85
فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77

کرده ‏است:

۰.لو شئت لأوقرت سبعین بعیراً من تفسیر فاتحة الکتاب.۱

لذا او که این روایت را نقل کرده، بعید است که بر عبارت «انا النقطه» سرپوش گذاشته باشد.

عطار نیشابوری (م627ق‏) نیز در تذکرة الأولیاء، ذیل احوالات «إبراهیم قرمیسینی»‏ می‏‏‏نویسد:

۰.از إبراهیم قرمیسینی نقل شده است که گوید: «روزی داخل حمام شدم و شروع کردم به ریختن آب بر بدنم که ناگهان جوان زیبایی مانند ماه شب چهارده از گوشه حمام آمد و بر من فریاد زد: چقدر آب بر ظاهرت می‌ریزی؟! یکبار هم آب بر باطنت بریز. گفتم: تو با این زیبایی جن هستی یا انسان؟ گفت: نه، بلکه «أنا النقطة التی تحت الباء من بسم اللّه»، من نقطه زیر باء بسم الله هستم. گفتم: این مملکت از آن تو است؟ گفت: ای ابراهیم، از انیت خویش بیرون آی تا مملکتی را ببینی که مانند آن را ندیده باشی».۲

گفتنی است که میبدی در تفسیرش حدود پنجاه بار از شبلی (م334ق) و ماجراهای او یاد کرده،۳ لکن جای تعجب است که ذیل بسمله اشاره‏ای به شبلی نکرده است. این مؤید دیگری است که این کلام، سخن شبلی نیست.

3 - 3. جایگاه نقطه در مصاحف صدر اسلام

شروع نقطه‏گذاری در مصاحف صدر اسلام نیز موجب تردید جدی در انتساب سخن مذکور به امیر المؤمنین علیه السلام می‏‏‏شود:

3 - 3 - 1. شروع نقطه‏گذاری در مصاحف و کارکرد آن

در خصوص اولین شخصی که شروع به نقطه‏گذاری در مصحف نمود، اختلاف نظر است. برخی أبوالأسود،۴ برخی یحیی‏‏‏ بن ‏‏‏‏یعمر (م پیش از 90ق)۵ و برخی نصر بن‏‏‏‏ عاصم‏

1.همان، ج۳، ص۵۲۵.

2.. تذکرة الأولیاء، ص۶۷۶.

3.. به عنوان نمونه، ر.ک: کشف الأسرار، ج۱، ص۵۶، ۳۲۹، ۴۰۵، ۴۴۷؛ ج‏۳، ص۴۲۵؛ ج۵، ص۶۳۷؛ ج۶، ص۲۳۵.

4.. الفاضل، ص۶؛ الأغانی، ج‏۱۲، ص۴۸۲؛ الأوائل، ص۳۷۲؛ المنتظم، ج‏۶، ص۹۶ - ۹۷؛ معجم ‏الأدباء، ج‏۵، ص۲۱۴۱؛ الجامع لأحکام ‏القرآن، ج‏۱، ص۶۳؛ الإصابة، ج۳، ص۴۵۵ – ۴۵۶.

5.. کتاب ‏المصاحف، ص۳۲۴؛ تهذیب ‏الکمال، ج۳۲، ص۵۴؛ تاریخ‏ الإسلام، ج‏۶، ص۵۰۳؛ البدایة و النهایة، ج‏۹، ص۷۳؛ روح‏‏‏‏ المعانی، ج‏۷، ص۹۸.


فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77
84

تحت الباء» را به شبلی نسبت داده‏اند.۱ در میان متأخران نیز آلوسی(د1270ق) این عبارت را منسوب به شبلی دانسته و همان حکایت از فتوحات‏‏‏مکیة و همان شعر از ابن‏‏‏‏عربی را ذیل تفسیر سوره‏ حمد، نقل کرده ‏است.۲ شاید به مرور زمان شبلی به علی علیه السلام در مقام نقل زبانی و نوشتاری در کتب، تصحیف شده‏ است.

3 - 2 - 2. انتساب به فردی ناشناخته از معاصران شبلی

بررسی بیشتر در کتب متقدم بر عین القضات، سمعانی و ابن ‏‏‏‏عربی نشان‏‏‏‏ می‏‏‏دهد که انتساب این عبارت به شبلی نیز مورد تردید ‏‏‏است؛ زیرا ابو سعد خرگوشی (م407ق) - که نسبت به افراد مذکور، به عصر شبلی (م334ق) نزدیک‌تر بوده - در تهذیب الاسرار فی أصول ‏‏‏التصوف، در بابی در باره مقام تواضع و فنا می‏‏‏نویسد:

۰.جاء رجل إلی الشبلی فقال له: ما أنت؟ و کان هذا دأبه، فقال: أنا النقطة التی تحت الباء، فقال له الشبلی: أباد اللّه تعالی شاهدک أو تجعل لنفسک مکانا؟۳

بر پایه این سند متقدم، «أنا النقطة التی تحت الباء» منسوب به شبلی نیست، بلکه سخن مخاطب شبلی است که نامش ذکر نشده و شبلی با این سخن به شدت مخالفت ‏‏‏کرده که چرا آن شخص برای خویش چنین جایگاهی قایل شده‏ است.

پس از وی، ابوالقاسم قشیری (م465ق) نیز حکایت مذکور را در باره شبلی نقل کرده است.۴

غزالی (م505ق) در إحیاء العلوم، در باب «بیان فضیلة التواضع» همین حکایت را (با همان الفاظ ابو سعد خرگوشی) نقل کرده‏ است.۵ بر این اساس، غزالی نیز این سخن را منسوب به حضرت ‏‏‏علی علیه السلام ندانسته ‏است؛ زیرا اگر این سخن گفته آن امام همام بود و غزالی از آن آگاه ‏‏‏بود، انگیزه‏ای بر پوشاندن این مطلب نداشت و این عبارت را به نقل از آن امام نقل می‏‏‏کرد. مؤید این مطلب این است که وی در کتابش چنین روایت

1.کشف الوجوه الغر لمعانی نظم الدر، ص۷۱؛ شرح الکهف و الرقیم، ص۲۳۸.

2.روح ‏‏‏‏المعانی، ج‏۱، ص۵۴.

3.. «مردی نزد شبلی آمد و به او گفت: تو چیستی؟ و این دأب شبلی بود. آن مرد گفت: «أنا النقطة التی تحت الباء» شبلی به او گفت: خداوند شاهدت را نابود کند که حتی چنین جایگاهی برای خویش در نظر می‏‏‏گیری؟» (تهذیب الاسرار فی أصول التصوف، ص۴۲۳).

4.. الرسالة القشیریة، ص۲۴۳.

5.. إحیاء علوم‏ الدین، ج۱۱، ص۱۶.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77
    تاريخ انتشار :
    1394
    سردبیر :
    محمد محمدی نیک (ری‌شهری)
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حدیث
    مدیر اجرایی :
    وحیدرضا نوربخش
    امتیاز :
    علمی پژوهشی
    آدرس اینترنتی :
    http://www.ulumhadith.ir
    جانشین سردبیر :
    سید محمدکاظم طباطبایی
تعداد بازدید : 16679
صفحه از 185
پرینت  ارسال به