71
فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77

3 - 2. روایات دال بر بیعت کلامی و نفی مصافحه

این دسته از روایات به دو گروه تقسیم می‌شود:

گروه اول، روایاتی است که از زبان عایشة، بیعت کلامی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم با زنان را اثبات و مصافحه حضرت با آنان را نفی می‌نماید؛

گروه دوم، روایاتی است که به تصریح پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، بیعت کلامی حضرت با زنان را اثبات و مصافحه ایشان با آنان را نفی می‌نماید.

در منابع متعدد شیعه۱ و عامه۲ به روایات گروه اول، تصریح شده؛ جز این که سرچشمه روایات مذکور در منابع شیعه، یکی از منابع عامه است. مضمون این روایات آن است که بیعت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم با زنان به کلام (بیان شروط ذکر شده در آیه 12 سوره ممتحنه) بوده و دست ایشان هرگز با دست زنی که متعلق به او نبوده، تماس نداشته است.

به نظر می‌رسد که راوی در مقام بیان جزئیات بیعت نبوده، بلکه مقصود وی، زدودن ذهنیت رایج در بیعت از ذهن مخاطب بوده؛ زیرا در آن زمان رسم عرب بر این بوده که بیعت به همراه مصافحه صورت گیرد.۳ البته چنان که گذشت، این ملازمه به گونه‌ای نبوده که موجب عدم انفکاک این دو از هم شده و از ذکر لازم، ملزوم اراده شود. علاوه بر آن، روایاتی که بر مصافحه و یا عدم مصافحه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به هنگام بیعت تصریح نموده، خود گویای این تقارن ذهنی در آن دوران بوده است. حال هر یک از آنها مورد پذیرش باشد، خود شاهدی بر وجود چنین فرهنگی در آن زمان است.

خلاصه آن که تعارض ابتدایی این دسته از روایات با روایاتی که بیان‌گر تألیف بیعت کلامی و دست بردن در آب است، قابل رفع است؛ زیرا ظهور روایات اخیر، انحصار بیعت در کلام است؛ اما با توجه به ادامه روایت که تماس دست زنان نامحرم توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم را نفی می‌کند، می‌توان گفت که انحصاری که از ظاهر روایات قابل استفاده است، نه انحصار مطلق که انحصار نسبی(نسبت به دست دادن با زنان) است؛. به عبارت دیگر، انحصار بیعت کلامی برگرفته از این روایات، تنها نفی مصافحه نموده و نه نفی هر فعل دیگری که به عنوان بیعت صورت گرفته؛ ضمن آن که در صورت پذیرش انحصار مطلق از ظاهر روایات مذکور، تعارض میان ظاهر روایات اخیر و نص روایات دسته اول (تألیف بیعت کلامی و دست

1.. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۴۱۴ - ۴۱۵؛ مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، ج۲۰، ص۳۵۹.

2.. زاد المسیر، ج۸، ص۱۲؛ مسند احمد، ص۱۵۳؛ صحیح البخاری، ج۸، ص۱۲۵؛ السنن الکبری، ج۸، ص۱۴۷.

3.. معجم مقاییس اللغة، ج۳، ص۲۹۰.


فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77
70

_ روایاتی که تنها شروط بیعت را ذکر نموده است؛

_ روایاتی که بر بیعت کلامی و عدم مصافحه تصریح نموده است.

3 - 1. روایات دال بر شروط بیعت

این روایات تنها به محتوای بیعت اشاره نموده و در آنها از فعل دیگری که بیان‌گر بیعت است، سخنی به میان نیامده است.

در منابع متعدد روایی و تفسیری شیعه گزارش شده که بیعت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم با زنان بر کوه صفا و بر اساس شروط ذکر شده در آیه 12 سوره ممتحنه بوده و در آن به مصافحه و یا فعل دیگری به عنوان بیعت، اشاره نشده است. این منابع یا به صورت مستقیم۱ و یا با واسطه۲ به مجمع البیان استناد نموده و یا بدون هیچ استنادی نقل روایت نموده‌اند؛۳ ضمن آن که روایت مذکور در مجمع البیان۴ نیز بدون اسناد (مرسل) نقل گردیده است. از این رو، دارای ضعف سندی است. در منابع روایی و تفسیری عامه نیز روایاتی به همین مضمون نقل شده است.۵

با توجه به این که بیعت مذکور در مکه و بر کوه صفا صورت گرفته و این مسئله تا قبل از فتح مکه به دست نیروهای اسلام، قابل تحقق نبوده؛ زیرا مکه تا آن زمان تحت سیطره مشرکان بوده و بیعت با نبی مکرم صلی الله علیه و آله و سلم در این شرایط معنا نداشته و نیز با در نظر گرفتن شروط بیعت که در آیه 12 سوره ممتحنه آمده می‌توان نتیجه گرفت که روایت فوق، ناظر به همان روایاتی است که بیان‌گر بیعت در روز فتح مکه است و از آنجا که روایت اخیر نه در جهت نفی و نه در جهت اثبات کیفیت بیعت، اعم از مصافحه و دست بردن در آب، برنیامده و تنها به محتوای بیعت اشاره نموده، می‌توان گفت که این روایت در مقام بیان کیفیت بیعت نبوده تا تعارضی با روایات دسته اول داشته باشد؛ ضمن آن که در صورت استقرار تعارض می‌توان با ترجیح سند روایات دسته اول که بیان‌گر بیعت کلامی به همراه دست بردن در آب است، آن روایات را بر روایت اخیر ترجیح داد.

1.. مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل‏، ج۱۴، ص۲۷۹؛ تفسیر کنز الدقائق و بحر الغرائب‏، ج۱۳، ص۲۱۵ - ۲۱۶؛ مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، ج۲۰، ص۳۵۸ - ۳۵۹؛ جامع احادیث الشیعة، ج۲۵، ص۶۷۶.

2.. تقریب القرآن إلی الأذهان، ج۵، ص۳۹۹ - ۴۰۰.

3.. کنز العرفان فی فقه القرآن‏، ج۱، ص۳۸۵و۳۸۶.

4.. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۴۱۴.

5.. تخریج الأحادیث و الآثار، ج۳، ص۴۶۱ و۴۶۲؛ مفاتیح الغیب، ج۲۹، ص۵۲۴و۵۲۳؛ تفسیر الثعلبی، ج۹، ص۲۹۷؛ تفسیر البغوی، ج۴، ص۳۳۴ - ۳۳۵؛ لباب التاویل فی معانی التنزیل، ج۴، ص۲۸۴.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77
    تاريخ انتشار :
    1394
    سردبیر :
    محمد محمدی نیک (ری‌شهری)
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حدیث
    مدیر اجرایی :
    وحیدرضا نوربخش
    امتیاز :
    علمی پژوهشی
    آدرس اینترنتی :
    http://www.ulumhadith.ir
    جانشین سردبیر :
    سید محمدکاظم طباطبایی
تعداد بازدید : 17153
صفحه از 185
پرینت  ارسال به