253
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

قرار دهد. روزى بود كه قبيله ثقيف پس از تعقيب، به طائف پناه بردند و رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم با تدبير استوار خود، فتح آن شهر را به تأخير انداخت، اينك امروز همان قبيله سرسخت و كينه‌توز كه «عروه بن مسعود ثقفى» يكى از سران خود را به جرم مسلمانى و فراخواندن آنان به آيين جديد، به قتل رسانده بودند، هيئت نمايندگى‌اش را به مدينه اعزام كرده است.

رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم ضمن استقبال از هيئت نمايندگى ثقيف دستور داد در ناحيه‌اى از مسجد براى آنان خيمه‌اى برپا كنند و خالد بن سعيد را براى انجام مراتب تشريفات مأموريت داد. اين هيئت در گفت‌وگوهاى خود با رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم، براى پذيرش اسلام شرط كردند كه:

حضرت، مدتى دست از بت‌هاى قبيله آنان بردارد؛ ولى پيامبر جز يكتاپرستى خالصانه خدا، شرطى را پذيرا نشد، آنان رفته‌رفته از خواسته‌هاى خود صرف‌نظر كرده تا سرانجام پذيرفتن اسلام را به اين مشروط كردند كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم آنان را از شكستن بت‌هايشان به دست خود و نيز از نماز خواندن، معاف دارد. حضرت فرمود: «لا خير فى دين لا صلاة فيه»؛ در دينى كه نماز وجود نداشته باشد، هيچ‌گونه خيرى نيست.

بدين‌ترتيب، پذيراى اسلام شدند. اين هيئت براى آموختن احكام دين، مدتى نزد پيامبر ماند و سپس آن حضرت به ابو سفيان بن حرب و مغيرة بن شعبه مأموريت داد براى انهدام بت‌هاى طائف راهى آن سامان شوند۱.

1.( ۱). سيره نبوى ۲/ ۵۳۷؛ سيره حلبى ۳/ ۲۱۶.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
252

6. سال ورود هيئت‌ها

حاكميّت اسلام بر جزيرة العرب، به روشنى پديدار شد و رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم قبل از اتمام حجت و بيم‌دادن مردم، هيچ‌گاه به اعمال قدرت و جنگ متوسل نمى‌شد بلكه جنگ مسلمانان در بيشتر درگيرى‌ها، جنبه دفاعى داشت، وانگهى برخى از قدرت‌هاى شرك، جز با زور و قدرت و تهديد و بيم‌دادن، گوش حق شنوا نداشتند و به راه راست رهنمون نمى‌شدند.

زمانى كه مسلمانان به مركز دولت خود- مدينه منوره- بازگشتند، رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم دسته‌هايى از سپاهيان خود را جهت پاكسازى سرزمين اسلامى از پايگاه‌هاى بت‌پرستى، به گوشه و كنار اعزام داشت.

به‌سبب پيروزى‌هاى پياپى و قدرتى كه مسلمانان به دست آورده بودند و همه قبايل و سران جزيرة العرب با گوش شنوا نداى اسلام و اهداف روشن آن را شنيدند، ازاين‌رو، براى اظهار اسلام خود نمايندگان خود را به صورت هيئتى به حضور رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم، در مدينه فرستادند پيامبر اسلام از اين نمايندگان استقبال كرد و در حق آنان نيكى رواداشت و افرادى را به ديار آنان فرستاد تا دستورات اسلام را به آنان بياموزند. لذا آن سال «عام الوفود» (سال ورود هيئت‌ها) ناميده شد.

اسلام آوردن قبيله ثقيف‌

شرايطى كه نصرت الهى بر آن حاكم بود، هر انسان عاقلى را وامى‌داشت تا در كار خود بينديشد و در راستاى درك مفاهيم اسلام، عقل خويش را داور

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 11610
صفحه از 346
پرینت  ارسال به