31
گفتگو ها و گفتارها درباره کليني و الکافي

مربوط به قرن دوازدهم ، و يك عنوان ، براى قرن سيزدهم است .
ساير آثارى كه توليد شدند و روى آنها كار علمى انجام گرفت ، نُه عنوان است در نوزده جلد : يك جلد كتاب در شرح حال كلينى به عنوان حياة الشيخ الكلينى ؛ مجموعه آنچه كه پيش از اين درباره الكافى و كلينى چاپ شده بود ، به عنوان شناخت نامه ؛ يك جلد گزارش نسخه هايى كه از الكافى در دست بود و تحليل اين نسخه ها ؛ يك جلد گزارش از پايان نامه هاى علمى اى كه تا به حال دفاع شده ؛ هفت جلد مجموعه مقالات كنگره ، به زبان فارسى و عربى ؛ يك جلد هم مصاحبه با مَراجع و بزرگان .
مجموعه اين كتب ، با خودِ الكافى ، 62 جلد است كه الحمدللّه تا اين روز ، كار چاپ بيشتر آنها تمام شده و در نمايشگاهى كه در ورودىِ سالن هست ، به نمايش گذاشته شده اند .
از دستاوردهاى ديگر اين كنگره، تهيه DVD است كه تمام اين مجموعه ، بعلاوه شروحى كه پيش از اين چاپ شده بودند ، در آن آماده شده است ؛ يعنى 150 جلد كتاب ، شامل : متن الكافى ، نسخه هشت جلدى ، نسخه پانزده جلدى، 27 نسخه خطّى، شروح و تعليقات . از امكانات اين DVD ، آن است كه هر محقّق از هر متنى مى تواند به نسخه هاى خطّى منتقل بشود، و شروح و تعليقات و ترجمه هايش را پيدا كند . ان شاء اللّه امروز ، اين DVD توزيع خواهد شد و در اختيار شركت كنندگان قرار خواهد گرفت.
ما چهار شماره مجلّه به عنوان ويژه نامه آماده كرديم، فصل نامه علوم حديث كه خدمت شما ارائه شده، و فصل نامه سفينه كه سه شماره خودش را به اين موضوع اختصاص داد. چهار شماره خبرنامه كنگره آماده شده كه شماره چهار آن ، خدمت شما عرضه شده است . اگر اينها را نيز به آثار كنگره اضافه كنيم ، هفتاد عنوان اثر علمى ، محصول اين كنگره است كه به حول و قوه الهى ، كار تحقيق، تدوين و چاپ و عرضه آن تمام شده است .


گفتگو ها و گفتارها درباره کليني و الکافي
30

روى آن صورت گرفته است . آمارها نشان مى دهند كه تنها در ايران ، هزار و پانصد نسخه از كتاب شريف الكافى موجود است و اين ، غير از آن نسخه هايى است كه در ديگر كشورهاست كه هنوز فهرست و شناسايى نشده اند . آن گونه كه تاكنون شناسايى كرده ايم ، حدود 450 عنوان اثر مخطوط و مطبوع درباره الكافى نوشته شده، و در مقايسه مى توان گفت كه كارهاى علمى شيعه و ادبياتى كه شيعيان درباره الكافى داشته اند، شايد بعد از نهج البلاغه يا در موازنه با نهج البلاغه ، قابل ارزيابى باشد!
برنامه هايى كه براى اين كنگره در نظر گرفته شد و در طول اين مدتْ انجام شد ، اين بود كه نسخه جديد تصحيح شده اى از كتاب شريف الكافى ارائه بشود، و تعدادى از شروح و حواشى ، تصحيح و عرضه بشوند ؛ چون ما 112 عنوان شرح و تعليقه و ترجمه از الكافى شناسايى كرديم كه متأسّفانه تا پيش از اين ، تعداد اندكى از اين شروح و تعليقه ها به چاپ رسيده بودند و الحمدللّه در اين كنگره ، تعدادى از آنها عرضه شده اند كه اشاره خواهم كرد .
كار ديگرِ برنامه ريزى شده ، ساماندهى اطّلاعات علمى است كه تاكنون درباره كتاب شريف الكافى و مرحوم كلينى صورت گرفته و همين طور تجزيه و تحليل و نقدهايى كه ديگران در طول تاريخ بر الكافى داشته اند كه به صورت عالمانه پاسخ داده بشوند .
پنجمين موضوع در نظر گرفته شده ، گشودن افق هاى جديد علمى براى پژوهش در باب الكافى و مرحوم كلينى بود كه بحمداللّه امروز مى توانيم دستاوردهاى علمى كنگره را اين گونه ، خدمت حاضران گرامى ، عرضه كنيم . به يارى خداوند ، كتاب الكافى ، تصحيح شد و در پانزده جلد عرضه گرديد كه ان شاء اللّه رونمايى خواهد شد .
كار بعدى ، شروح و تعليقه هاى الكافى بود . آن مقدارى كه در وُسع و امكان ما بود ، شانزده عنوان از آن شروح و تعليقه هايى را كه تاكنون تصحيح و چاپ نشده بودند ، تصحيح كرديم كه از اين تعداد ، يازده عنوان ، مربوط به قرن يازدهم ، سه عنوان ،

  • نام منبع :
    گفتگو ها و گفتارها درباره کليني و الکافي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1389
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 109422
صفحه از 422
پرینت  ارسال به