287
چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم

در بخش دوم ، با استفاده از تفاسير مختلف شيعى و سنّى ، كه در قرن هاى مختلف به نگارش درآمده اند ، تمامى 49 آيه اى را كه واژه «عقل» در آنها به كار رفته ، توضيح داده و تفسير آن را به تفصيل نگاشته است . در ادامه اين فصل ، جمع بندى مطالب گفته شده را به اختصار و اجمال بيان كرده و سه نكته اساسى در اين باب طرح نموده است .
در بخش سوم (آخرين بخش رساله) به كاربرد عقل در روايات توجّه داده ، و در طى فصول و مباحثى ، اين بحث را سامان داده است .
درپايان رساله نيز حديث معروف جنود عقل و جهل را آورده ، و نظر اسلام و تشيع را در باره عقل توضيح داده است .

338 . علّامه مجلسى و «بحار الأنوار» ،

ابوالفضل والازاده ، كارشناسى ارشد علوم قرآن و حديث ، دانشگاه آزاد اسلامى (واحد تهران مركزى) ، استاد راهنما : دكتر مجيد معارف ، استاد مشاور : على اكبر غفارى ، 1382 ، 189 ص .
اين اثر ، در پنج فصل فراهم آمده است :
نگارنده ، پس از بررسى هايى در باره شخصيت علمى ـ اجتماعى علّامه مجلسى رحمه الله ، به بررسى حسب و نسب اين علّامه بزرگوار و مشايخ و شاگردان وى ، و معرفى آثار و تأليفات وى پرداخته است . همچنين ، ضمن بررسى برخى انتقادهاى وارد شده در باره ايشان ، به ارائه گزارشى در باره بحار الأنوار پرداخته است ؛ از جمله ، انگيزه و اسلوب تأليف ، بررسى توضيحات ذيل روايات ، و برخى ويژگى ها ، و انتقادات طرح شده در باره آن .
تأملى در مصادر بحار الأنوار ، گزارشى مفصّل از مقدمه اين كتاب ، دسته بندى منابع توسط علّامه مجلسى ، تبيين موضوع مصادر ، و روش علّامه مجلسى رحمه الله در معرفى مصادر ، از بحث هاى مطرح شده در فصل ديگر است .
در فصل بعد نيز به بررسى جايگاه فقه الحديث ، در كتاب بحار الأنوار پرداخته است . بحث هاى مطرح شده در اين فصل نيز عبارت اند از : هدف از شرح احاديث ، دسته بندى شروح حديثى بحار الأنوار ، ويژگى شرح هاى علّامه مجلسى بر احاديث بحار الأنوار ، و روش هاى فقه الحديثى ايشان در اين كتاب .
در پايان نيز مرورى دارد بر اهمّ ويژگى هاى بحارالأنوار وچند ديدگاه درباره كتاب.


چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم
286

در بخش اوّل ـ كه خودْ مشتمل بر دو فصل است ـ از حقيقت و چيستى عصمت و تاريخچه آن بحث شده ، و پس از بيان معناى لغوى ، به معناى اصطلاحى آن از ديدگاه متكلمان اشاعره ، عدليه ، و حكما اشاره كرده است . در فصل دوم ، از عقيده به عصمت در چهار دين الهى زرتشت ، يهود ، مسيحيت و اسلام سخن گفته ، تا روشن گردد كه اين عقيده ، ساخته و پرداخته شيعيان نيست.
در بخش دوم ، عصمت را بر عقل عرضه كرده و مباحث آن را در چهار فصل سامان داده است . امكان و سازگارى عصمت با بشريت ، ادلّه منكران عصمت ، ابعاد و مراتب عصمت امامان و اقوال انديشمندان شيعه در اين زمينه ، عصمت و اختيار و رابطه اين دو با هم ، و دلايل عقلى عصمت ، از مباحثى است كه آن را مورد كاوش قرار داده است .
در بخش سوم ، عصمت را بر آيينه نقل عرضه كرده و در سه فصل ، به بحث در باره آن پرداخته است . عصمت امامان از ديدگاه قرآن ، عصمت از ديدگاه اخبار و روايات ، و پرسش ها و پاسخ ها ، در اين بخش مورد بررسى و نقد قرار گرفته است.

337 . عقل و كاربرد آن در قرآن و حديث ،

محسن احتشامى نيا ، دكترى علوم قرآن و حديث ، دانشگاه آزاد اسلامى تهران ، استاد راهنما : دكتر محمّد على مهدوى راد ، استاد مشاور : دكتر سيّد محمّد باقر حجتى ، 1380 ، 284 ص .
هدف نگارنده ، دستيابى به ديدگاه اسلام در باره كاربرد عقل در متون قرآن و حديث است .
در اين جهت ، رساله خود را در سه بخش سامان داده است :
بخش اوّل ، واژه «عقل» را در لغت و اصطلاح توضيح مى دهد ، و از كتاب هايى چون العين خليل بن احمد فراهيدى و المعجم الوسيط استفاده نموده است. سپس ، خلاصه مطالب گفته شده را در چهار قسمت ، به شكل جدول بيان كرده ، تا خواننده بدون مطالعه فصل قبلى ، به نتيجه تتبع دست پيدا كند . اين جدول ها ، شامل معانى متفاوت عقل ، فعل «عَقَلَ» و معانى آن ، واژه هاى «عقل» در ابواب ثلاث مزيد و هم خانواده ها و معانى آنها در قرون متوالى هستند. سپس ، نظرات برخى مفسّران معروف اسلامى ، چه سنّى معتزلى و اشعرى و چه عالم شيعى را ، آورده و قول نهايى در اين باره را بيان كرده است. تعاريف اصطلاحى عقل و تقسيمات آن ، و نيز خلاصه جدول گونه اين موارد ، به همراه نظرات صدرالمتألهين شيرازى ، در ادامه بحث آمده است .

  • نام منبع :
    چکيده پايان نامه هاي حديثي جلد دوم
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1390
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 355596
صفحه از 407
پرینت  ارسال به