شاخصه‌های جامعه دینی با توجه به خطبه ‏های جمعه و عیدین پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم - صفحه 175

پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم دلالت می‏کنند.۱

مشکلات اجتماعی و اقتصادی ناشی از هجرت

مشکلاتی مانند نداشتن محل سکونت و نیز تهیه غذا برای مهاجران و دعوت به کمک کردن آنها از جانب انصار با توجه به این که جمعیت مهاجران در حال افزایش بود، از جمله دغدغه‏های پیامبر در مدینه به شمار می‏رفت. ایشان در ایام گرسنگی و کمیِ محصولات، برای کاستن از شدت سختی‏ها با مردم مدینه در انجام کارها مشارکت می‏کرد. حضرت در یکی از خطبه‏های خود _ که در ایام قحطی و در عید قربان ایراد فرمودند _ از نگهداشتن گوشت گوسفند، بیش از سه شب، نهی فرمودند و دستور دادند بقیه گوشت قربانی را صدقه دهند؛۲ زیرا به هنگام عید قربان، مسکینانی به مدینه آمدند و پیامبر برای معشیت و رفع نیاز آنان آن کار را ضروری می‏دید. همان طور که ملاحظه می‏شود، برقرارای عدالت اقتصادی از جمله مواردی است که بر محتوای خطبه‏ها تأثیرگذار بوده است.

ایجاد پیوندهای اجتماعی

ترغیب و تشویق پیامبر به رعایت اخلاق در جامعه تازه تأسیس اسلامی به جهت ایجاد پیوندها و همکاری در شهری _ که عده‏ای انصار و عده‏ای دیگر مهاجر بودند _ یکی دیگر از عواملی است که بر کلام پیامبر از جهت محتوا و معنا تأثیر گذاسته است. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم حیات اجتماعی مدینه را با تذکر و توصیه‏ها‏‏ی اخلاقی _ که خود نمونه کامل عملی آنها بود _ قوام و استحکام بخشید.

ترویج و تعلیم مکارم اخلاق

نزدیک بودن به زمان جاهلیت و رشد و نمو اکثر قریب به اتفاق صحابه در محیط سیاه و نکبت‌بار جاهلی، و نیز حضور انصار و مهاجران با تعدد خواسته‏ها و آداب و رسوم متفاوت از جانب دیگر، موجب شده که ترویج فضایل اخلاقی و دوری گزیدن از اعمال ناپسند در کلمات و افعال رسول خدا جلوه‏ای خاص داشته باشد.۳ حضرت جهت استحکام بخشیدن به حیات معنوی جامعه تازه تأسیس اسلامی به حاکم شدن روح

1.. برای کسب اطلاعات بیشتر، ر.ک. سنن ابی داوود، ج۱، ص۱۴.

2.. خطبه چهاردهم.

3.. تاریخ حدیث شیعه، ص۲۷.

صفحه از 180