87
فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77

برخی از قراءات نیز حاکی از عدم نقطه‏گذاری در مصاحف بوده است؛۱ مانند «نُنْشِزُها» در آیه‏ «... وَ انْظُرْ إِلَی الْعِظامِ کَیفَ نُنْشِزُها...»۲ که ‏‏‏«ننشرها» نیز قرائت شده‏ است.۳ و «بُشْراً» در آیه ‏«وَ هُوَ الَّذِی یرْسِلُ الرِّیاحَ بُشْراً بَینَ یدَی رَحْمَتِهِ...»۴ که‏‏‏ «نشراً» نیز قرائت شده‏۵ است. از آنجا که یکی از ملاک‏های پذیرش قرائت، موافقت با رسم‏المصاحف عثمانی بوده ‏است، این دسته از قراءات بیان‌گر آن است که مصاحف عثمانی فاقد نقطه بوده است؛در غیر این صورت، این دسته از قراءات پذیرفته نمی‏‏‏شد.

به گفته زرقانی علما در صدر اول، به دلیل محافظت بر رسم مصحف و ترس از این که منجر به تغییر در مصحف شود، نسبت به گذاشتن نقطه و اعراب در مصحف کراهت داشتند؛ لیکن زمان گذشت و مسلمانان به دلیل محافظت از قرآن و این که تجرد از نقطه و إعراب منجر به تغییر در مصحف نشود، به ناچار مجبور به گذاشتن نقطه و اعراب در مصحف شدند.۶

به هر روی، در فرایند توسعه خط عربی، نقطه و اعراب در زمان خلیل شکل متمایز خود را یافت. نقطه‏گذاری قرآن، برای رفع اشتباه حروف متشابه، با همان مرکب و رنگی که قرآن را با آن می‏نوشتند، نوشته می‏شد. نصر بن عاصم، و یحیی بن یعمر آن را متحمل شدند و تمام قرآن را برای اولین بار نقطه‏گذاری کردند.۷ افزون بر این، خط عربی در اوائل، شکل و اعرابی نداشت و اعراب و علامت‏گذاری در اسلام به وجود آمده و مبتکر آن، ابو الاسود است که نقطه‏ها را عوض حرکات استعمال کرد تا این که خلیل بن احمد نقطه را به حرکات (ضمه، فتحه و کسره) تبدیل نمود.۸ بنا بر این، ابوالاسود شروع کننده اعراب بود؛ با نقطه‏هایی که کارکرد اعراب داشت. سپس برای جدا کردن حروف متشابه، نقطه‌گذاری حروف به شکل امروزی آن انجام شد که نصر بن عاصم و یحیی بن یعمر وضع کننده نقطه‏ها بودند. سپس خلیل بن احمد، اعراب مصحف‏ها را به شکل امروزی در آورد.

1.. ر.ک: البیان‏‏‏‏، ص۱۶۴.

2.. سوره بقره، آیه ۲۵۹.

3.. التبیان‏‏‏‏، ج‏۲، ص۳۲۰؛ مجمع البیان، ج‏۲، ص۶۳۷.

4.. سوره اعراف، آیه ۵۷.

5.. جامع البیان، ج‏۸، ص۱۴۸؛ مجمع البیان، ج‏۴، ص۶۶۳.

6.. مناهل العرفان، ج‏۱، ص۴۰۱ – ۴۰۲.

7.. تاریخ و علوم قرآن، ص۱۶۵.

8.. مفصل فی تاریخ عرب قبل از اسلام، ج۸، ص ۱۹۰.


فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77
86

(م90ق)۱ را اولین نقطه‏گذار در مصاحف دانسته‏اند.

