213
چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم

در فصل دوم ، شكل و شيوه انواع كلّى حكومت و نظر على عليه السلام در باره آن را نقد و بررسى كرده و وجه و علت مردود بودن حكومت استبدادى را ، از ديدگاه نهج البلاغه ، تبيين نموده است .
محور بحث در فصل سوم ، حكومت در نهج البلاغه ، مبانى آن و احكام ثانويه است . بررسى ويژگى هاى حكومت حضرت على عليه السلام ، كه حكومتى غير مبتنى بر سلطه ، خودكامگى ، زور سر نيزه ، اميال ، آرزوها و خواسته هاى شخصى ، غير حزبى ، غير طبقه اى و غير گروهى بوده ، و اين كه اسكلت نظام حكومت على عليه السلام ، قرآن و سنّت و سيره پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله است ، از مطالب اين فصل است .
فصل چهارم و پنجم ، در باب حقوق متقابل و انواع حقوق متقابل است . در اين فصل ، ضمن تعريف حقوق ، علم حقوق و ضرورت موازين حقوقى ، عنايتى به توجّه خاص حضرت على عليه السلام به مسائل حقوق داشته و انواع حقوق را از ديدگاه امام على عليه السلام توضيح داده است .

251 . حكومت از ديدگاه «نهج البلاغه» ،

محمّد آشتيانى عراقى ، كارشناسى ارشد علوم سياسى ، دانشگاه آزاد اسلامى قم ، استاد راهنما : دكتر نجف لك زايى ، استاد مشاور : دكتر محمّد جنتى فر ، 1382 ، 164 ص .
در اين تحقيق ، به اين سؤال ها پاسخ داده شده است : عناصر و كارويژه هاى حكومت دينى ، و به طور كلّى ، طراحى سامانه سياسى از ديدگاه «نهج البلاغه» چيست؟ عناصر نظام سياسى از ديدگاه نهج البلاغه چيست؟
وى ، در فصل اوّل ، تعاريف لغوى و اصطلاحى «حكومت» ، «دين» و «حكومت دينى» را آورده ، سپس اشكال حكومت ، ضرورت حكومت ، و اهداف حكومت را از ديدگاه هاى مختلف و نهج البلاغه بررسى كرده است . وى ، سپس به بررسى روش و چارچوب نظرى تحقيق ـ كه همان استفاده از الگوى تحليل سيستمى است ـ پرداخته است .
در فصل دوم ، به عناصر و ساختار حكومت از ديدگاه نهج البلاغه پرداخته ، و عناصر قدرت ، مرزهاى قدرت ، و شبكه قدرت در حكومت امام على عليه السلام را تحليل نموده است .
در سومين فصل ، كاركردهاى حكومت را تبيين كرده ، و مركز تصميم گيرى يا رهبرى ، دامنه قدرت ، جريان قدرت ، و بازخورد در حكومت را از ديدگاه نهج البلاغه مورد بررسى قرار داده است .


چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم
212

باطل ، معيارهايى كه احاديث به دست مى دهند ، به بحث در اين باره پرداخته است .
در فصل سوم ، به بيان حق و باطل در جهان هستى پرداخته است ، نخست ، به استناد آيه 164 سوره بقره و آيه 191 سوره آل عمران ، به بررسى اساس نظام خلقت پرداخته و سپس ، با توجّه به مطالب بخش قبل ، به بررسى اين مطلب پرداخته كه آيا نظام هستى نظام أحسن است؟ و در اين باره ، به بيان شبهاتى پرداخته و به آنها پاسخ داده است .
در فصل چهارم ، حق و باطل را در مسير جامعه و تاريخ بررسى نموده ، و انسان و رابطه او با حق و باطل را از ديدگاه جامعه شناسانه ، از ديدگاه قرآن و گواهى تاريخ بررسى كرده است .
در فصل پنجم ، به بحث احقاق حق و ازهاق باطل پرداخته ، و علل وجوب پذيرش حق و سرپيچى از باطل را در چند علت خلاصه نموده و در پايان ، اشاره اى نيز به آثار پذيرش حق و سرپيچى از باطل دارد. وى ، سپس به عواقب سرپيچى از حق و متابعت از باطل پرداخته و اين عوامل را توضيح داده ، و در پايان نيز موانع پذيرش حق را بر مى شمرد .

250 . حقوق متقابل مردم و حكومت از ديدگاه حضرت على عليه السلام ،

محمود خاكباز ، كارشناسى ارشد پيوسته معارف اسلامى و تبليغ ، دانشگاه امام صادق عليه السلام ، استاد راهنما : دكتر محمّد حسين مشايخ فريدنى ، اساتيد مشاور : حجة الاسلام محمّد دشتى و حجة الاسلام محمّد على گرامى ، 1368 ، 169 ص .
نگارنده ، كوشش كرده كه اصول كلّى حكومت و حقوق متقابل از ديدگاه نهج البلاغه را مطرح كرده ، مورد ارزيابى قرار دهد. در يك مقايسه كوتاه براى روشن شدن حقوق متقابل ، به مقايسه و بررسى انواع حكومت پرداخته و ويژگى حكومت اسلامى در نهج البلاغه را بيان كرده است .
اين پايان نامه داراى يك ديباچه و پنج فصل تشكيل شده است :
در ديباچه ، «حكومت» را از ديدگاه لغت بررسى كرده و سپس ، فلسفه به حكومت و ضرورت آن را توضيح داده است .
در فصل اوّل ، ادله اثبات ضرورت حكومت اسلامى را از قبيل عقل ، قرآن ، سنّت و سيره پيامبر اكرم و نهج البلاغه بيان كرده و با كلام اميرمؤمنان عليه السلام ، اثبات اين كه حكومت وسيله اى است براى اجراى حق را بررسى نموده است .

  • نام منبع :
    چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1390
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 355617
صفحه از 407
پرینت  ارسال به