109
فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره78

2. صَاحِبُ الْیَمِینِ أَمِینٌ۱ عَلَی صَاحِبِ الشِّمَالِ، فَإِذَا عَمِلَ الْعَبْدُ بِحَسَنَةٍ کُتِبَتْ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا، وَ إِذَا عَمِلَ سَیِّئَةً فَأَرَادَ صَاحِبُ الشِّمَالِ أَنْ یَکْتُبَهَا قَالَ صَاحِبُ الْیَمِینِ: أَمْسِکْ، فَیُمْسِکُ سِتَّ سَاعَاتٍ، فَإِنِ اسْتَغْفَرَ اللهَ مِنْهَا لَمْ یَکْتُبْ عَلَیْهِ شَیْئًا، وَ إِنْ لَمْ یَسْتَغْفِرِ اللهَ کُتِبَتْ عَلَیْهِ سَیِّئَةً وَاحِدَةً.۲

سیوطی این روایت را از طبرانی در المعجم ‌الکبیر و از بیهقی در شعب ‌الایمان از ابوامامه نقل کرده است؛ اما در یک نقل المعجم الکبیر از ابوامامه، قید «سِتَّ سَاعَاتٍ» و قید «سَیِّئَةً وَاحِدَةً» وجود ندارد.۳ و در نقل دیگر المعجم الکبیر از ابوامامه، قید «سِتَّ سَاعَاتٍ» وجود دارد، اما تنها قید «سَیِّئَةً» وجود دارد و قید مرکب «سَیِّئَةً وَاحِدَةً» وجود ندارد.۴ بیهقی نیز قیود مذکور در روایت سیوطی را ذکر کرده است؛ با این تفاوت که بعد از قید «سِتَّ سَاعَاتٍ» اضافه کرده است: أَوْ سَبْعَ سَاعَاتٍ.۵ نقل به معنا در افزودن قید «وَاحِدَةً» به «سَیِّئَةً» در روایتی که قید «وَاحِدَةً» را ندارد، قابل توجیه است؛ زیرا از نظر ادبی، تنوین آن می‌تواند دلالت بر وحدت کند و از نظر محتوایی نیز قرآن کریم تصریح نموده است که جزای نیکی به ده برابر و سزای بدی به همان است.۶ اما در سایر تصرفات - که همان اطلاق در یک نقل و تعبیر هفت ساعت به جای شش ساعت در نقل دیگر باشد - نقل به معنای سیوطی قابل تصحیح نیست. بنا بر این، این نقل به معنا، به علت قرار دادن لفظ متباین به جای لفظ روایت، با معنای اصلی مساوی نیست.

3. قَالَ اللَّهُ: ثَلاَثَةٌ أَنَا خَصْمُهُمْ یَوْمَ القِیَامَةِ: رَجُلٌ أَعْطَی بِی ثُمَّ غَدَرَ، وَ رَجُلٌ بَاعَ حُرًّا فَأَکَلَ ثَمَنَهُ، وَ رَجُلٌ اسْتَأْجَرَ أَجِیرًا فَاسْتَوْفَی مِنْهُ وَ لَمْ یُعْطِ أَجْرَهُ.۷

سیوطی این روایت را از صحیح البخاری و مسند احمد از ابوهریره نقل کرده است و در روایت بخاری به همین شکل است،۸ اما در مسند احمد دو تفاوت وجود دارد: اولاً بعد از

1.. این نکته لازم به تذکار است (گر چه ارتباط مستقیم با موضوع این مقاله ندارد) که در بسیاری از کتب اهل سنت، همین تعبیر «أَمِینٌ» وجود دارد (المعجم‌ الکبیر، ج۸، ص۱۹۱؛ شعب‌الایمان، ج۹، ص۱۷۱)، اما در برخی کتب شیعه و اهل سنت، به جای تعبیر «أَمِینٌ» تعبیر «أَمِیرٌ» وجود دارد (الامالی، ص، ۲۰۷؛ ارشاد القلوب، ج۲، ص۴۰۲) که ظاهراً «أَمِیرٌ» مناسب‌تر است.

