221
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم براى پرهيز از گسترش دامنه جنگ، شيوه‌اى به كار برد تا هم‌پيمانان يهود به اشتباه افتند و با اين ترفند آن‌ها را از همكارى با يهود خيبر، بازداشت.

بدين‌ترتيب، سپاه مسلمانان كه پيشاپيش آنان على بن ابى طالب عليه السّلام با پرچم رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم در حركت بود دژهاى يهوديان را غافلگيرانه به محاصره خود درآوردند. يهوديان با نقشه حساب‌شده‌اى در دژهاى خود پناه گرفتند و سپس درگيرى‌هاى متعددى ميان آن‌ها به وجود آمد و مسلمانان طى آن‌ها توانستند چند موضع مهم يهود را به اشغال خود درآورند. جنگ شدت گرفت و مدت محاصره طولانى شد و مسلمانان به‌گونه‌اى از شدت گرسنگى به رنج افتادند كه ناگزير به استفاده از غذاهاى ناگوار شدند.

رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم پرچم خويش را به برخى از صحابه سپرد تا فتح و پيروزى به ارمغان آورند ولى جز فرار و شكست چيزى نصيب آن‌ها نشد و زمانى كه عرصه بر مسلمانان تنگ شد، پيامبر خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم فرمود:

«لأعطين الراية غدا رجلا يحبّ اللّه و رسوله و يحبّه اللّه و رسوله كرّار غير فرار لا يرجع حتى يفتح اللّه على يديه؛»۱

فردا پرچم را به دست فردى خواهم سپرد كه خدا و رسول او را دوست دارد و خدا و رسول نيز دوستدار اويند، او بر دشمن يورش مى‌برد و هرگز پشت به دشمن نمى‌كند تا خداوند فتح و پيروزى را به دست تواناى او قرار دهد.

روز بعد على عليه السّلام را خواست و پرچم را به او سپرد و فتح و پيروزى به دست باكفايت او به ارمغان آمد و رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم و مسلمانان شادمان گشتند.

1.( ۱). سيره نبوى ۲/ ۳۳۷؛ صحيح مسلم ۱۵/ ۱۷۶- ۱۷۷؛ فضايل الصحابه ۲/ ۶۰۳؛ مسند احمد ۳/ ۳۸۴؛ المواهب اللدنيّه ۱/ ۲۸۴؛ استيعاب ۳/ ۲۰۳؛ كنز العمال ۱۳/ ۱۲۳.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
220

و بدين‌سان، مبلّغان رسالت و هدايت رهسپار نقاط مختلف جهان شدند، تا فرمان رسول اكرم را به مردم آن سامان ابلاغ نمايند۱.

3. غزوه خيبر۲

پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم با تلاش‌هايى صادقانه و تدبيرى والا و شجاعتى فوق العاده و با حمايت الهى، مسلمانان را بر نردبان آگاهى دينى و استقامت و نكوكارى بالا برد و روح صبر و شكيبايى و ارتباط با يكديگر را در وجود آنان كاشت... و با اعزام فرستادگان و نوشتن نامه به سران قدرت‌هاى مجاور، رسالت آسمانى‌اش را به جهان انسانى خارج جزيرة العرب منتقل ساخت.

پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم در انتظار عكس العمل‌هاى گوناگون دشمن بود. برخى از اين واكنش‌ها به صورت حمله نظامى به مدينه انجام مى‌پذيرفت كه با كمك بازمانده عناصر منافقان و يهوديانى كه تاريخشان سرشار از پيمان‌شكنى و خيانتكارى بود، صورت مى‌گرفت.

خيبر، براى يهوديان دژى محكم و مركزى بزرگ به‌شمار مى‌آمد. به همين دليل پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم تصميم گرفت باقيمانده نيروى آنان را نابود سازد. لذا چند روز پس از بازگشت از حديبيه بى‌درنگ به تدارك سپاهى بالغ بر 1600 رزمنده پرداخت و با تأكيد، از آنان خواست به طمع دست‌يابى به غنيمت در جنگ شركت نكنند و فرمود: «جز كسانى كه علاقه‌مند به جهادند كسى با ما از شهر خارج نشود.»۳

1.( ۱). دانشمندان اسلام نزديك به( ۱۸۵) نوشتار و نامه را برشمرده‌اند كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم آن‌ها را به سران كشورها فرستاد و آنان را به اسلام دعوت كرد، به مكاتيب الرسول، نوشته على بن حسين على احمدى مراجعه شود.

2.( ۲). غزوه خيبر در ماه جمادى الثانى سال هفتم هجرت رخ داد. به طبقات كبرى ۲/ ۷۷ مراجعه شود.

3.( ۳). طبقات كبرى ۲/ ۱۰۶.

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19739
صفحه از 346
پرینت  ارسال به