23
گفتگو ها و گفتارها درباره کليني و الکافي

خير مقدم آية اللّه محمّد محمّدى رى شهرى

بسم اللّه الرحمن الرحيم؛ «عن النبى صلى الله عليه و آله انّه قال: اللّهم ارحم خلفائى ، قيل : يا رسول اللّه ! ومَن خلفائك؟ قال : الذين يأتون من بعدى يروون حديثى و سنّتى» . ۱
قبل از هر سخن ، شهادت مظلومانه صديقه كبرى فاطمه زهرا عليهاالسلام را به حضّار گرامى ، تسليت عرض مى كنم و اميدوارم كه خداوند متعال ، ما را از رهروان اين بانوى بزرگ اسلام و اهل بيت گرامى او قرار دهد! خير مقدم عرض مى كنم خدمت همه علما، آيات عظام، انديشمندان، بزرگان، نمايندگان عزيز و بزرگوارانى كه از بيوت مراجع تقليد، مجلس ما را مزيّن كرده اند و به احترام يكى از چهره هاى بسيار درخشان عالم حديث ، امروز در اين همايش نورانى ، تشريف آورده اند.
خير مقدم ويژه عرض مى كنم خدمت حضرت آية اللّه هاشمى رفسنجانى كه در طرح توسعه اين آستان نورانى، خودشان سهيم هستند و در كنگره هاى پيشين كه داشتيم، هم در اوّلين كنگره اى كه برگزار شد ـ كنگره حضرت عبدالعظيم الحسنى عليه السلام ـ و هم در كنگره بعدى ـ كنگره ابوالفتوح رازى ـ لطف و بزرگوارى كردند و با سخنان عالمانه و محقّقانه خودشان ، سمينار ما را افتتاح كردند. همچنين از برادر بسيار عزيز و بزرگوارم حضرت حجة الإسلام و المسلمين جناب آقاى محمّدى گلپايگانى ،

1.كتاب من لا يحضره الفقيه ، ج ۴ ، ص ۴۲۰ ، ح ۵۹۱۹ .


گفتگو ها و گفتارها درباره کليني و الکافي
22

برجستگى هاى علمىِ شيخ كلينى اند .
كلينى ، تنها يك محدّث نبود . بررسى كتاب كافى ، از جهت چگونگى تبويب و تقديم و تأخير ابواب آن و عناوين انتخابى آنها (نظير : كتاب العقل و الجهل ، كتاب الحجّة ، كتاب التوحيد و ...) نشان مى دهد كه كلينى ، علاوه بر آن كه محدّثى بزرگ است ، متكلّمى چيره دست نيز هست و محتوا و روش و عناوينِ به كار گرفته شده توسّط وى ، ناظر به مسائل كلامىِ رايج در روزگار اوست . ضمنا مقدّمه شيخ بر كافى ، مقدمه درخشانى است كه نشان مى دهد اين مرد ، چه تسلّطى بر عبارات و كلمات و مطالب و مفاهيم كلامى و... داشته است .
عصر كلينى نيز روزگار حسّاس و دشوارى است . ولادت او ، در حوالى سال 260 هجرى اتفاق افتاده است كه سال وفات امام عسكرى عليه السلام و آغاز غيبت صُغراست و با در نظر گرفتن سال درگذشت او (يعنى 329 هجرى) ، در مى يابيم كه حيات وى ، كاملاً منطبق بر دوره غيبت صُغراست كه از پيچيده ترين و حسّاس ترين بُرهه ها در تاريخ تشيّع است و شيخ كلينى ، تقريبا بيست سال پايانى عمر خويش را ، در بغداد به سر آورد كه محلّ سكونت نُوّاب اربعه و وكلاى ناحيه مقدّسه بود و اين ويژگى ها در حيات كلينى ، براى كسانى كه مى خواهند درباره حركت علمى شيعه به تحقيق بپردازند ، در خورِ توجّه است .
به هر حال ، به نظر اين جانب ، تجليل از كلينى ، تجليل از علم ، تجليل از دين و تجليل از تشيّع است . كافى نيز اثر ارزشمندى است و در مورد اين كتاب شريف و مؤلّف بزرگوارش ، هر چه تجليل و هر اندازه كار علمى انجام بشود ، جا دارد .
اين جانب ، به سهم خود ، از جناب آقاى رى شهرى و بقيه دست اندركارانى كه در برگزارى اين كنگره و به بار نشستنِ محصولات علمى آن دخيل بوده اند و هستند ، تشكّر مى كنم و براى همگى آنان آرزوى موفّقيت دارم .

  • نام منبع :
    گفتگو ها و گفتارها درباره کليني و الکافي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1389
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 110208
صفحه از 422
پرینت  ارسال به