رحلت ایشان ایراد شده است، میتوان نتیجه گرفت که ادبیات بیشتر خطبهها به دلیل فراهم بودن شرایط برای تبلیغ دین، تبلیغی و ارشادی است و این که در مواردی نیز حالت انتقادی به خود گرفته است، مقصود اصلاح آسیبها بوده است.
عوامل تأثیرگذار بر ادبیات خطبهها
در بررسی یک متن و یا به عبارت دیگر سخن، توجه و دقت در عواملی که در ارائه، تعیین و تغییر سبک آن کلام مؤثر بودهاند، ضروری مینماید. به عبارت دیگر، پیشفرضهای گوینده آن در سه سطح محتوا، لفظ و ساختار و قالب قابل بررسی است که بررسی تنوع موضوعی خطبههای جمعه و عیدین پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم و ادبیات آن نیز از مصادیق این امر است. این نکته نیز قابل ذکر است که بررسی موارد یاد شده نیاز به کسب اطلاعات دقیق تاریخی دارد و این مسأله با مراجعه به منابع تاریخ اسلام و تحلیل زمان ایراد خطبهها توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم محقق شده است. اینک بررسی هر کدام از موارد ذکر شده:
ساختار و قالب
اسلوبهای رایج در کلام عرب عصر نزول قرآن و دوره جاهلی به لحاظ شکل و قالب بیشتر بر چهار روش است:
اسلوب محاوره (که در مکالمات روزمره متداول بود و مخصوص قبیله و طایفه خاصی نبود)، اسلوب خطابه (که میان خطبا و بلغای عرب رایج بود)، اسلوب شعر (که مبنی بر بحرهای معروف عروضی است) و اسلوب سجع تکلف آمیز (که میان گروهی از اعراب متداول بود).۱
از میان این اسلوبها، اسلوب محاوره و اسلوب خطابه در کلام نبوی مشهور است. از آنجا که محور این پژوهش خطبههای جمعه و عیدین پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم است، تنها به بررسی اسلوب خطابه _ که یکی از ساختارها و شکلهای مورد استفاده حضرت در کلام ایشان است _ میپردازیم.
خطابه روشی از روشهای تبلیغ و اعلان دینی و سیاسی مورد نیاز حکومت نوپای اسلامی بود که مورد استعمال نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و سلم در طول دوران حیات رسالت ایشان واقع شد؛ به طوری که بنا به ادعای برخی مورخان و پژوهشگران ادبیات عرب، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم با
1.. المحاضرات فی الهیات، ص۳۱۰.