البته براى پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم برنامهريزى و تصميمگيرى قبلى و مستقل دشوار نبود، امّا آن حضرت با اين كار مىخواست مسؤليّت و تأثيرگذارى مسلمانان در تصميمگيرىها را به آنان گوشزد كند.
رسول گرامى اسلام صلّى اللّه عليه و اله و سلم پس از برگزارى نماز جمعه بر فراز منبر رفت و خطبه خواند و مردم را موعظه كرد و به اطاعت الهى يادآور ساخت و به تلاش و كوشش و صبر و شكيبايى فرمان داد، پس از فرود آمدن از منبر داخل خانه خود شد و زره پوشيد. اين كار احساسات مسلمانان را برانگيخت و آنها را به شدّت تكان داد و پنداشتند با نظردادن خود، رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم را به بيرون رفتن از مدينه وادار كردهاند؛ ازاينرو، عرضه داشتند: «اى رسول خدا! ما هيچگاه با نظر شما مخالفت نخواهيم كرد، هرگونه مصلحت مىدانى عمل نما» پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم فرمود:
هرگاه پيامبرى زره بر تن كرد، سزاوار نيست بىآنكه نبرد كند، آن را از تن بيرون آورد.۱
پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم به اتفاق هزار رزمنده مسلمان از شهر خارج شد و براى نبرد با مشركان، از يهوديان درخواست كمك ننمود و فرمود:
از مشركان بر ضد مشركان يارى نخواهيد.۲
ولى منافقان قادر بر نهان ساختن حقد و كينه خود نبودند. عبد اللّه بن ابىّ به اتفاق سيصد تن از همراهان خود، از سپاه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم كناره گرفت و تنها هفتصد تن با پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم باقى ماندند درصورتىكه سپاهيان دشمن را تعدادى بيش از سه هزار نفر۳ تشكيل مىداد.