صور خیالی از آنها پدید میآورد که عین خوشان است. پس وقتی که انسان میمیرد و نفس از بدن مفارقت میکند، چون عالِم به ذات خود است، پس ذات خود را که از دنیا مفارقت کرده، تخیل میکند و خود را عین انسانی که در قبر باشد توهّم میکند و بدن خود را مقبور مییابد و بر سبیل عقوبات حسیّ که در شریعت آمده، المهایی را ادراک میکند و این عذاب قبر است. اگر انسان سعید باشد، ذاتش را صورتهای مناسب - که به آن وعده داده شده از بهشت و حور و باغ و... - مییابد.۱ ملاصدرا سخن رسول اکرم صلّی الله علیه وآله وسلّم «القبر روضة من ریاض الجنة، أو حفرة من حفر النیران» را به همین صورتهای خیالی که نفس پس از مرگ میسازد، تأویل کرده و بیان میکند:
مراد از این حدیث بهشت و جهنم اخروی نیست، بلکه صورتهایی است که نفوس بر اساس اعمال خود توهّم کرده و پس از مرگ ادراک میکنند.۲
ج) تأویل روایات مربوط به معاد
صدرالمتألهین بر اساس هندسه فکری خاص خود، طرح نوینی را نیز در معاد جسمانی ارائه میدهد و در کتابهای الاسفار الاربعه، مبدأ و معاد و مفاتیح الغیب، پس از بیان پیچیدگی بحث معاد، برای رفع شبهات معاد جسمانی، با طرح اصول یازدهگانه عقلی، نوع خاصی از معاد جسمانی را ترسیم میکند و به رفع شبهه از آن میپردازد. صدرا عقیده دارد که نفس بر طبق اعمال خود در دنیا، صورتی را در آخرت برای خود اختراع میکند که با آن صورت محشور میشود. این صورت، جسم لطیفی است که طول و عرض و عمق دارد، ولی ماده و عنصر ندارد؛ یعنی مطابق حرکت جوهری، انسان پس از مرگ نیز حرکت کمالی خود را ادامه میدهد تا این که به حالت نیمه مجردی میرسد. در این حالت، بدن انسان، نه ماده است و نه مجرد، و در این زمان است که انسان شایستگی رستاخیز و قیامت را پیدا میکند و پس از برپایی قیامت، از آنجایی که نفس انسان، در دنیا ملکات و مکتسباتی را تحصیل کرده، به واسطه همان ملکات، جسم لطیف غیر قابل رؤیتی ایجاد میکند که همانند بدن دنیایی او است، ولی ماده ندارد. این جسم، لذّت و الم و بهشت و جهنم را خودش به وجود میآورد و اختراع میکند.
بنا بر این در قیامت، جسم مادی دنیوی وجود ندارد؛ چون اگر جسم مادی باشد، زوال هم