173
چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم

و ربوبيت خويش ، قبل از خلقت دنيوى انسان (به تصريح كتاب سنّت) از او گرفته ، تحقيقى نسبتا دامنه دار ، همراه با تجزيه و تحليل اطلاعات و تبيين مقتضاى يافته هاى خويش در موضوع مورد نظر ارائه كرده است .
اين پايان نامه ، از يك مقدمه و پنج بخش تأليف شده است :
نخست ، كلّياتى در باره موضوع وسپس بحثى در ويژگى هاى موضوع و تبيين واژه ها و اهمّيّت و علت انتخاب موضوع دارد . پس از آن ، روشش در نحوه بررسى و ارائه موضوع را بازگو نموده ، كه در اين بخش ، به ذكر منبع و وسيله بررسى موضوع مى پردازد و آن را از جهت حجيت اخبار و حجيت ظهور تحليل مى نمايد .
بخش دوم ، در باره ميثاق و مطالعه تاريخى آن ، در دو فصل است كه در فصل اوّل ، معناى لغوى و اصطلاحى «ميثاق» و در فصل دوم ، سير تحول تاريخى اين موضوع را بررسى مى كند .
در بخش سوم ـ كه ميثاق در روايات است ـ نگارنده ، با گشودن سه فصل ، در فصل اوّل منابع و مآخذ بحث ، و صحّت و سقم احاديث وارده در اين باب را مورد نقض و ابرام قرار داده ، و به تناسب ، وارد ميدان تجزيه و تحليل سند حديث و علم حديث شناسى و رجال حديث و عدالت راويان شده ، و روش خود را در مواجهه با روايات بيان كرده است .
بخش چهارم را نيز در اين سه فصل آورده : ميثاق در نهج البلاغه و آراى شارحان نهج البلاغه، جستارى در كتاب الكافى، ميثاق از نظر دانشمندان و انديشمندان شيعه.
بخش پنجم ، در مورد حقيقت ميثاق است كه در دو فصل بازگو نموده است . ابتدا كلّيات بحث و سپس ، بيان شبهات و تأويلات مطرح شده در باب ميثاق و در پايان ، در باره محصول ميثاق و رابطه ميان فطرت و ميثاق و معرفت ، و فايده هر يك نظر داده است .

204 . تحليلى بر معانى و مصاديق فتنه در قرآن و «نهج البلاغه» ،

حاجيه حيدرى ، كارشناسى ارشد علوم قرآن و حديث ، دانشكده اصول دين قم ، استاد راهنما : دكتر عبد اللّه محمّدى اصفهانى ، استاد مشاور : آيت اللّه محمّد هادى معرفت ، 1377 ، 123ص .
بررسى معانى و مترادفات واژه «فتنه» و كاربرد آن در لغت و اصطلاح ، و نمود آن در جوامع بشرى و همچنين آثار و عواقب آن ، با استناد به كلمات امير مؤمنان عليه السلام در نهج


چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم
172

در بخش اوّل (كليّات) به چهارموضوع مرتبط با بحث مى پردازد، كه عبارت اند از:
1 . حكومت وضرورت آن ، ويژگى هاى حكومت اسلامى و اهداف آن ؛
2 . رابطه دين و سياست ؛
3 . ضرورت مديريت در دين و دنيا ؛
4 . برخى از ويژگى هاى مديريتى امام على عليه السلام از قبيل عدل و دادگرى ، نظارت و كنترل ، و... .
در بخش دوم و سوم ، به سؤال اصلى رساله ، يعنى ملاك ها و معيارهاى نصب و عزل كارگزاران ، از ديدگاه امام على عليه السلام در نهج البلاغه پاسخ داده است. در بخش دوم ، ملاك ها و معيارهاى نصب كارگزاران را بيان مى كند كه عبارت اند از : تقوا و اقسام آن ، عدالت و انصاف ، نصيحت و خيرخواهى ، قاطعيت و كاربردهاى مختلف آن ، شجاعت ، تدبير و كفايت ، اعتماد و اطمينان ، قدرت و توانايى ، امانتدارى ، حسن سابقه ، اصالت خانوادگى ، سخت گيرى نسبت به دشمن. در بخش سوم ، ملاك ها و معيارهاى عزل كارگزاران را ذكر مى كند كه عبارت اند از : ظلم و ستم ، گمراهى و فساد ، خيانت به بيت المال ، پيروى از هوا و هوس ، آباد كردن دنيا و خراب كردن آخرت ، تقديم روابط بر ضوابط ، تبعيض و بى عدالتى ، موقعيت ها و ضرورت ها ، ضعف مديريت ، عدم اطاعت از امام .
در بخش چهارم ، شرح حال مختصرى از كارگزارانى را بيان مى كند كه در زمان عثمان ، مسئوليت داشته اند و حضرت على عليه السلام نيز براى كوتاه مدت يا درازمدت ، آنان را ابقاء نموده است .

203 . تحليلى از ميثاق عهد الست در روايات شيعه ،

منصور مير ، كارشناسى ارشد پيوسته معارف اسلامى و تبليغ ، دانشكده تبليغ و معارف اسلامى دانشگاه امام صادق عليه السلام ، استاد راهنما : حجة الاسلام سيّد حسن مصطفوى ، اساتيد مشاور : دكتر سيّد محمّد باقر حجتى و على اكبر غفارى ، 1369 ، 417ص .
اين رساله ، پژوهش پيرامون يكى از موضوعات دينى است ، كه علاوه بر طرح آن در قرآن به طور مشروح ، در روايات نيز از آن سخن به ميان آمده است . تعبير «عهد الست» ، كه از آيه 172 سوره اعراف نشئت گرفته ، از اصطلاحاتى است كه براى اشاره به پيمان مأخوذ بر ربوبيت به كار مى رود . نگارنده ، در باب اين ميثاق كه خداوند متعال بر توحيد

  • نام منبع :
    چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1390
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 358377
صفحه از 407
پرینت  ارسال به