147
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

ايام تشريق در محل عقبه ديدارى مخفيانه با آنان داشته باشد. قبل از سپرى شدن يك‌سوم شب، مسلمانان دور از چشم مردم از پناهگاه‌هاى خود بيرون آمده و در انتظار رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم گردهم آمدند. پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم به اتفاق چند تن از اعضاى خاندانش در عقبه حضور يافت و جلسه تشكيل شد و مسلمانان به گفت‌وگو پرداختند سپس رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم به ايراد سخن پرداخت و آياتى از قرآن كريم را تلاوت كرد و به درگاه خداوند دعا كرد و مردم را به گرايش به اسلام تشويق فرمود.

اين‌بار بيعت به‌گونه‌اى صريح و روشن و كامل، براساس تمام شئون اسلام و احكام آن و صلح و جنگ باهم انجام پذيرفت و رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم فرمود:

به اين شرط با شما بيعت مى‌كنم كه همان‌گونه كه از زنان و فرزندانتان دفاع مى‌كنيد، از من نيز دفاع كنيد.

سپس به‌پا خاستند و با رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم بيعت كردند.

مسلمانان مدينه (پس از اين بيعت) اندكى احساس بيم و هراس كردند.

ابو الهيثم بن تيهان به پيامبر عرضه داشت: ميان ما و يهوديان عهد و پيمان‌هايى وجود دارد و اكنون كه با شما بيعت كرده‌ايم بايد آن‌ها را ناديده بگيريم. اگر ما اين كار را انجام داديم سپس خداوند به شما نصرت و پيروزى عنايت كرد آيا امكان دارد به زادگاهت بازگردى و ما را تنها بگذارى؟ رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم لبخندى زد و فرمود:

من با هركسى كه شما با او سرجنگ داشته باشيد مى‌جنگم و با هركسى از در آشتى درآييد، آشتى مى‌كنم.۱

1.( ۱).« الدّم الدّم و الهدم الهدم احارب من حاربتم و اسالم من سالمتم» سيره نبوى ۱/ ۴۳۸؛ تاريخ طبرى ۲/ ۴۴۱؛ مناقب آل ابى طالب ۱/ ۱۸۱.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
146

خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم ديدار كرده بودند به‌طور نهانى در عقبه‌۱ حضور يافتند. اين افراد اين‌بار بيعت خود را با پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم بر اين اساس اعلان داشتند كه چيزى را شريك خدا قرار ندهند، دزدى نكنند، عمل خلاف عفت انجام ندهند، فرزندان خود را نكشند، به يكديگر تهمت و افترا نزنند و در انجام كارهاى نيك از دستور پيامبر سرپيچى نكنند.۲

پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم به همين اندازه بسنده كرده، بيعت آنان را پذيرفت، مصعب بن عمير جوان را به مدينه اعزام فرمود تا امور مربوط به تبليغ و آموزش مسايل اعتقادى مردم آن ديار را برعهده گيرد و بدين‌سان پيمان عقبه نخست پايان يافت.

پيمان عقبه دوم‌

مصعب، ميان كوچه‌هاى مدينه و در جلسات مردم آن سامان به تبليغ آيين رسالت مى‌پرداخت. وى با تلاوت آيات قرآن دل و انديشه آنان را نرم مى‌ساخت و عده زيادى از مردم را به رسالت اسلامى مؤمن ساخت.

مردم مدينه پس از اسلام‌آوردن، شور و اشتياق فراوانى جهت ديدار با پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم و بهره‌مندشدن از چشمه زلال الطافش نشان دادند و از آن جناب، درخواست نمودند تا به مدينه هجرت نمايد.

با نزديك شدن موسم حج سال دوازدهم بعثت، كاروان‌هاى حاجيان به همراه نمايندگان مسلمانان كه تعدادشان به هفتاد و سه مرد و دو زن مى‌رسيد، از مدينه خارج شدند. رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم با آنان قرار گذاشت كه شبانگاه اواسط

1.( ۱). گذرگاهى در مسير حركت مردم از مدينه به سمت مكه.

2.( ۲). سيره نبوى ۱/ ۴۳۳؛ تاريخ طبرى ۲/ ۴۳۶.

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19474
صفحه از 346
پرینت  ارسال به