رجبيّه (شرح زيارت رجبيّه) - صفحه 508

دوم اين كه : بعد از مردن ، زنده شود و فايز به اين دولت كبرا گردد . ۱
و مراد از «الحشر في زمرتكم» ادراك خدمت ائمّه عليهم السلام در روز قيامت [است] ، پس عطف در اين موضع مفيد تأسيس است . و اگر مراد از «العود إلى حضرتكم» عود در دنيا به حالت رجعت باشد ، عطف «الفوز في كرّتكم» بر آن از قبيل عطف تفسير و مفيد تأكيد خواهد بود و على التقديرين مضمون «الفوز في كرّتكم» در بسيارى از زيارات مأثوره منقوله در سفينة النجاة وغيره ، مذكور است ؛ از آن جمله در زيارت جامعه اوّل چنين است : مؤمن بإيابكم ، مصدّق برجعتكم ، منتظر لأمركم ، مرتقب لدولتكم ، و بعد از آن چنين است كه : وجعلني ممّن يقتصُّ آثاركم ، تا قول امام عليه السلام : ويكرّ في رجعتكم ، ويملَّك في دولتكم ، ويشرَّف في عافيتكم ، ويمكَّن في أيّامكم ، وتقرّ عينه غدا برؤيتكم. ۲ و در وداع جامعه چنين است كه : ومكّنني في دولتكم ، وأحياني في رجعتكم ، وملّكني في أيّامكم. ۳
و همه اينها اشارت است به احوال «رجعت» كه حقيقت آن از ضروريّات مذهب اماميه و مدلول آيات و روايات متظافره از عترت طاهره است ؛ صاحب حقّ اليقين نقل كرده كه :
زياده از دويست حديث از زياده از چهل نفر از مصنّفين علماى اماميه كه در پنجاه اصل معتبر ايراد نموده اند ، در بحار الأنوار نقل كرده. ۴ انتهى.
و فقير گويد كه بر متتبّع اقوال و اخبار شيعه اماميه ـ رضوان اللّه عليهم ـ ظاهر است كه آنچه صاحب حقّ اليقين در مسئله رجعت گفته ، بسيار متين و وزين است و هذا كلامه :

1.در حاشيه آمده است : وجه اوّل ، بسيار بعيد است مگر آن كه به احتمال عقلى ، يكى دو تن مثل ابن ابى الدنيا ، طويل العمر بشود ، ولى باز حكم كلّى بر آن نمى شود ، خاصّه با فرمايش حضرت ختمى مرتبت صلى الله عليه و آله كه : أكثر أعمار اُمّتي ما بين السّتين والسبعين ، وامّا وجه ثانى پس آن ، اقرب به واقع و صواب است ، خاصّه كه موافق دعاى عهدنامه است كه : اللهم إن حال بيني وبينه الموت... الخ. لمحرّره الحقير مهدي عماد المحققين ـ عفي عنه ـ .

2.من لا يحضره الفقيه ، ج ۲ ، ص ۶۱۳ ، ح ۳۲۱۳ ؛ التهذيب ، ج ۶ ، ص ۹۹ ، ح ۱ ؛ عيون الأخبار ، ج ۲ ، ص ۲۷۵.

3.كتاب من لا يحضره الفقيه ، ج ۲ ، ص ۶۱۷ ؛ البلد الأمين ، ص ۳۰۹ ؛ بحار الأنوار ، ج ۵۶ ، ص ۹۲ ، ح ۹۹.

4.حق اليقين ، چاپ اسلاميه ، ص ۳۳۶.

صفحه از 527