حديث
۲۰۱.امام على عليه السلام :. . . خداوند، رسولان را در ميان مردم برانگيخت و پيامبران را در پى فرستاد تا پيمان فطرت را به آنان ابلاغ كنند و نعمتهاى فراموش شده الهى را بر آنان گوشزد كنند و با تبليغ و رساندن پيام بر آنان ، احتجاج نمايند و گنجينه هاى خرد را بر ايشان برملا سازند .
۲۰۲.امام على عليه السلامـ در وصف بعثت پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله ـ: خداوند ، او را به حقّ برانگيخت تا بر او راهنما باشد و به سوى او هدايت كند . خداوند ما را به وسيله او از گمراهى رهانيد و از نادانى نجات داد .
۲۰۳.امام على عليه السلام :خداوند متعال ، اسلام را تشريع كرد و راههايش را براى روندگان ، آسان ساخت ، و اركان آن را در برابر دشمنان ، استوار ساخت ، و آن را وسيله عزّتِ پيروان و صلح و آرامش گروندگانش . . . و فهم براى انسانهاى زيرك ، و يقين براى خردمندانْ قرار داد .
۲۰۴.امام على عليه السلام :. . . تا آنكه خداوندِ سبحان ، محمّد صلى الله عليه و آله را فرستاده خود كرد تا وعده هايش را به ثمر رساند و نبوّت را پايان بخشد ؛ در حالى كه براى او از همه پيامبران پيمان گرفته بود . نشانه هايش نزد همه انبيا شهرت داشت و ولادت او گرامى بود . در آن روزگار ، مردمان ، ملّتهايى پراكنده، داراى خواسته هاى گوناگون و شيوه هاى [دسته جات] مختلف بودند . برخى، خداوند را به مخلوقات شبيه مى كردند و برخى ديگر ، منكر خدا بودند و گروهى نيز غير خدا را مى پرستيدند . خداوند به واسطه پيامبر صلى الله عليه و آله ، آنان را از گمراهى رهانيد و از نادانى نجات داد .
ب : دانش
قرآن
و اين مَثَلها را براى مردم مى زنيم؛ و[لى] جز دانشورانْ آنها را درنيابند .
حديث
۲۰۵.پيامبر صلى الله عليه و آله :دانش ، مايه زندگى دلهاست از نادانى ، و نور چشمان است از تاريكى، و نيرومندى بدن است از ناتوانى .