117
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

5. رويارويى فراگير

رعايت جنبه‌هاى احتياطى كه پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم در مرحله گذشته انجام داد، سبب شد رويارويى مستقيم بين پيامبر و يا فردى از مسلمانان، با نيروهاى مشرك و بت‌پرست پيش نيايد؛ ولى در اين دوران، خود و ساير مسلمانان، مورد انتقاد و نكوهش و زخم‌زبان مردم قرار گرفتند.

دعوت بنى هاشم به آيين جديد، در ميان قبايل عرب تأثيرى شگرف و آوازه‌اى بلند يافت؛ وقتى صداقت و سخت‌كوشى پيامبر در تبليغ رسالتش براى همگان روشن شد، عدّه زيادى بدان ايمان آوردند.

با سپرى شدن سه يا پنج سال، از آغاز دعوت رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم فرمان الهى مبنى‌بر آشكار ساختن رسالت الهى و هشدار عمومى نازل گرديد تا رسالت را از ارتباطات شخصى كه دور از چشم دشمنان انجام مى‌پذيرفت، خارج سازد.

ازاين‌رو نبىّ اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم همه مردم را در جهت تن‌دادن به رسالت اسلام و ايمان به خداى يكتا و بى‌همتا فراخواند و خداى متعال با اين فرموده به پيامبرش وعده داد، در رويارويى با استهزاكنندگان و مخالفان، گام‌هايش را استوار سازد و خداوند از او حمايت و پشتيبانى مى‌كند.

آن‌چه را مأموريت دارى آشكارا بيان كن و از مشركان رو برگردان* ما شر استهزا كنندگان را از تو دفع خواهيم كرد.۱

بدين‌سان پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم با اعتمادى كامل و عزم و اراده‌اى آهنين، حركت خويش را آغاز و فرمان الهى را آشكار نمود و تمام قدرت‌هاى پليد و شرك را به هماوردى دعوت كرد و بر كوه صفا ايستاد و قريش را از هرسو

1.( ۱). فَاصْدَعْ بِما تُؤْمَرُ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ* إِنَّا كَفَيْناكَ الْمُسْتَهْزِئِينَ حجر/ ۹۴- ۹۵.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
116

دعوت خويشان گرديد. بدين‌ترتيب، مجلس به‌هم خورد و فرداى آن‌روز، پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم دوباره به على عليه السّلام فرمان داد تا تداركى ببيند و خاندانش را به ميهمانى فرابخواند. پس از صرف غذا، رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم با آنان چنين سخن گفت:

اى فرزندان عبد المطلب، به خدا سوگند! در ميان عرب جوانى را سراغ ندارم كه ارمغانى بهتر و برتر از ارمغان من براى شما آورده باشد. من براى شما خير دنيا و سعادت آخرت را آورده‌ام، خداوند به من فرمان داده تا شما را به سوى او بخوانم، كدام‌يك از شما به من ايمان مى‌آورد و مرا در اين أمر يارى مى‌كند؟ هركه آن را بپذيرد برادر، وصىّ و جانشين من، ميان شما خواهد بود.

جز على عليه السّلام كسى پاسخ مثبت نداد، وى به‌پا خاست و عرضه داشت:

اى رسول خدا! من در امر رسالتى كه خداوند تو را براى آن برانگيخته، ياورت خواهم بود.

پيامبر به او دستور نشستن داد و دعوتش را يك‌بار ديگر تكرار كرد، و اين‌بار نيز جز على عليه السّلام كسى به او پاسخ مثبت نداد. وى دعوت حضرت را لبيك گفت و يارى و همكارى خود را با او آشكارا اعلام داشت. در اين‌جا، رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم رو به حاضران در جلسه كرد و فرمود:

«ان هذا أخى و وصيّى و خليفتى فيكم (أو عليكم) فاسمعوا له و اطيعوا»؛

اين شخص برادر و وصىّ و جانشين من در ميان شماست، سخنش را بشنويد و از او فرمان ببريد.

آنان به‌پا خاستند و با تمسخر و استهزا ابو طالب عليه السّلام را مخاطب قرار دادند و بدو گفتند: به تو دستور داد كه از پسرت حرف‌شنوى كنى و فرمان ببرى.۱

1.( ۱). اين حديث در منابع متعدد و با عباراتى نزديك به يكديگر در تاريخ طبرى ۲/ ۴۰۴؛ سيره حلبى ۱/ ۴۶۰؛ شرح نهج البلاغه ۱۳/ ۲۱۰؛ روايت شده و نيز به كتاب حياة محمد ۱۰۴ از محمد حسين هيكل، چاپ اول، مراجعه شود.

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 11567
صفحه از 346
پرینت  ارسال به