249
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

ساخت و با آنان پيمان عدم تعرّض بست و از بيم اين‌كه مبادا فرمانرواى «دومة الجندل» در هجومى ديگر دست همكارى به روميان دهد، خالد بن وليد را به سوى آنان گسيل داشت. و مسلمانان در اين درگيرى موفق شدند فرمانرواى آنان را دستگير كنند و غنيمت‌هاى فراوانى با خود همراه بياورند۱.

نقشه ترور پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم‌

رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم و مسلمانان پس از اقامتى بيش از ده روز در تبوك، به مدينه بازگشتند. در اين فاصله شيطان، جمعى از كسانى را كه به خدا و رسول او ايمان نياورده بودند به وسوسه انداخت و تصميم به ترور رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم گرفتند. نقشه آنان اين‌گونه بود كه هنگامى رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم از نزديك آن‌ها عبور مى‌كند شتر او را رم دهند تا حضرت در درّه موجود در مسير راه سقوط كند.

سپاه اسلام به گردنه (بين مدينه و شام) كه رسيد رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم فرمود:

هريك از شما بخواهد مى‌تواند مسير خود را از وسط درّه كه وسيع‌تر است انتخاب كند. و خود، راه گردنه را برگزيد، مهار شتر حضرت در دست عمار ياسر بود و از پشت‌سر حذيفه يمانى شتر را مى‌راند.

رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم در روشنايى مهتاب، سواران نقابدارى را مشاهده كرد كه در حركتى مشكوك از پشت‌سر، خود را به وى رساندند. حضرت به خشم آمد و بر آن‌ها بانگ زد و به حذيفه فرمان داد شتران آن‌ها را دور كند؛ رعب و وحشت بر سواران چيره شد و دريافتند كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم از تصميم و توطئه آن‌ها آگاه شده است ازاين‌رو، به‌سرعت گردنه را ترك كردند تا به ميان مردم رفته و هويّت آن‌ها مشخص نشود.

1.( ۱). طبقات كبرى ۲/ ۱۶۶؛ بحار الأنوار ۲۱/ ۲۴۶.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
248

سپاه «عسرت» (سختى)

سپاه مسلمانان در مسيرى ناهموار و طولانى به حركت درآمد و رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم برخلاف جنگ‌هاى گذشته، هدف از اين حركت را براى آنان روشن ساخت. در مسير راه يكى از كسانى كه از مدينه وى را همراهى مى‌كرد، از راه بازماند. حضرت به ياران خود فرمود: او را به حال خود وانهيد، اگر در او خيرى باشد خدا وى را به شما ملحق خواهد كرد و اگر نباشد، خداوند شما را از وجود او راحت كرده است.»

زمانى كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم به ويرانه‌هاى قوم صالح رسيد، سپاه خود را به سرعت عبور داد و با پند و موعظه ياران خود را مخاطب ساخت و فرمود: به خانه‌هاى ويران ستم‌پيشگان وارد نشويد، مگر اين‌كه از بيم دچارشدن سرنوشتى مانند سرنوشت آنان، گريان شويد.

حضرت، آنان را از برداشتن آب از آن منطقه نهى فرمود و از اهميّت شرايط جوّى آن سامان بدانان هشدار داد.۱ اين سپاه به جهت مشكلات و دشوارى‌هايى كه درخصوص آب و غذا و هزينه و مركب با آن روبه‌رو بود، «جيش العسرة» ناميده شد.

مسلمانان به سپاه روم كه دچار ازهم‌پاشيدگى شده بودند، دست نيافتند، ازاين‌رو، فرستاده خدا و رهبر مسلمانان، براى گزينش يكى از دو كار: تعقيب دشمن يا بازگشت به مدينه، با يارانش به مشورت پرداخت، آن‌ها در پاسخ عرضه داشتند: اگر براى تعقيب دشمن، مأموريت دارى، ما حاضريم. حضرت فرمود: «اگر مأمور به انجام اين كار بودم با شما مشورت نمى‌كردم».۲ بدين‌ترتيب، رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم تصميم گرفت به مدينه بازگردد.

پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم با فرمانروايان مناطق شمالى جزيرة العرب ارتباط برقرار

1.( ۱). سيره نبوى ۲/ ۵۲۱؛ سيره حلبى ۳/ ۱۳۴.

2.( ۲). مغازى ۳/ ۱۰۱۹.

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19520
صفحه از 346
پرینت  ارسال به