره غائبان معرفی کرده‌اند؛۴ ظهره تنزیله و بطنه تأویله.۵ گاهی تأویل آیه‌ای در تنزیل آن است، مانند آیه

1.. اساس التأویل، ص۵ مقدمه.

2.. «تأویل دائرة المعارف اسلام»، ص۴۷.

3.. «امام صادق و تأویل و تفسیر عرفانی قرآن»، ص۱۰۶.

4.. ر.ک: بصائر الدرجات، ج۱، ص۱۹۶ و ۲۰۳؛ تفسیر العیاشی، ج۱، ص۱۱؛ جامع البیان، ج۱، ص۲۵؛

5.. بصائر الدرجات، ج۱، ص۱۹۶ و ۲۰۳؛ تفسیر العیاشی، ج۱، ص۱۱.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77
    تاريخ انتشار :
    1394
    سردبیر :
    محمد محمدی نیک (ری‌شهری)
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حدیث
    مدیر اجرایی :
    وحیدرضا نوربخش
    امتیاز :
    علمی پژوهشی
    آدرس اینترنتی :
    http://www.ulumhadith.ir
    جانشین سردبیر :
    سید محمدکاظم طباطبایی
تعداد بازدید : 16574
صفحه از 185
پرینت  ارسال به