جايگاه امام صادق علیه السلام در تفسير قرآن با توجه به روايات تفسيری ايشان - صفحه 94

آنها نیست _ خبر می‌دهد؛ مانند: خبر از بهشت و جهنّم، مواقف قیامت و هم‌چنین ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه .

به نمونه‌هایی از این روایات اشاره می‌کنیم:

ذیل آیه «يُدَبِّرُ الْأَمْرَ مِنَ السَّمَاءِ إِلَى الْأَرْضِ ثُمَّ يَعْرُجُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ کَانَ مِقْدَارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ»،۱ روایتی از امام صادق علیه السلام منقول است که ایشان به درخواست ابو بصیر توصیفی از بهشت برای افزایش شوق او بیان می‌کند. در این روایت چنین آمده است:

پایین‌ترین نعمت بهشت آن است كه بوی خوش آن از فاصله‌ای به اندازه مسیر هزار سالِ دنیا احساس می‌شود و برای پایین‌ترین فرد بهشت منزلی است که اگر انس و جنّ وارد شوند، می‌تواند از همه آنها پذیرایی‌كند؛ بدون این كه چیزی از دارایی‌اش كم شود. برای هر فردِ بهشتی سه باغ است كه پایین‌ترین آن دارای رودها، میوه‌ها، خادمان و همسرانی است كه موجب روشنایی چشم او و شادی دلش می‌شود و چون شكر خدا را به جای آورد، به او گفته می‌شود سرت را بالا بیاور و باغ دوم را ببین، در آن چیزهایی است كه در اولی نیست. پس با حمد و شكر خدا وارد می‌شود، آن گاه دری از بهشت بر اوگشوده می‌شود و او نعماتی بسیار بیشتر و برتر از قبل را می‌بیند ....۲

هم‌چنین، امام در روایتی ذیل ‌آیه «وَ مِن دُونهِِمَا جَنَّتَانِ»،۳بعد از اشاره به جواز ازدواج همسران مؤمنی ‌که هر دو وارد بهشت می‌شوند، می‌فرماید:

نگویید بهشت، بلكه بگویید: بهشت‌ها؛ زیرا خدا می‌فرماید: «وَ مِنْ دُونِهِما جَنَّتانِ» و نگویید یك درجه؛ زیرا خدا می‌فرماید: «درجات». ملاك واقع شدن در هر درجه و مرتبه، اعمال انسان‌ها است.۴

در روایت دیگری، ذیل آیه «كلُ‏ُّ نَفْسٍ ذَائقَةُ المَْوْتِ وَ إِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ یوْمَ الْقِیمَةِ فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَ أُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَ مَا الْحَیوةُ الدُّنْیا إِلَّا مَتَعُ الْغُرُور»،۵چنین آمده است که امام صادق علیه السلام فرمود:

1.. سوره سجده، آیه ۵.

2.. نور الثقلین، ج‏۳، ص۴۸۰.

3.سوره الرحمن ، آیه ‏۶۲.

4.. مجمع البیان، ج‏۹، ص۳۱۹.

5.سوره آل‌عمران، آیه ۱۸۵.

صفحه از 104