163
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

3. تربيت افراد، به عنوان مرحله‌اى از مراحل ايجاد دولت و ساختار ادارى آن.

4. ايجاد احساس قدرت در ميان مسلمانان جهت دفاع از خود طبق موازين اسلام، به دور از تعصّبات قبيله‌اى و نژادى.

4. پيمان‌نامه مدينه‌

رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم براى اين‌كه مسلمانان را از حالت نزاع و كشمكش و مقاومت، به مرحله سازندگى و اجراى آيين اسلام سوق دهد، ناگزير بود فضايى از امنيّت و آرامش- هرچند نسبى- فراهم آورد، چراكه وجود نزاع و درگيرى ميان انبوه مردم، انتشار رسالت الهى را به تأخير مى‌انداخت.

نيروهاى رقيب مسلمانان در مدينه، حضورى جدى داشتند و يهوديان با قدرت اقتصادى و كينه‌توزى سياسى معروف، افزون بر امكانات و جمعيت قابل توجه خود، نيروى بزرگى را تشكيل مى‌دادند و مشركان نيز، قدرت ديگرى به‌شمار مى‌آمدند. هرچند با آمدن پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم و حضور مهاجران، نقش آنان كمرنگ شده بود، ولى به‌طور كامل از بين نرفته بود. ازاين‌رو، پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم با چهره‌اى گشاده و برخوردى مناسب با آنان روبه‌رو گرديد. با اين همه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم بايد حضور منافقان را نيز تحت كنترل مى‌داشت.

قريش و ديگر قبايل مشرك خارج از مدينه، براى نظام اسلامى نوپا، تهديدى جدّى به‌شمار مى‌آمدند و رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم بايد براى رويارويى و دفع خطر آنان خود را آماده مى‌كرد.

اين‌جا بود كه عظمت رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم و توان سياسى‌اش در رفتار با قدرت‌هاى متعدد جلوه‌گر شد و نسبت به ديگران از خود حسن نيّت خالصانه‌


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
162

بعد اجتماعى‌

1. ريشه‌كن ساختن بيمارى‌هاى مزمن اجتماعى حاكم بر جامعه و آثار به جاى مانده از هياهوى قبيله‌اى و رواج روح دوستى و محبت و الفت ميان مسلمانان، براى بستن راه‌هايى كه توطئه‌گران از آن‌ها بر ضد اسلام بهره نگيرند و افزايش تلاش‌ها و نيروهاى انسانى جهت خدمت به اسلام در مراحل بعدى.

2. كشيدن خط بطلان بر نظام قبيله‌اى و جايگزين ساختن نظام و ارزش‌هاى اسلام به جاى آن در برخوردهاى متقابل روزمرّه.

3. ايجاد آمادگى معنوى و پرورش روح جانفشانى و گذشت در مسلمانان براى گشودن تمام نقاط كليدى جهان، جهت گسترش اسلام، چراكه چنين حركتى، نرمى فوق العاده و ارزش‌هاى والايى را در مبلّغ مسلمان مى‌طلبد.

بعد سياسى‌

1. تشكيل ساختارى منسجم از مسلمانان كه حتى در شرايط وجود فعاليت گروه‌هاى مخالف گوناگون و تداوم دسيسه‌كارى‌هاى آنان، بتوانند بسان يك فرد، به دستورات رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم و رسالت وى پاسخ مثبت دهند.

2. تبادل تجربه‌هاى سامان‌يافته و ابزار و وسايل پايدارى و مقاومت و تجربه ايمانى و ايجاد راه‌هاى فعاليّت در جامعه مهاجران و انصار؛ زيرا انصار از تجربه مهاجران برخوردار نبودند و رنج و دشوارى‌هاى آنان را متحمل نشده بودند.

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10557
صفحه از 346
پرینت  ارسال به