دِهِ كلينى ـ كه الآن هم هست و ما در ميان دوستانمان كُلينى هم داشته ايم ـ ، اين همه عالم و محدّث برخاسته اند.
من در مباحثه چند روز پيش از اين، يك روايتى را مى خواندم كه در ميان راويانش، به چندين محدّث بزرگ برمى خوريم كه همگى از «خورِ» نيشابورند. اين، خيلى براى ما درس آموز است كه گاه در يك روستا يا يك گوشه دور، آن هم با آن شرايط تقيّه شديدى كه در آن زمان وجود داشته، چندين عالم و محدّث بزرگ، پرورش پيدا كرده اند. به آن دوره محدودى كه آل بويه بر رى مسلّط شدند و ركن الدوله ، حاكم رى بود، نگاه نكنيد؛ چرا كه بجز آن بُرهه زمانىِ محدود، در غالب اوقات، شيعيان رى، روزگار سختى داشته اند و با اين حال، اين طور علما و محدّثين بزرگ در اين جا پرورش پيدا كرده اند.
به نظر من، يكى از اغلاط مشهور در مورد شخصيت كلينى، اين است كه كلينى را فقط محدّث مى دانند، در حالى كه به نظر من، شيخ كلينى، يك متكلّم است. هر كس كافى را نگاه كند، مى فهمد كه اين مرد، يك متكلّم است، در عين اين كه مسلّما محدّث بزرگى هم هست؛ امّا كيفيت تبويب ابواب كافى و تقديم و تأخير اين ابواب، از همان اوّل كه شروع مى كند (يعنى: كتاب العقل والجهل، كتاب الحجّة، كتاب التوحيد، و...)، ناظر به مسائل كلامىِ رايج در آن دوره است.
كلينى، حقّا و انصافا شخصيت بسيار عظيمى است. مشايخ فراوانى دارد. نزديك به پنجاه استاد دارد كه اين اساتيد، در كافى، مشخّص اند و مرحوم آية اللّه بروجردى، در اوّل كتاب اَسانيدُ الكافى، به تفصيل، آنها را ذكر كرده اند و به نظر من، يكى از كتاب هاى انصافا خيلى خوب كه بايد مورد توجّه مجموعه شما قرار بگيرد، همين كتاب اَسانيدُ الكافى است كه مرحوم آقاى بروجردى تنظيم كرده اند. البته يكى از فضلاى قم هم اين را به شكل ديگرى چاپ كرده اند؛ ليكن اين كتاب، كتاب مهمّى است و بخصوص از مقدّمه اى كه خود مرحوم آقاى بروجردى، درباره كافى و ابواب آن و مشايخ كلينى بر