49
مباني حجيّت آراي رجالي

انتساب كتاب به او و هم در ثمره جرح و تعديل در كار او ترديد وجود دارد ، ۱ در ساير اصول رجالى موجود ، وجه غالب از جهت مبانى رجالى ، اظهارنظر خبره (رجالىِ آگاه به صفات و اوضاع و احوال راويان اخبار و كتب) است . شيخ طوسى و نجاشى ـ كه دو رجالى عمده اين دوره محسوب مى شوند ـ بر اساس شواهدى كه خواهد آمد ، اغلب در اظهار نظر رجالى شان ، بر مبناى خبرويت و اجتهاد خود تكيه مى كنند . البته در ارزشگذارى حديث يا رأى رجالى به معناى عام آن ، همانند دوره هاى قبل ، در اين دوره نيز اعتماد بر كتاب هاى مشهور ، رايج و مورد اعتماد از مبانى اى است كه بحث آن در بخش هاى آينده خواهد آمد . ۲

دلايل مبنا بودن خبرويت در اين دوره

دلايلى كه بر مبنا بودن خبرويت در نقد و بررسى هر يك از راويان اخبار در اين دوره دلالت مى كنند (كه عملاً منحصر در آثار شيخ طوسى و نجاشى است) به ترتيب زير ارائه مى گردد :
1 . فاصله زمانى بين مؤلّفان اين دوره و راويان . طبيعى است كه اين دليل ، شامل راويان معاصر رجالى هاى اين دوره نمى شود ؛ ولى همه راويانى كه مى توانند از معصومان عليهم السلامبدون واسطه نقل روايت كنند ، بلكه غالب راويان طبقه بعد از آن تا تقريبا آخر دوره غيبت صغراى حضرت حجّت(عج) را شامل مى شود . زيرا رجالى هاى اين دوره نمى توانند مستقيما درباره راويان مزبور از روى شهادت حس بدهند . بنا بر اين ، اظهار نظرهاى آنها يا بايد با واسطه و به نقل از ديگران باشد يا به اصطلاح از روى حدس و شناخت . ۳

1.ر .ك : كلّيات فى علم الرجال ، ص۶۶ ؛ أصول علم الرجال ، ص۳۲ ؛ بحوث فى فقه الرجال ، ص۲۸ .

2.ر .ك : الفهرست ، الطوسى ، ص۲ ، ۸۶ و ...؛ رجال النجاشى ، ص۶۰ ، ۹۱ و ... . شيخ طوسى در عدة الأصول (ج ۱ ، ص ۳۳۶ ـ ۳۳۸) بر مبنا بودن شهرت و معروفيت كتاب در ارزشگذارى حديث ، تصريح كرده است .

3.در بخش هاى آينده ، اين مبانى و اصطلاحات با توضيح و تفصيل خواهد آمد .


مباني حجيّت آراي رجالي
48

توضيح و تفصيل درباره اين مبانى ، همراه با ساير مبانى قابل بحث ، در بخش هاى آينده اين تحقيق ، خواهد آمد .

3 . مبانى رجالى در عصر تدوين اصول رجالى موجود (خبرويت در رجال)

اصول رجالى موجود ، قديم ترين متونى هستند كه در آنها درباره راويان احاديث از جهت اعتبار نقل آنها اظهارنظر شده و اكنون در دسترس اند . معمولاً از رجال الكشّى (اختيار معرفة الرجال) ، رجال النجاشى (فهرست مصنفات) ، الرجال والفهرست شيخ طوسى ، رجال البرقى و متنى رجالى منسوب به ابن غضائرى به عنوان اصول رجالى نام مى برند . ۱گاهى رسالة أبى غالب الزرارى را هم در شمار اصول رجالى مى آورند ؛ ۲ ولى با مطالعه اين رساله روشن مى شود كه با وجود اطّلاعات باارزشى كه در آن آمده ، نمى توان آن را در شمارِ اصول رجالى آورد ؛ بلكه در شمار كتاب هاى تاريخى يا تراجم قابل رده بندى است . ۳ البته عالم رجالى از اين دو دانش (يعنى تاريخ و تراجم) بيشترين استفاده را مى تواند داشته باشد ؛ ۴ ولى اين دليل نمى شود كه كتاب هاى تاريخ و تراجم را در شمارِ كتاب هاى رجال بياوريم . اصول ياد شده ، عمدتا از اوايل قرن چهارم تا اواسط قرن پنجم تأليف شده اند . پيش از اين به شيوه مبانى و منابع رجال الكشّى اشاره اى داشتيم و گفتيم كه ممكن است رجال الكشّى را در دوره دوم رده بندى كنيم ، امّا چون آنچه از اين كتاب اكنون در دست است ، همان اختيار معرفة الرجال است كه توسط شيخ طوسى از كتاب اصلى گزينش شده است ، بالطبع از اين جهت ، از تأليفات دوره سوم تلقّى مى شود .
گذشته از رجال الكشى ـ كه اشاره اى به آن داشتيم ـ و رجال البرقى كه هم در

1.معجم رجال الحديث ، ج۱ ، ص۱۰۱ ـ ۱۰۳ ؛ بحوث فى فقه الرجال ، ص۲۶ ـ ۲۸ .

2.كلّيات فى علم الرجال ، ص۶۸ .

3.براى تأييد اين برداشت ، ر .ك : رسالة أبى غالب الزرارى ، تحقيق : سيّد محمّدرضا حسينى جلالى ، ص۷۶ .

4.رابطه علم رجال و ساير دانش هاى بشرى در فصل آينده مى آيد .

  • نام منبع :
    مباني حجيّت آراي رجالي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1383
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 39204
صفحه از 255
پرینت  ارسال به