13
فصلنامه علوم حديث 15

۸.مُحدث نورى (م۱۳۲۰ق) در «مستدرك الوسائل» به نقل از كتاب حسين بن همدان آورده است:عن المفضّل بن عمر, عن الصادق(ع), قال له فى خبر طويل فى جملة كلامه(ع):… فأوحى اللّه اليه: «يا حزقيل! هذا يوم شريف عظيم قدره عندى, و قد آليت أن لايسألنى مؤمن فيه حاجة الا قضيتها فى هذا اليوم و هو يوم نيروز». ۱

۰.مفضّل, فرزند عمر از امام صادق(ع) نقل مى كند كه:… خداوند بر حزقيلْ وحى فرستاد كه: «اين روز, روزى گرامى و بلند مرتبه نزد من است. با خود   عهد كرده ام هر مؤمنى در اين روز از من حاجتى بخواهد آن را برآورده سازم و آن روز, نوروز است».

1.مستدرك الوسائل, ج۱,ص۴۷۱; (چاپ سنگى) ج۶, ص۳۵۴ (چاپ آل البيت).


فصلنامه علوم حديث 15
12

۰.مُعلّى پسر خُنَيس گويد:در روز نوروز, بر امام صادق(ع) وارد شدم. فرمود: «آيا اين روز را مى شناسى؟». گفتم: قربانت گردم! اين روز را فارسيانْ گرامى مى دارند و به يكديگر هديه مى دهند. فرمود: «سوگند به خانه كعبه كه اين, رمزى ديرينه دارد و برايت روشن مى سازم تا آگاه گردى». گفتم: سرورم !آموختن اين امر از شما برايم بهتر از آن است كه مردگان زنده شوند و دشمنانم بميرند.
آن گاه فرمود: «اى معلّى! روز نوروز, همان روز است كه خداوند از بندگان پيمان گرفت او را بپرستند و به او شرك نورزند, به پيامبران و حجت هايش بگروند و به امامان ايمان آورند. اين همان روز است كه خورشيد طلوع كرد, بادها وزيدن گرفت و گل هاى زمين روييدند. اين همان روزى است كه كشتى نوح(ع) بر ساحل جودى آرامش يافت و همان روزى است كه خداوند, گروهى چند هزار نفره را كه از ترس مرگ از خانه ها بيرون رفته بودند زنده ساخت, پس از آن كه آنان را ميرانده بود. اين, روز فرود جبرئيل  بر پيامبر اسلام است و روزى است كه پيامبر(ص) امام على(ع) بر دوش گرفت تا بت هاى قريش را در مسجد الحرام شكست و در همين روز, ابراهيم, بت ها را شكست. اين همان روزى است كه پيامبر به يارانش دستور داد با على(ع) بيعت كنند و در همين روز, على را براى بيعت گرفتن از جنيان فرستاد. در همين روز, دومين بيعت با اميرالمؤمنين انجام شد. در همين روز بر   نهروانيان پيروز شد و ذوالثديه (صاحب پستان) را به قتل رساند. در اين روز, قائم ما و صاحبان حكومتْ قيام كنند و در همين روز, قائم ما بر دجّال پيروز گردد و او را در زباله دان كوفه به دار آويزد. در هر روز نوروزى, ما آرزوى فرج داريم; چرا كه آن از روزهاى ما و شيعيان ماست. فارسيان, آن را گرامى داشتند و شما آن را ضايع كرديد.»
و فرمود: يكى از پيامبران بنى اسرائيل از خداوند پرسيد چگونه مردمانى را كه خارج شدند, زنده مى كند. خداوند بدو وحى كرد كه در نوروز, آب بر قبر آنان بپاشد و آن, اولين روز سال فارسيان است و آنها زنده شدند, در حالى كه سى هزار نفر بودند. از همين جا پاشيدن آب در نوروز, سنّت شده است.
گفتم: آيا نام هاى روزهاى فارسى را به من تعليم نمى دهى؟ فرمود: اى معلّى! اينها روزهايى كهن از ماه هايى كهن است. هر ماه, سى روز است, بدون كم و كاست….
گفتنى است ابن فهد نيز بخشى از اين روايت را پيش از علاّمه مجلسى در كتاب «المهذّب البارع» آورده است. ۱

1.المهذّب البارع, ج۲, ص۱۹۵ـ۱۹۶.

  • نام منبع :
    فصلنامه علوم حديث 15
    تاريخ انتشار :
    بهار 1379
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 13340
صفحه از 236
پرینت  ارسال به