یتیمان میدهیم.۱
در هیچ کدام از این روایات، پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم از قابلیت سرکه شدن این شرابها سؤال نکرده و به صورت مطلق دستور به دور ریختن شرابها میدهد؛ بلکه بالاتر، در روایتی دیگر وقتی در باره خمری که به چند کودک یتیم اختصاص دارد، سؤال میشود که آیا میتوان آن را سرکه ساخت، میفرمایند: «خیر، باید آنها را دور ریخت»؛۲ چنان که در جواب سؤال یکی از اصحاب در این باره نیز میفرمایند:
نمیتوان شراب را تبدیل به سرکه نمود.۳
امام خمینی رحمه الله در جمع بین این دو دسته از روایات، نهی و شدت عمل پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم در دور ریختن خمرها را به دلیل ریشهکن کردن شرابخواری میداند و بیان میکند:
این دستور پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم حکمی حکومتی است که به جهت مصلحت مهمتر، مبارزه با شرابخواری در ابتدای تشریع حرمت شراب، بیان کردهاند.۴
نمونه دیگر، تهدید پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم به آتش زدن خانه مسلمانانی است که در نماز جماعت شرکت نمیکردند. بنا بر روایت شیخ طوسی در تهذیب الاحکام،۵ پس از آن که تعدادی از مسلمانها در نماز جماعت شرکت نکردند، پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم فرمود:
نزدیک است که فرمان دهم تا بر در خانه کسانی که از نمازخواندن در مسجد خودداری میکنند، هیزم بریزند و آن را آتش زنند و خانههایشان بر سرشان بسوزد.
همچنین طبق روایت دیگری، پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم۶ با همسایگان مسجد شرط کرد که در نماز جماعت شرکت کنند و فرمود:
آنان که در نماز جماعت شرکت نمیکنند، باید از این کار دست کشند و گر نه مؤذن را امر میکنم که اذان و اقامه گوید. پس آن گاه مردی از اهل بیتم را - که
1.. مسند ابی یعلی، ج۳، ص۴۰۴، ح۱۸۸۴؛ تفسیر ابن کثیر، ج۲، ص۹۹.
2.. مسند ابن حنبل، ج۳، ص۱۱۹؛ تفسیر ابن کثیر، ج۲، ص۹۹.
3.. معرفة السنن و الآثار، ج۴، ص۴۳۳، ح۳۶۱۳؛ مسند ابی یعلی، ج۷، ص۱۰۱، ح۴۰۴۵.
4.. ر.ک: المکاسب المحرمه، ج۱، ص۱۲۲؛ همچنین ر.ک: دراسات فی المکاسب المحرمه، ج۱، ص۴۵۲ و ج۲، ص۱۳۰.
5.. ج۳، ص۲۵، ح۸۷.
6.. این واقعه در قالب یک روایت مفصل و با هدف دیگری از امام صادق علیه السّلام نیز نقل شده است (ر.ک: کتاب من لایحضره الفقیه، ج۳، ص۳۸، ح۳۲۸۰).