27
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

قُلْ إِنِّي عَلى‌ بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّي..؛۱

بگو: من نشانه روشنى از پروردگارم دارم...

قُلْ هذِهِ سَبِيلِي أَدْعُوا إِلَى اللَّهِ عَلى‌ بَصِيرَةٍ أَنَا وَ مَنِ اتَّبَعَنِي...؛۲

بگو: اين راه من است! من و پيروانم با بصيرت كامل همه مردم را به سوى خدا دعوت مى‌كنيم...

اين همان منطق قرآنى است كه نمايى از پابرجايى و استوارى تلقى مى‌شود... ازاين‌رو، بايد گفت چگونه ممكن است خداوند پيامبرى را برگزيند كه از برانگيخته‌شدن خود و رسالتى كه از ناحيه پروردگارش به او واگذار شده بى‌اطلاع باشد و از نشانه‌هايى كه از سوى خداى خويش مى‌بيند، اطمينان حاصل نكند تا بدان‌جا كه ديگران وى را مطمئن سازند؟! با عقل سازگار نيست كه وى به پيامبرى مبعوث و براى امر نبوّت مهيا شود و خود نداند پيامبر است و از ناحيه خدا براى راهنمايى مردم برانگيخته شده است، يا در مأموريت خود دچار شك و ترديد شود؛ تا چه رسد به اين‌كه تصور كند حقيقت را از كسى كه بايد خود، او را هدايت كند، به دست آورد و خداوند به اين حقيقت اشاره فرموده است:

آيا كسى كه به سوى حق هدايت مى‌كند براى پيروى شايسته‌تر است يا آن‌كس كه خود هدايت نمى‌شود مگر آن‌كه هدايتش كنند، شما را چه مى‌شود چگونه داورى مى‌كنيد؟۳

نماى روشنى كه قرآن كريم از شخصيت پيامبران الهى ترسيم نموده و دلايل عقلى نيز آن را مورد تأييد قرار داده است بنيانش استوار و ثابت است تا

1.( ۱) انعام/ ۵۷.

2.( ۲) يوسف/ ۱۰۸.

3.( ۳) أَ فَمَنْ يَهْدِي إِلَى الْحَقِّ أَحَقُّ أَنْ يُتَّبَعَ أَمَّنْ لا يَهِدِّي إِلَّا أَنْ يُهْدى‌ فَما لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ يونس/ ۳۵.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
26

رخدادهاى تاريخى برمبناى آن حركت مى‌كند، كافى به نظر مى‌رسد؛ زيرا اختلاف در جزئيات به ما اجازه نمى‌دهد اصل را انكار نموده و از آن غفلت ورزيم و آن‌چه را نزدمان ثابت گشته و از وجود آن مطمئن شده‌ايم، محكوم نماييم.

در پرتو همين موضوع مى‌توان همه موضوعاتى را كه در كتب سيره نبوى يا تاريخ اسلام و قبل از اسلام در مورد پيامبران الهى و امت‌هاى آنان وارد شده، به ارزيابى بنشينيم. زيرا اصول ثابت تاريخى همان محكماتند كه خاستگاه نورافشانى تلقى شده و هيچ‌گاه نمى‌توان از آن‌ها پا فراتر نهاد و در تفسير يا پذيرش يا ردّ مطالب صحيح يا غلطى كه در كتاب‌هاى تاريخى آمده، همين امور را بايد معيار شناخت قرار دهيم.

بنابراين، عرصه تاريخ كه عرصه آميختگى حق با باطل است، ابزارى را مى‌طلبد كه در آشكار ساختن تمام حقيقت ثابت شده، ما را يارى رسانند.

اصول ثابت تاريخى، كه دلايل عقلى و نقلى، روشنى آن‌ها را تأييد مى‌كند خاستگاه هرگونه تفسير و توجيه يا محاكمه يا محكوميّت به شمار مى‌آيند و قرآن كريم با منطبق ساختن اين شيوه بر سيره پيامبران و امت‌هاى آنان به خصوص، تصويرى روشن براى ما ترسيم نموده است كه همه پيامبران در آن مشتركند و نبوّت و گزينش آن بزرگواران برخاسته از ويژگى‌هاى اساسى موجود در شخصيت هريك از پيامبران است كه وى را شايسته گزينش الهى قرار داده تا آفريدگانش را هدايت كند. اين ويژگى‌ها عبارتند از: كمال يافتن عقل و خرد، آگاهى، پرهيزكارى، شكيبايى و بندگى كامل خدا كه با بينش و آگاهى انجام پذيرد.

خداى متعال خطاب به پيامبر خويش فرموده است:

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19684
صفحه از 346
پرینت  ارسال به