300 . سير حديث و محدّثان طبرستان و معرفى آثار آنها ،
عليرضا سفرى ، كارشناسى ارشد علوم قرآن و حديث ، دانشكده اصول دين قم ، استاد راهنما : حجة الاسلام مهدى مهريزى ، استاد مشاور : دكتر سيّد محمود دشتى ، 1383 ، 523 ص .
اين كه از چه زمانى سير حديث و نقل روايات در طبرستان آغاز شد ؟ و آيا شرايط اجتماعى ـ سياسى و محيط خاص جغرافيايى اين منطقه از كشور ، زمينه اى را در جهت رشد حديث و محدّثان ايجاد نموده است يا خير ؟ و اين كه چه عواملى موجب شد كه ولايت طبرستان ، يك مركز حديثى معروف ، مانند قم ، كوفه ، بصره ، اصفهان و خراسان و مانند اينها نباشد و اكثر محدّثان براى تحصيل و سماع حديث ، مسافرت ها و هجرت هاى طولانى تا هند از يك سو و تا مصر و دمشق و حجاز از طرف ديگر انجام دهند؟ و آيا شرايط اجتماعى و سياسى و حكومت هاى اين ولايت ، موجب آن شده اند يا خير؟ از نكات مورد بررسى نگارنده در اين پايان نامه است .
نگارنده ، رساله خود را با روش كتاب خانه اى شكل داده و بيشتر ، متون عربى را به فارسى ترجمه نموده ، و آن را در سه بخش سامان بخشيده است :
بخش نخست را ـ كه شامل كلّيات موضوع است ـ به سه فصل مجزا تقسيم كرده و در آن ، جغرافياى تاريخى طبرستان و سرزمين هاى همجوار ، معرفى شهرهاى قديم طبرستان و منسوبان به آنها كه در نسبت راويان استفاده گرديده و بر اساس ترتيب الفبا تنظيم گرديده ، وضعيت سياسى ، اجتماعى و فرهنگى طبرستان در طول سير تاريخى آن ، تاريخ ورود و فتح اسلام و تاريخ خاندان ها و سلسله هاى طبرستان ، و مختصرى از جايگاه علوم اسلامى را مورد بحث و بررسى قرار داده است .
در بخش دوم ـ كه مهم ترين بخش اين تحقيق است ـ نگارنده ، سير تطور حديث و محدّثان طبرستان را در طول تاريخ شرح داده است . گزارشى مفصّل و كلّى از آغاز سير حديث و معرفى راويان آن تا عصر حاضر ، مطالب اين بخش را تشكيل مى دهد .
بخش سوم را نيز به معرفى نمونه هايى از نگارش هاى محدّثان طبرستان ، در سير تاريخى اختصاص داده است .
301 . سيره تبليغى امام صادق عليه السلام ،
محمّد رضا ابوئى مهريزى ، كارشناسى ارشد پيوسته معارف اسلامى و تبليغ ، دانشگاه امام صادق عليه السلام ، استاد راهنما : آية اللّه محمّد واعظ زاده خراسانى ، استادمشاور : دكتر صادق آيينه وند ، 1372 ، 180 ص .