225
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

و حيرت‌زده پيامبر و مسلمانان را كه به مناسك خويش مى‌پرداختند، نظاره‌گر بودند.

پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم سوار بر شتر خود، كه مهارش را عبد اللّه بن رواحه به دست داشت، اطراف كعبه طواف كرد و فرمان داد، مسلمانان با صداى بلند اين شعار را سردهند «لا اله الا الله وحده، صدق وعده و نصر عبده و أعزّ جنده و هزم الاحزاب وحده.»

صداى آنان در مكّه و درّه‌هاى اطراف آن طنين انداخت و دل‌هاى مشركان از بيم و وحشت، به لرزه افتاد و از مشاهده جلوه‌هاى نصرت الهى در مورد پيامبرى كه هفت سال پيش، از ديار آنان آواره گرديد، خشم و كينه، وجودشان را فراگرفت.

بدين‌گونه، رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم و مسلمانان اعمال عمره را انجام دادند و قريش به توان و قدرت اسلام و مسلمانان يقين حاصل كردند و اطمينان يافتند كسانى كه به اطلاع آنان رسانده بودند، رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم و همراهانش با هجرت به مدينه، در تنگناى سختى قرار دارند، دروغ گفته‌اند.

بلال بر بام كعبه بالا رفت و در حالتى روحانى و روح‌افزا كه سران كافر قريش را به خشم آورد، براى گذراندن نماز ظهر نداى توحيدى اذان سرداد...

آن‌روز در حقيقت مكّه در اختيار مسلمانان قرار داشت.

مهاجران به اتفاق برادران انصار خود در شهر پراكنده شدند تا خانه و كاشانه‌اى را كه براى رضاى خدا ترك گفته بودند، از نزديك ببينند و پس از جدايى طولانى از خانواده‌ها و بستگان خويش، با آنان ديدار كنند.

مسلمانان سه روز در مكّه به‌سر بردند و سپس طبق مواد قراردادى كه ميان آنان و قريش برقرار شده بود آن شهر را ترك گفتند. قريش از بيم اين‌كه مبادا


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
224

6. عمره قضا

دوران صلح و آرامش سپرى شد و پيامبر و مسلمانان همواره در پى تحكيم اركان حكومت اسلامى مى‌كوشيدند. پس از فتح خيبر تحركات نظامى مهمى جز اعزام گروه‌هاى تبليغى و يا مجموعه نيروهايى كه براى گوشمالى برخى عناصر آشوب‌طلب، از شهر بيرون مى‌رفتند، رخ نداد.

با گذشت يك سال از صلح حديبيه، دو طرف پايبند به اجراى مواد قرارداد بودند. و اينك زمان آن فرارسيده بود كه پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم و مسلمانان با پايان يافتن مدت قرارداد خود به زيارت بيت اللّه الحرام مشرّف شوند. ازاين‌رو، جارچى رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم اعلام كرد كه مسلمانان براى انجام عمره قضا آماده شوند. دو هزار تن از مسلمانان در اين سفر پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم را همراهى مى‌كردند و جز شمشيرهاى نيام كرده، با خود هيچ‌گونه سلاحى برنگرفتند.

احتياط و هوشمندى رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم به اندازه‌اى بود كه به جهت احتمال درگيرى، گروهى مسلح را در (مرّ الظهران) گمارد تا به هنگام ضرورت، نيروى آماده‌اى جهت دفاع در اختيار داشته باشد.

زمانى كه پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم به ذو الحليفه رسيد، خود و يارانش محرم شدند و شصت شتر براى قربانى با خود داشتند و تعداد سوارانشان قريب به صد تن مى‌رسيد كه آن‌ها را به فرماندهى محمد بن مسلمه قبل از ديگران اعزام نمود و سران قريش و هواداران آن‌ها با اين ادعا كه خواهان چهره پيامبر اكرم و ياران او نيستند، به قلّه‌هاى كوه و بلندى‌هاى مجاور مشرف به مكّه بالا رفتند، ولى شكوه و جلال نبىّ اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم و عظمت منظره حضور مسلمانان كه لبيك‌گويان رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم را در ميان گرفته بودند چشمانشان را خيره ساخت و مبهوت‌

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19443
صفحه از 346
پرینت  ارسال به