جناب آقاي قرشي، مطالعات و پژوهشهاي جنابعالي را علاوه بر فقه و اصول، ميتوان در سه حوزه قرآن، نهج البلاغه، صحيفه سجاديه و سيره، تقسيمبندي کرد. در آغاز ميخواهيم با کارهاي قرآني جنابعالي بيشتر آشنا شويم؛ لطفاً آثار برجسته قرآني خود را معرفي بفرماييد.
بسم الله الرحمن الرحيم و صلّ الله علي رسوله واهل بيته الطاهرين. از مدتها قبل، يعني از همان اوايلي که به اروميه آمدم، يکي از کارهايم تدريس و تفسير قرآن بود، و به همين منظور جلسات تفسير قرآن تشکيل دادم؛ بعد به فکر افتادم که چيزي بنويسم تا براي هميشه ماندگار بماند. فکر کردم کاري راجع به پيامبر صلّي الله عليه و آله انجام بدهم. به نظرم آمد کتابي بنويسم که پيرامون قرآن باشد و تا حدودي در حد خودش جاودان باشد و به برکت قرآن باقي بماند، لذا «قاموس قرآن» را در نظر گرفتم و با نيتي خالص، شروع به نوشتن کردم. تأليف آن حدود پنج سال به طول انجاميد. در واقع، انگيزه اوليه من اين بود که در معيت قرآن مطلبي بنويسم تا به برکت قرآن باقي بماند.
در رده بندي آثار قرآني، «قاموس قرآن» چه نوع کتابي است؟ و مقداري موضوع آن را تبيين بفرمائيد
«قاموس قرآن» همانطور که از نام آن معلوم است در حکم دايرة المعارفي براي قرآن است يا همچون مفردات قرآن است؛ در اين کتاب معنا شناسي کلمات قرآن مورد توجه بوده است، کلمات قرآن با حذف مکرّرات و مشتقات، حدود 1860 کلمه است. در «قاموس قرآن»، تمام اين کلمات، با استفاده از کتب معتبر و معروف لغت، ترجمه شده است سپس براي هر يک از اين کلمات، حدود دو تا شش آيه از قرآن کريم، شاهد مثال آورده ايم.
بنابراين از اول تا آخر قرآن کريم را به همين صورت در نظر گرفته ايم، به طوريکه ابتدا کلمات را ترجمه کرديم و سپس آيات قرآن را با کلمات تطبيق داده ايم يعني هم به معناي لغوي آن توجه کرده ايم و هم به معاني ديگري که آن کلمه در قرآن دارد.
آيا «قاموس قرآن»، اولين کتاب تأليفي شما است؟
خير، «قاموس قرآن» کتاب سوم بنده است؛ اولين کتاب من «شخصت حضرت مجتبي(» است و بعد از آن کتاب ديگري به نام «سيري در اسلام» نوشتم که چاپ شد و بعد از آن «قاموس قرآن» نوشته شد.