91
پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)

جارى گشت و با اين گفته به نزديكى تنگاتنگ خود با رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم اشاره فرمود:

شما به‌خوبى موقعيت مرا از نظر خويشاوندى و قرابت و مقام و منزلت ويژه نسبت به رسول خدا مى‌دانيد، او مرا در دامان خود پرورش داد. در كودكى او مرا در آغوش خود مى‌فشرد و در استراحت‌گاه ويژه خود جاى مى‌داد، بدنش را به بدنم مى‌چسباند و بوى پاكيزه بدنش را استشمام مى‌كردم، غذا را مى‌جويد و در دهانم مى‌نهاد، هرگز دروغى در گفتارم نيافت و اشتباهى در رفتارم پيدا نكرد، من همانند بچه‌شترى كه مادر خود را دنبال مى‌كند در پى او روان بودم و او هرروز نكته تازه‌اى از اخلاق نيكش برايم آشكار مى‌ساخت و مرا فرمان مى‌داد از او پيروى كنم.۱

با شدت يافتن بحران اقتصادى ميان قريش، رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم بى‌درنگ به عموهاى خود حمزه و عباس پيشنهاد كرد ابو طالب را در اين تنگنا يارى كنند.

ازاين‌رو، عباس، طالب را برگزيد و حمزه، جعفر را به خانه خود برد و ابو طالب، عقيل را نگاه داشت و رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم على عليه السّلام را به خانه خويش برد و به آنان فرمود:

من على را انتخاب كردم، آن‌كه خدا او را براى من از ميان شما برگزيد.۲

بدين‌ترتيب، على عليه السّلام به خانه پسرعمو انتقال يافت و زيرنظر او قرار گرفت و شخصيّت آن بزرگوار درخشيد و تا آخرين لحظات عمر شريف پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم از آن حضرت جدا نشد. توجه و عنايت پيامبر خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم در مورد على عليه السّلام به برهه بحران اقتصادى محدود نمى‌شد. ازاين‌رو، پى مى‌بريم كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم هدف ديگرى را كه همان تربيت على عليه السّلام در دامان خود بود

1.( ۱). نهج البلاغه خطبه قاصعه، شماره( ۱۹۲)

2.( ۲). مقاتل الطالبين ۳۶؛ كامل ابن اثير ۱/ ۳۷.


پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
90

ايجاد كرده و توجه آن‌ها را به توانايى‌هاى رهبرى و شايستگى‌هايى كه در او وجود داشت، جلب نمود كه سبب اعتماد آنان به حكمت والا و تدبير و امانتدارى بزرگ وى شد.

3. ولادت و تربيت على عليه السّلام‌

ارتباط ميان پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و اله و سلم و على بن ابى طالب عليه السّلام در محدوده خويشاوندى بسنده نمى‌شد، بلكه از اين امتياز برخوردار بود كه ارتباط فكرى و عاطفى فوق‌العاده عميقى بود. هرگاه فاطمه بنت اسد از خانه بيرون مى‌رفت و كودك خويش را- كه زادگاهش كعبه بود۱- با خود همراه داشت، محمد صلّى اللّه عليه و اله و سلم جلو مى‌شتافت و على عليه السّلام را از مادرش مى‌ستاند و در آغوش مى‌كشيد۲ و اين سرآغاز توجه و عنايت به على و آماده‌سازى ويژه وى به شمار مى‌آمد.

اين كودك در آغوش والدين و پسرعموى خود محمد صلّى اللّه عليه و اله و سلم كه پس از ازدواج با خديجه عليها السّلام نيز همواره به خانه عمويش آمدوشد فراوان داشت، نشو ونما كرد. احساسات فزاينده ويژه و توجهات فوق‌العاده پيامبر، وجود اين كودك را فراگرفته بود. رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله و سلم در بيدارى اين كودك با وى كودكانه سخن مى‌گفت و او را در آغوش مى‌گرفت و هنگام خواب گاهواره‌جنبان وى بود. اين مراقبت طولانى و محبت فراوان قابل توجه، تأثير خود را بر رفتار و عملكرد و احساسات على عليه السّلام، باقى گذاشت به‌گونه‌اى كه بر زبان و سخن وى‌

1.( ۱). حاكم نيشابورى مى‌گويد در اين مورد كه فاطمه بنت اسد، امير مؤمنان على بن ابى طالب( كرّم اللّه وجهه) را در داخل خانه كعبه به دنيا آورد، روايات به تواتر رسيده است. المستدرك على الصحيحين ۳/ ۴۸۳.

2.( ۲). فصول المهمة ابن صباغ ۱۱۳.

  • نام منبع :
    پیشوایان هدایت (خاتم انبیاء محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    مجمع جهانی اهل البیت (ع)
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1427 ه ق
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19570
صفحه از 346
پرینت  ارسال به