241
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

و سپس دشمن مهاجم را تا منطقه اوطاس و نخله و طائف تعقيب كردند.

وقتى ام سليم از رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم درخواست كرد آن دسته از كسانى را كه از صحنه جنگ گريخته و حضرت را تنها گذاشته‌اند به قتل برساند، آن بزرگوار به جهت خوى والا و بخشش فراوان و رحمت گسترده‌اى كه داشت، در پاسخ او فرمود: «ام سليم خداوند مسلمانان را يارى كرد، عافيت الهى گسترده‌تر است.»

در جاى ديگر كه رسول گرامى اسلام صلّى اللّه عليه و اله و سلم اطلاع يافت برخى مسلمانان به جهت خشمى كه از فرزندان مشركان به دل داشته‌اند آنان را به قتل رسانده‌اند، به خشم آمد و فرمود:

چه شده افرادى در جنگ، كارشان به جايى رسيده كه كودكان را به قتل مى‌رسانند، آگاه باشيد ما فرزندان را نمى‌كشيم.

اسيد بن حضير عرضه داشت: مگر آنان فرزندان مشركان نيستند؟ حضرت فرمود:

«أو ليس خياركم اولاد المشركين، كل نسمة تولد على الفطرة حتى يعرب عنها لسانها و أبواها يهوّدانها او ينصّرانها؛۱

آيا نخبگان امروزه شما مشرك‌زاده نيستند، هر انسانى بر سرشت پاك متولد مى‌شود تا زبانش از واقعش خبر دهد اين پدران و مادرانند كه، فرزندان خود را يهودى يا نصرانى تربيت مى‌كنند.

سپاه اسلام دشمن را تا طائف تعقيب كرد و بيش از بيست روز در محاصره قرار داد. دو طرف ديوارها و باغ‌ها را پناه قرار داده و به يكديگر تيراندازى مى‌كردند، سپس رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم به عللى چند، از حمله به طائف منصرف شد.

وقتى پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم به جعّرانه (محل گردآورى اسيران و غنايم) رسيد، جمعى از قبيله هوازن به‌پا خاستند و از حضرت تقاضاى عفو و بخشش‌

1.( ۱). امتاع الاسماع ۱/ ۴۰۹.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
240

مسلمانان نيز از بيم پا به فرار گذاشتند و تنها نه تن از بنى هاشم كه دهمين نفر را (ايمن) پسر ام ايمن تشكيل مى‌داد در كنار رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم ثابت‌قدم ماندند و منافقان غرق در شادى و سرور شدند و ابو سفيان مسلمانان را به باد تمسخر و شماتت گرفت و گفت: مسلمانان تا كنار دريا عقب خواهند نشست و ديگرى گفت: آگاه باشيد! كه امروز سحر و جادو باطل شد. و فرد ديگرى تصميم گرفت در آن اوضاع آشفته، وجود مقدس رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم را به قتل برساند۱.

پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم به عمويش عباس دستور داد بر صخره‌اى بالا رود و نيروهاى شكست‌خورده مهاجر و انصار را كه از صحنه گريخته بودند فرابخواند. ابن عباس با صداى بلند اعلان داشت: اى اصحاب سوره بقره، اى كسانى كه زير درخت رضوان با رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم بيعت كرديد، پيامبر خدا مى‌فرمايد: به سوى من آييد، به كجا مى‌گريزيد؟ پيامبر اين‌جا حضور دارد!

پس از غفلت و شكست، گويى آگاهى و احساسى بين مسلمانان راه يافت و دوباره بازگشتند تا در دفاع از اسلام و پيامبر، به عهد و پيمان خويش وفا نمايند... رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم با مشاهده شور و هيجان آنان، فرمود:

اكنون جنگ به شدت درگرفته من پيامبرم و هيچ‌گاه دروغ نمى‌گويم، من فرزند عبد المطلبم.

و خداوند آرامش خود را بر دل‌هاى مسلمانان نازل فرمود و با پيروزى و ظفر، آنان را مورد حمايت قرار داد. بدين‌سان، سپاهيان كفر شكست خوردند و با به جاى نهادن شش هزار اسير و غنيمت‌هاى فوق العاده زياد پا به فرار گذاشتند.۲ پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم دستور داد از غنايم نگهدارى و از اسيران مراقبت شود

1.( ۱). سيره نبوى ۲/ ۴۴۳؛ مغازى ۳/ ۹۹.

2.( ۲). آيات سوره توبه حمايت و يارى خدا را تشريح كرده و كسانى را كه به نيرو و تجهيزات اعتماد ورزيده و آن‌ها را سبب پيروزى دانسته‌اند، مورد نكوهش قرار داده است.

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19729
صفحه از 346
پرینت  ارسال به