آن چنان که برای تکتک مسلمانها احترام و ارزش قایل است، جامعه اسلامی را نیز به منزله یک واحد محسوب کرده، به حفظ و نگهداری آن اهتمام ویژهای دارد. با عنایت به این نکته، در مواردی لازم است حاکم جامعه اسلامی مصالح و مفاسد فردی مسلمانها و حکم را فراموش کرده، به نفع جامعه اسلامی حکم حکومتی صادر کند؛ به عنوان نمونه حکم اولیه در دین مبین اسلام، در صورت اثبات بعضی از جرایم، اجرای حدود و تعزیرات است و در موارد بسیاری نیز این حکم دارای مصالح متعددی برای جامعه اسلامی است؛ ولی در موارد معدودی، اجرا حدود به مصلحت مسلمانان و جامعه نیست.
در سیره پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم مواردی یافت میشود که ایشان اجرای بعضی از احکام را تعطیل کردهاند. در جریان جنگ بنی المصطلق، پس از آشفتگی و درگیری که توسط یکی از سران منافقین اتفاق افتاد، انتظار میرفت که پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم با عاملان ماجرا برخورد کند، ولی پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم در جواب خلیفه دوم - که پیشنهاد اعدام خاطی را داده بود - فرمود: «در این صورت گفته میشود پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم اصحاب خود را میکشد». شایع شدن این جمله در تخریب جامعه مسلمانان، باعث گردید پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم از مجازات خاطیان چشمپوشی کند؛۱ چنان که در موارد دیگری نیز با در نظر گرفتن این مسئله که اجرا حدود میتواند منجر به تضعیف مسلمانان شود اجرا آن را مهمل میگذاشت. از پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم نقلشده است که فرمود:
اگر کراهت این نبود که گفته شود محمد از افرادی کمک گرفت تا بر دشمنان پیروز شود سپس آنها را کشت، افراد بسیاری را گردن میزدم.۲
حال با عنایت به این موضوع، هر گاه حفظ نظام و حکومت اسلامی به اجرا یک حکم خاص وابسته باشد، آن حکم خاص اجرا میشود و با از بین رفتن علت حکم جدید، حکم اصلی باز میگردد؛ چنان که حکم به تحریم تنباکو توسط میرزای شیرازی بزرگ تا زمانی پابرجا بود که حکومت وقت بر اجرای قرارداد فروش تنباکو پافشاری داشت و پس از لغو قرارداد، حکم نهی از استعمال تنباکو به حکم سابق خود بازگشت.
3 - 1 - 2. نفی مفسده
پایان دادن به نزاع و درگیری در بین مسلمانها نیز میتواند از علل صدور دستور حکومتی