یاران امام حسن مجتبی (ع) به روایت منابع اسلامی و تاریخی
کتاب «اصحاب امام حسن مجتبی (ع)» اصحاب دومین امام شیعیان را با بهرهگیری از منابع رجالی و تاریخی و حدیثی معرفی میکند.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مطالعه کتاب قطور زندگانی پرورشیافتگان مکتب الهی فضیلتی است که دربردارنده بهرههای فراوان برای نسلهای آینده است. اصحاب بهرهمند از معارف الهی ائمه (ع)، مسیر انتقال معارف الهی از ایشان به دیگر انسانها در روزگار خود و دوران پیشرو هستند. پرداختن به زندگی اصحاب ائمه (ع) در هر عصری ضرورتی است که علاوه بر دربرداشتن فواید بسیار، بازگوکننده اوضاع فرهنگی و اجتماعی و سیاسی روزگار آن معصومان نیز هست.
کتاب «اصحاب امام حسن مجتبی (ع)» که به قلم جمعی از پژوهشگران پژوهشکده باقرالعلوم (ع) زیرنظرآیتالله محمدهادی یوسفی غرویتدوین شده در ۵۹۲ صفحه، ۳۱ نفر از اصحاب دومین امام شیعیان، امام حسن مجتبی (ع) را براساس اطلاعات موجود در کتابهای رجالی و تراجم و همچنین منابع تاریخی و حدیثی به علاقهمندان معرفی میکند.
در بخشی از مقدمه کتاب آمده است: «در روزگار امام حسن مجتبی (ع) برای محو اندیشه ناب اسلامی، تلاشهای فراوانی صورت گرفت؛ همان چیزی که رسول خدا (ص) با زحمت طاقتفرسا در طول ۲۳ سال نهادینه کرده و با حلم و بردباری و صبر امیرمومنان علی (ع) بارور شده بود؛ گرچه به تعبیر خدای حکیم در قرآن کریم، این تلاشها بیاثر بود. در این روزگار خفقان بود که امام حسن (ع) آشکارا به میدان آمد و تربیتیافتگان مکتب ایشان هم در شهرهای گوناگون و نقاط مختلف جامعه اسلامی با تلاش فراوان، گرد و غبار برخاسته از طوفان الحاد و ضلالت و دینزدایی را که بر رخ دین اصیل نشسته بود، از چهره اسلام ناب و شخصیتهای متعدد اسلامی زدوده، همانند بادی، ابرهای تیره و غلیظ را از چهره خورشید ولایت کنار زدند.»
«سلیم بن قیس هلالی» یکی از اصحاب چندین تن از ائمه (ع) و از جمله امام حسن مجتبی (ع)، فردی متکلم و فقیه بوده است. منابع مختلف رجالی و تاریخی، وی را صاحب کتابی دانستهاند که درباره اهمیت این اثر به نقل از بزرگان علم رجال در صفحه ۳۸۷ کتاب حاضر میخوانیم: «محدث قمی مینویسند: اولین کتابی که در شیعه محدثان بزرگی مثل شیخ کلینی و شیخ صدوق و دیگر بزرگان بر آن اعتماد کردهاند، کتاب سلیمبن قیس است. (الکنی و الالقاب، شیخ عباس قمی، ۳: ۲۹۳). ابن ندیم نیز مینویسند: کتاب سلیم بن قیس هلالی مشهور است و آن نخستین کتابی است که در شیعه نوشته شده است. (فهرست ابن الندیم: ۲۷۵). علامه میرحامد حسین مینویسد: کتاب سلیم بن قیس، قدیمیترین و برترین کتابهای شیعه است؛ همانطور که علامه مجلسی گفته است. (عبقات الانوار، میرحامد حسین، ۲: ۶۱). شیخ حر عاملی نیز مینویسد: کتاب سلیم بن قیس هلالی در زمان امیرالمومنین، تالیف و بر ائمه عرضه شده و کتاب مشهور و معروفی است که در کتب رجال موجود است و الان در نزد ما دو نسخه از آن و نسخههای زیادی از آن در اصفهان، قم، قزوین، کاشان و جبل عامل وجود دارد. (الفوائد الطوسیة، شیخ حر عاملی: ۲۴۳)».
نخستین چاپ کتاب «اصحاب امام حسن مجتبی (ع)» در ۵۹۲ صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای ۳۰ هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشکده باقرالعلوم (ع) به بازار نشر عرضه شده است.