2.. الجامع الصغیر، ج۲، ص۹۲.

3.. المعجم ‌الکبیر، ج۸، ص۲۴۷.

4.. همان، ج۸، ص۱۹۱.

5.. شعب‌ الایمان، ج۹، ص۲۷۱.

6.. سوره انعام، آیه ۱۶۰.

7.. الجامع الصغیر، ج۲، ص۲۳۶.

8.. صحیح البخاری، ج۳، ص۹۰.


فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره78
108

۰.خَیْرٌ لَهُ مِنْ أَنْ یَسْأَلَ رَجُلًا، یُعْطِیهِ أَوْ یَمْنَعُهُ.۱

و این عبارات دارای تساوی معنایی نیستند؛ زیرا عبارت اصل، انسان را به حقیقت رزق و معاش که خدای متعال است توجه می‌دهد که اگر بنده‌ای دارایی دارد، از خدا گرفته است، پس نباید از بندگان او گدایی کرد. همچنین این نکته را هم اضافه دارند که اگر انسان به هدفش از گدایی هم برسد، یعنی چیزی هم به او داده شود، باز هم کار او نکوهیده است.

استفاده از لفظ اعم به جای اخص

این نقل به معنای نادرست، دارای دو مورد در نمونه منتخب است:

1. أَیُّمَا مُسلِمٍ اسْتَرْسَلَ إِلَی مُسلِمٍ فَغَبَنَهُ کَانَ غَبَنُهُ ذَلِکَ رِبًا.۲

سیوطی این روایت را از ابونعیم اصفهانی در حلیة ‌الاولیاء از ابوامامه نقل کرده است و در اصل آن به جای «مُسلِمٍ» تعبیر «مُؤْمِنٍ» وجود دارد.۳ و به مقتضای آیه (قالَتِ الْأَعْرابُ آمَنَّا قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَ لکِنْ قُولُوا أَسْلَمْنا وَ لَمَّا یَدْخُلِ الْإیمانُ فی‏ قُلُوبِکُم)،۴ ایمان برتر از اسلام و اعمّ از آن است. بنا بر این، این نقل به معنا، به علت قرار دادن لفظ اعم به جای لفظ اخص، با معنای اصلی مساوی نیست.

2. إِنِّی أُحَرِّجُ عَلَیْکُمْ حَقَّ الضَّعِیفَیْنِ الْیَتِیمِ وَ الْمَرْأَةِ.۵

سیوطی این روایت را از حاکم نیشابوری در المستدرک و نیز بیهقی در شعب ‌الایمان از ابوهریره روایت کرده است و اصل آن در کتاب المستدرک به دو گونه است: طبق یک نقل همین است۶ و طبق نقل دیگر حاکم و نیز طبق نقل شعب ‌الایمان، به جای «حق»، تعبیر «مال» وجود دارد۷ و روشن است حق اعم از مال است. بنا بر این، این نقل به معنا، به علت قرار دادن لفظ اعم به جای لفظ اخص، با معنای اصلی مساوی نیست.

استفاده از واژه متباین معنوی با اصل

این نقل به معنای نادرست، دارای چهار مورد در نمونه منتخب است:

1. قرار دادن تعبیر «مثل» به جای «اکثر» در روایت شماره 4 در مبحث قبل.

1.. صحیح مسلم، ج۲، ص۷۲۱.

2.. الجامع الصغیر، ج۱، ص۴۶۵.

3.. حلیة ‌الاولیاء، ج۵، ص۱۸۷.

4.. سوره حجرات، آیه ۱۴.

5.. الجامع الصغیر، ج۱، ص۴۰۵.

6.. المستدرک علی الصحیحین، ج۱، ص۱۳۱.

7.. همان، ج۴، ص۱۴۲؛ شعب ‌الایمان، ج۹، ص۵۳۰.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمی - پژوهشی علوم حدیث شماره78
    تاريخ انتشار :
    1394
تعداد بازدید : 13311
صفحه از 186
پرینت  ارسال به