حديث سفينه در کتاب های اهل سنّت - صفحه 108

وفي بعض الاخبار عن النبي انه قال: مثل اهل بيتي کسفينة نوح من رکبها سلم، ومن لم يرکبها هلک۱.
و نيز فخر رازي در تفسيرش آنجا که مي‌گويد:
وسمعت بعض المذکرين قال: انه ـ صلي الله عليه وسلم ـ قال: مثل اهل بيتي کمثل سفينة نوح، من رکبها فيها نجا.۲
ابن عربي نيز در تفسيرش مي‌گويد:
واما التأويل فمحتمل بأن يؤول الفلک بشريعة نوح التي نجا بها هو ومن آمن معه من قومه، کما قال النبي ـ صلي الله عليه وسلم ـ : مثل اهل بيتي مثل سفينة نوح، من رکب فيها نجا و من تخلف عنها غرق۳.
اما تأويل اين مطلب، محتمل است که کشتي به شريعت نوح تأويل شود که به وسيله آن او و هر کدام از قومش که ايمان آورد، نجات يافت؛ چنان که پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: مثل اهل بيت من، مثل کشتي نوح است؛ هر کس بر آن سوار شد، نجات يافت و هر کس از آن باز ماند، غرق شد.
ملاحظه مي‌کنيم که ابن عربي اين روايت را به شکل مرسل نقل مي‌کند، ولي اين روايت مرسل را مسلم دانسته؛ به گونه‌اي که با جزم و يقين آن را به پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم نسبت مي‌دهد؛ همچنان که ابن اثير در النهاية، تحت عنوان «باب الزاء والخاء» آن را به صورت مزسل آورده و گفته است:
فيه: مثل اهل بيتي مثل سفينة نوح، من تخلف عنها زخ به في النار۴.

ادعاي ضعف حديث سفينه

پس از پايان يافتن بحث از مصادر حديث، بايد صحت آن بررسي گردد. ابن تيميه و اَلباني مدعي هستند که اين حديث از احاديث ضعيف است. از آنجا که روش ما بر مناقشه‌هاي علمي استوار است و از تمايلات مذهبي عاري است، لذا سخن آن دو را در طبق نقد مي‌نهيم تا قوت آن و انطباقش با شاخصه‌هاي علميِ پذيرفته شده نزد اهل سنت مشخص گردد.

1. ادعاي ابن تيميه و رد آن

ابن تيميه در منهاج السنة مي‌گويد:
اما گفتار او که: مثل اهل بيتي مثل سفينه نوح، فاقد اسناد است؛ نه اسناد صحيح و نه اين که در کتاب‌هاي حديث مورد اعتماد ما چيزي در باره آن باشد. پس اگر

1.. تفسير السمعاني، ج ۳، ص ۴۷۲.

2.. تفسير الکبير، ج ۲۷، ص ۱۴۳.

3.. تفسير ابن عربي، ج ۱، ص ۳۲۲.

4.. النهاية في غريب الأثر، ج ۲، ص ۲۹۸.

صفحه از 133