بنا بر گزارش ابن ‏‏‏‏ندیم از ابو عبیدة معمر بن مثنی، ابوالأسود در زمان امارت زیاد بن ‏‏‏‏أبیه (45ق - 53ق)،۲ با توجه به این که دید مردم در قرائت آیه‏ «... أَنَّ اللَّهَ بَری‏ءٌ مِنَ الْمُشْرِکینَ وَ رَسُولُهُ..»۳ دچار اشتباه هستند، به امر زیاد بن ‏‏‏‏ابیه نقطه‏گذاری در مصحف را آغاز نمود. ابوالاسود به کاتب گفت: وقتی دیدی دهانم‏ را باز می‏کنم نقطه بر روی حرف بگذار و اگر دهانم را بستم نقطه در جلوی حرف بگذار، و اگر پایین آوردم، نقطه‏ای زیر حرف قرار بده. این همان نقطه‏گذاری ابوالاسود بود.۴ ناگفته پیدا است که نقطه‏های ابوالأسود به معنای نقطه‏ کنونی نبوده، بلکه نقطه با کارکرد إعراب و شکل کلمات بوده است.۵ نقطه‏گذاری شاگردان وی، یحیی ‏‏‏بن ‏‏‏‏یعمر (م پیش از 90ق) و نصر بن ‏‏‏‏عاصم‏ (م90ق) نیز به طریق اولی سال‌ها پس از شهادت ‏‏‏امیر المؤمنین (40ق) بوده است. این امر موجب تردید در انتساب عبارت «أنا نقطة تحت‏‏‏الباء» به امیر المؤمنین علیه السلام می‏‏‏شود.

روایات «جردوا المصاحف» و «جردوا القرآن»۶ نیز نشان‏‏‏‏ می‏‏‏دهد که مصاحف دارای نقطه نبوده‏ است. این مطلب با باور برخی که روایات «جردوا المصاحف» را ناظر به عدم نقطه‏گذاری در مصحف می‏‏‏دانند،۷ منافات دارد؛ زیرا اگر خط عربی دارای نقطه بود، تجرید مصاحف از نقطه معنایی نداشت؛ زیرا نقطة جزء اصول خط و نوشتار عربی بوده و دستور به کتابت ‏‏‏قرآن از ناحیه رسول‏‏‏خدا صلی الله علیه و آله و سلم اقتضا می‏‏‏کرد کتابت کاتبان ‏‏‏‏وحی بر اساس اصول و قواعد خط عربی باشد.

1.. المحکم فی نقط المصاحف، ص۶ - ۷؛ المحرر الوجیز، ج‏۱، ص۵۰؛ البرهان، ج۱، ص۲۵۱.

2.. وی پس از صلح امام حسن( از سوی معاویه در سال‏‏‏۴۵ق، به امارت بصره گماشته شد. پس از مرگ مغیرة بن شعبه در سال‏‏‏۴۸ق، با حفظ سمت، امیر کوفه شد (ر.ک: الاستیعاب، ج‏۲، ص۵۲۴؛ الکامل، ج‏۳، ص۴۴۷).

3.سوره توبه، آیه ۳.

4.. ر.ک: الفهرست (‏‏‏ابن ‏‏‏‏الندیم)، ص۴۵‏‏‏؛ تاریخ مدینة دمشق، ج‏۲۵، ص۱۸۹؛ المنتظم، ج‏۶، ص۹۶ و ۹۷؛ إنباه ‏الرواة، ج‏۱، ص۴۰؛ معجم‏ الأدباء، ج‏۴، ص۱۴۶۶؛ وفیات ‏‏‏الأعیان، ج۲، ص۵۳۷؛ تاریخ ‏الإسلام، ج‏۵، ص۲۷۸ – ۲۷۹.

5.ر.ک: صبح‏‏‏‏ الأعشی، ج‏۱، ص۴۷۸.

6.. به عنوان نمونه، ر.ک: المصنف (‏‏صنعانی)، ج۴، ص۳۲۱ – ۳۲۴ و ج۱۱، ص۳۲۴ - ۳۲۵؛ الطبقات ‏الکبری، ج‏۶، ص۸۷؛ المصنف، ج۲، ص۳۸۰ - ۳۸۱ و ج۷، ص۱۹۸ – ۱۹۹.

7.ر.ک: غریب ‏الحدیث، ج۴، ص۴۷ - ۴۹ ؛ الفائق فی غریب ‏الحدیث، ج‌۱، ص۱۷۹؛ الدرایة فی تخریج ‏‏أحادیث الهدایة، ج۲، ص۲۳۷.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره77
    تاريخ انتشار :
    1394
    سردبیر :
    محمد محمدی نیک (ری‌شهری)
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حدیث
    مدیر اجرایی :
    وحیدرضا نوربخش
    امتیاز :
    علمی پژوهشی
    آدرس اینترنتی :
    http://www.ulumhadith.ir
    جانشین سردبیر :
    سید محمدکاظم طباطبایی
تعداد بازدید : 16677
صفحه از 185
پرینت  ارسال به