نگاهى به « التعليقة على الكافى » ميرداماد - صفحه 312

و اولياى آن حضرت، پرده ها را كنار زنند و اسرار را بر ملا كنند. پس تبليغ رسالت، مرتبه نبى و رسول است و كشف و تأويل، وظيفه وصى و ولى. بدين جهت است كه پيامبر صلى الله عليه و آله به امام على عليه السلام فرمود:
انّك تقاتل على تأويل القرآن كما أنا قاتلت على تنزيله.
وى در پايان تعليقه بر حديث هفتم از «باب العرش والكرسى»، در تشريح عبارت «انّ اللّه حمل دينه و علمه الماء»، اظهار مى دارد كه در بسيارى از آيات و روايات، لفظ آب بر علم و عقل قدسى، و لفظ «ارض» بر نفس مجرد كه در حقيقت، پذيراى علوم و معارف است اطلاق شده است. از همين موارد است قول خداوند كه در آيه پنجم سوره حج مى فرمايد:
«وَ تَرَى الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَآ أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَآءَ اهْتَزَّتْ وَ رَبَتْ وَ أَنبَتَتْ مِن كُلِّ زَوْج بَهِيجٍ» . ۱
در باب وحدت عددى خداوند، روايات متعددى آمده است. از جمله، روايت معروفى كه در روز جمل، كسى برخاست و از امام على عليه السلام درباره توحيد خداوند سؤال كرد و حضرت على نيز بدو پاسخ داد و وحدت عددى را از خداوندْ نفى نمود.
و روايت پنجم از باب «جوامع التوحيد» آمده است:
الواحد بلا تأويل العدد.
ولى جمله اى از امام سجاد عليه السلام در «صحيفه سجّاديه» نقل شده است كه:
لك يا الهى وحدانية العدد.
بوعلى سينا نيز در الهيات «شفا» برخلاف كتب ديگرش قائل به وحدت عددى شده است.
ميرداماد، ضمن تعليقه بر اين روايت، وحدت عددى را از خداوند نفى مى كند و عبارت «صحيفه» را خلاف نصوص در ديگر مواضع مى داند. او بدون توضيحى افزون بر آنچه ذكر شد، تلويحا به عدم صدور جمله فوق از امام سجاد عليه السلام اشاره دارد و

1.سوره حج، آيه ۵.

صفحه از 314