251
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

5. مسجد ضرار

پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم با آوردن دين يكتاپرستى و آيينى باگذشت، كوشيد طبق دستورات الهى انسان‌هايى شايسته و جامعه‌اى سالم تربيت كند. آن بزرگوار براى زدودن پليدى شرك و وسوسه‌هاى شيطانى و بيمارى‌هاى روحى از انسان، دشوارى‌ها و مصيبت‌ها و نبردها را به جان خريد.

احساسات كينه‌توزانه و حسد، در جمعى از منافقان تحريك شد و به ادعاى ايجاد معبدى براى عبادت سالخوردگان و بيماران در شب‌هاى بارانى، در مقابل مسجد «قبا» دست به بناى مسجدى زدند و نزد رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم شتافتند و از او خواستند در آن مسجد نماز بگزارد تا به عمل آن‌ها مشروعيّت بخشد. از آن‌جا كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم آماده حركت به تبوك بود، پاسخ به درخواست آن‌ها را به تأخير انداخت و در بازگشت از اين سفر وحى الهى نازل شد و او را از نمازگزاردن در آن مسجد نهى فرمود، زيرا اين جايگاه، خود عاملى براى پراكنده ساختن مسلمانان و آسيب رساندن به آنان به‌شمار مى‌آمد و ميان مسجدى كه براساس تقوا و مسجدى كه بر پايه آسيب‌رسانى به مسلمانان بنا شده بود، تفاوتى بسيار بود، به‌همين‌دليل، پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلم فرمان به تخريب و سوزاندن آن داد۱.

1.( ۱). سيره نبوى ۲۰/ ۵۳۰؛ بحار الأنوار ۲۰/ ۲۵۳.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
250

حذيفه كه آنان را از شترهايشان شناخته بود از رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم درخواست كرد شخصى را جهت كشتن آنان اعزام دارد ولى پيامبر رحمت آنان را مورد عفو و بخشش قرار داد و به خدا واگذار نمود۱.

نتايج غزوه تبوك‌

1. مسلمانان به عنوان قدرتى بزرگ و سازمان‌يافته كه از اعتقادى راستين برخوردار بودند، ظاهر شدند. كشورهاى مجاور و ديگر اديان از آن‌ها حساب بردند و اين خود، براى قدرت‌هاى خارج و داخل سرزمين‌هاى اسلامى، زنگ خطر و هشدارى جدّى تلقّى مى‌شد تا مسلمانان و اسلام را مورد تعرض قرار ندهند.

2. مسلمانان از طريق امضاى قرارداد، با فرمانروايان مناطق مرزى (شمال)، امنيّت اين منطقه را تضمين نمودند.

3. مسلمانان از قدرت و توان خويش براى بسيج سپاهى گران از نيروى انسانى و تجهيزات، بهره بردند و در زمينه سازمان دادن و آماده‌سازى، مهارت آنان افزايش يافت و سفر به تبوك به منزله كسب خبر عملياتى شمار مى‌آمد كه مسلمانان توانستند در مراحل بعدى از آن بهره بگيرند.

4. غزوه تبوك، آزمونى براى روحيه مسلمانان و شناخت منافقان و جداسازى آن‌ها از مسلمانان به‌شمار مى‌آمد.

1.( ۱). مغازى ۳/ ۱۰۴۲؛ مجمع البيان ۳/ ۴۶؛ بحار الأنوار ۲۱/ ۲۴۷.

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19583
صفحه از 346
پرینت  ارسال به