۱۵۶.امام على عليه السلام :هر كه از عقل راهنمايى گيرد ، او را راهنمايى كند .
۱۵۷.امام على عليه السلام :آنكه از خردِ خويش پند گيرد ، راه يابد .
۱۵۸.امام على عليه السلام :هر كه مالك خردِ خود شود ، فرزانه است .
۱۵۹.امام على عليه السلام :خرد ، پوشاننده عيبهاست .
۱۶۰.امام كاظم عليه السلامـ به هشام بن حكم ـ: اى هشام! خداوند تبارك و تعالى در كتابش صاحبان خرد و فهم را بشارت داده و فرموده است : پس بشارت ده به آن بندگان من كه به سخنْ گوش فرا مى دهند و بهترين آن را پيروى مى كنند؛ اينان اند كه خدايشان راه نموده و اينان اند همان خردمندان .
اى هشام ! خداوند تعالى دلائلش را با خرد، كامل كرد ، و پيامبران را با سخنورى يارى رسانيد، و با برهان، آنان را به ربوبيّت الهى راهنمايى ساخت. خداوند [دركتابش] فرمود: «ومعبود شما، معبود يگانه اى است كه جز او هيچ معبودى نيست؛ [و اوست] بخشايشگر مهربان» . راستى كه در آفرينش آسمانها و زمين، و در پىِ يكديگر آمدن شب و روز ، و كشتى هايى كه در دريا روان اند، با آنچه به مردم مى رساند ؛ و [همچنين] آبى كه خدا از آسمان فرو فرستاده و با آن ، زمين را پس از مردنش زنده گردانيده و در آن، هرگونه جنبنده اى پراكنده ؛ و [نيز در] گردانيدن بادها و ابرى كه ميان آسمان و زمين آرميده است ، براى گروهى كه مى انديشند ، واقعا نشانه هايى [گويا ]وجود دارد .
اى هشام ! خداوند اين را نشانه قرار داد براى شناختنش به عنوان مدبّر . پس [او در كتابش] فرمود : «و شب و روز و خورشيد و ماه را براى شما رام گردانيد ، و ستارگانْ به فرمان او مسخّر شده اند . مسلما در اين [امور] ، براى مردمى كه تعقّل مى كنند، نشانه هاست» . و فرمود : «او همان كسى است كه شما را از خاكى آفريد ؛ سپس از نطفه اى ؛ آن گاه از علقه اى ؛ و بعد شما را [به صورت ]كودكى برمى آورد ، تا به كمال قوّت خود برسيد و تا سالمند شويد ؛ و از ميان شما كسى است كه مرگ پيش رس مى يابد ، و [بالاخره] تا به مدّتى كه مقرّر است ، برسيد ، و اميد كه در انديشه فرو رويد» و فرمود : «راستى كه در پىِ يكديگر آمدنِ شب و روز و آنچه خدا از روزى از آسمان فرود آورده و به [وسيله ]آن ، زمين را پس از مرگش زنده گرانيده است ؛ و [همچنين در] گردش بادها و ابرى كه در ميان آسمان و زمين آرميده است، براى گروهى كه مى انديشند، واقعا نشانه هايى [گويا] وجود دارد .
و فرمود : «[خدا] زمين را پس از مرگش زنده مى گرداند . به راستى آيات [خود ]را براى شما روشن گردانيده ايم ؛ باشد كه بينديشيد» . و فرمود : «و باغهايى از انگور و كشتزارها و درختان خرما ؛ چه از يك ريشه و چه از غير يك ريشه كه با يك آبْ سيراب مى گردند ، و [با اين همه] برخى از آنها را در ميوه [از حيث مزه و نوع و كيفيت] بر برخى ديگر ، برترى مى دهيم» .
و فرمود : «و از نشانه هاى او [اينكه] برقى را براى شما بيم آور و اميد بخش مى نماياند ، و از آسمان ، به تدريج آبى فرو مى فرستد كه به وسيله آن ، زمين را پس از مرگش زنده مى گرداند . در اين [امر هم] براى مردمى كه تعقّل مى كنند ، قطعا نشانه هايى است» .
و فرمود : «بگو بياييد تا آنچه را پروردگارتان بر شما حرام كرده ، براى شما بخوانم : چيزى را با او شريك قرار مدهيد ، و به پدر و مادرتان احسان كنيد ، و فرزندان خود را از بيم تنگدستى مكشيد ؛ ما شما و آنان را روزى مى رسانيم ؛ و به كارهاى زشت ـ چه علنى آن و چه پوشيده[اش] ـ نزديك مشويد ، و نفسى را كه خدا حرام گردانيده ، جز به حق مكشيد . اينهاست كه [خدا] شما را به [انجام دادن ]آن سفارش كرده است ؛ باشد كه بينديشيد» .
و فرمود : «آيا در آنچه به شما روزى داده ايم ، شريكانى از بردگانتان داريد كه در آن [مال با هم] مساوى باشيد و همان طور كه شما از يكديگر بيم داريد ، از آنها بيم داشته باشيد ؟ اين گونه ، آيات خود را براى مردمى كه مى انديشند ، به تفصيل بيان مى كنيم» .
اى هشام! خداوند ، پيامبران و رسولان را به سوى بندگان فرستاد تا از خداوند ، شناختْ پيدا كنند . بهترين پاسخ دهندگان به دعوت پيامبران ، كسانى اند كه خدا را بهتر بشناسد ، و داناترين مردم به فرمان خداوند، خردمندترين آنهاست، و خردمندان، رتبه هايى عالى در دنيا و آخرت دارند .