
یک اشکال اساسی بر نقل به معنا در الجامع الصغیر
همان طور که در مبانی نظری گفته شد، به تصریح عالمان درایه و حتی خود سیوطی، نقل به معنا پس از تدوین روایات در متون مکتوب مجاز نیست. بر این اساس، هر نوع نقل به معنا در الجامع الصغیر، حتی در صورتی که شرایط دیگر نقل به معنا را داشته باشد، مرجوح است و اگر به نقل به معنای نادرست انجامد، اشتباه است. مقایسهای بین روش سیوطی و دو جامع روایی شیعی در این زمینه میتواند ضعف روش سیوطی را بهتر مشخص میکند.
مرحوم فیض کاشانی در کتاب الوافی نوشته است که ابتدا مقید هستم روایات الکافی را در هر باب بیاورم و بعد روایات التهذیب و الفقیه را در ذیل آن ذکر میکنم.۱ وسائل الشیعه نیز تفاوت در نقلها را با دقت مشخص میکند و هرگز مانند سیوطی عمل نمیکند که روایتی را نقل کند و آن را به چند منبع استناد دهد که با یک یا چند و گاهی همه آن منابع تفاوت محتوایی (نقل به معنا) دارد؛ مثلاً مینویسد:
۰.رَوَاهُ الشَّیْخُ بِإِسْنَادِهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَعْقُوبَ مِثْلَهُ وَ رَوَاهُ الْمُفِیدُ فِی الْمُقْنِعَةِ مُرْسَلاً مَعَ الزِّیَادَة.۲
یعنی اضافه داشتن نقل مفید را مشخص میکند. همچنین این روایت را از الکافی نقل میکند:
عَنْ أَبِیعَلِیٍّ الْأَشْعَرِیِّ، عَمَّنْ ذَکَرَهُ، عَنْ حَفْصِ بْنِ عُمَرَ، عَنْ سَالِمٍ، عَنْ أَبِی بَصِیرٍ، عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السّلام قَالَ: مَنْ مَنَعَ قِیرَاطاً مِنَ الزَّکَاةِ فَلْیَمُتْ إِنْ شَاءَ یَهُودِیّاً أَوْ نَصْرَانِیّاً.
و در ذیل آن مینویسد:
۰.وَ رَوَاهُ الْبَرْقِیُّ فِی الْمَحَاسِنِ، عَنْ أَبِی بَصِیرٍ وَ رَوَاهُ الصَّدُوقُ فِی عِقَابِ الْأَعْمَالِ، عَنْ أَبِیهِ، عَنْ سَعْدٍ، عَنِ الْبَرْقِیِّ، عَنْ أَبِی بَصِیرٍ مِثْلَه.۳