9. زمان تولد فرزندان پیامبر
کلینی ثمره ازدواج خدیجه علیها السلام و پیامبر صلی الله علیه وآله را هفت فرزند ذکر میکند که چهار تن از آنان، با نامهای قاسم، رقیه، زینب و ام کلثوم قبل از بعثت پیامبر متولد شدند و سه تن دیگر، با نامهای طیب، طاهر و فاطمه علیهم السلام بعد از مبعث تولد یافتند. کلینی در ادامه، با تعبیر «رُوی» نظر دیگری را نقل میکند که بر اساس آن فاطمه زهرا علیها السلام تنها فرزندی است که پس از مبعث متولد شده است و طیب و طاهر نیز در شمار تولد یافتگان پیش از مبعث بودهاند.
منابع پیش از کلینی در باره زمان تولد این فرزندان بر چند گونهاند:
_ بدون اشاره به زمانبندی
برخی منابع تنها از نام فرزندان پیامبر صلی الله علیه وآله یاد کرده و به زمان تولد آنها اشاره نکردهاند. روایت ابن اسحاق در سیره ابن هشام چنین است. طبری نیز همین راویت را گزارش کرده است.۱ روایتی از امام صادق علیه السلام که ابو بصیر اسدی ناقل آن است، نیز اشاره ای به زمان تولد فرزندان ندارد و تنها نام آنان را یاد کرده۲ و به عنصر زمان توجهی نکرده است.
_ تولد همه فرزندان پیش از بعثت
یونس بن بکیر از ابن اسحاق روایت را بدین گونه آورده است.۳ این روایت به هشام بن عروه میرسد.۴
_ تفصیل به قبل از مبعث و بعد از آن
روایت هشام کلبی _ که به ابن عباس میرسد _ اظهار میدارد که همه فرزندان پیش از بعثت متولد شدند؛ غیر از عبد الله (همان طیب و طاهر) که بعد از بعثت پیامبر متولد شد.۵
تفصیلی، به مانند تفصیل کلینی، در روایت منقول از زبیر بن بکار با اندک تفاوتی وجود دارد.۶ بر اساس روایت زبیر بن بکار، دو تن از فرزندان پیامبر _ که عبارتاند از طیب (که
1.. السیرة النبویة، ج۱، ص۱۹۰؛ تاریخ الطبری، ج۲، ص۲۸۰.
2.. ر.ک: الهدایة الکبری، ص۳۹؛ منتخب الانوار،ص ۴۱.
3.. سیرة ابن اسحاق، ص۸۲؛ الذریة الطاهرة، ص۶۷؛ دلائل النبوة، ج۲، ص۶۹.
4.. منتخب من کتاب ازواج النبی، ص۳.
5.. جمهرة النسب، ص۳۰؛ الطبقات الکبری، ج۱، ص۱۰۶؛ تاریخ مدینه دمشق، ج۳، ص۱۲۵.
6.. تفاوت روایت کلینی با زبیر بن بکار این است که کلینی طیب و طاهر را دو فرزند شمرده است. احتمال این که عبارت: طیب و الطاهر در اصل طیب هو الطاهر بوده باشد، بسیار است؛ چنان که برخی در باره این فرزند همین تعبیر را به کار برده اند که حاکی از یک نفر بودن این دو نام است.