ابومخنف و بررسی اسنادی و محتوایی اثر او «مقتل الحسین علیه السلام» - صفحه 74

مشمعل اسدی۱ و عبد الله بن حازم۲ روایت کرده که این افراد به سبب حضور در واقعه از اهمیت بسیاری برخوردارند.۳

20. سعید بن مدرک،۴ او از پدر بزرگش عماره بن عقبه _ که در واقعه دستگیری و شهادت مسلم بن عقیل، حضور داشت _ نقل می‌کند.۵ لازم به ذکر است که در سند ابو مخنف، سعید بن مدرک بن عمارة بن عقبه آمده که ظاهراً درست آن سعید بن مدرک عن عمارة بن عقبه است.

21. عبدالرحمن بن جُندب۶ از اصحاب علی _ علیه السلام _ و از شرکت کنندگان در جنگ صفین است. برخی از دانشمندان او را در رجال شیخ نام برده‌اند.۷ ایشان به دو طریق نقل روایت کرده‌اند:

1. خبر ندامت کعب بن جابر را مرسلاً روایت می‌کند.۸

2. روایت عدم پذیرش شروط عمر بن سعد، خواب دیدن حسین بن علی _ علیه السلام _ در مسیر قصر بنی مقاتل،۹ روایت شروط امام برای پذیرش صلح۱۰ و جزئیات خروج از مدینه به سوی مکه را از عقبه بن سمعان أخذ کرده است.۱۱ در روایت خروج از مدینه، عقبه به زیبایی اشاره می‌کند که امام حسین _ علیه السلام _ از راه جاده اصلی مدینه را ترک کرد و مانند عبدالله بن زبیر از بیراهه حرکت نکرد.۱۲ عقبه غلام رباب، همسر امام حسین _ علیه السلام _ است.۱۳ وی در روایت عدم پذیرش شروط عمر بن سعد متذکر می‌شود که از وقایع عاشورا اطلاع دقیقی دارد و ملازم امام حسین _ علیه السلام _ از زمان خروج مدینه تا روز شهادت او بودم و تاکنون از او مصلحت اندیشی یا تغییر

1.. همان، ج۴، ص۲۸۸-۲۸۹، ۲۹۰، ۲۹۹، ۳۰۰، ۳۰۱-۳۰۲.

2.. همان، ج۴، ص۲۷۷.

3.. الخوارج و الشیعه، ص۱۴۲.

4.. تاریخ الطبری، ج۴، ص۲۸۲-۲۸۳.

5.. همان، ج۴، ص۲۸۲، ۲۸۱.

6.. همان، ج۴، ص۲۶۰، ۳۰۸-۳۰۹، ۳۱۳، ۳۳۰.

7.. نقد الرجال، ج۳، ص۴۵.

8.. تاریخ الطبری، ج۴، ص۳۳۰.

9.. همان، ج۴، ص۳۰۸-۳۰۹.

10.. همان، ج۴، ص۳۱۳.

11.. همان، ج۴، ص۲۶۰.

12.. همان.

13.. همان، ج۴، ص۳۴۷.

صفحه از 85