225
فصلنامه علوم حديث 15

گزيده «حلية المتقين در آداب و احكام»
محمد باقر مجلسى (1037ـ1111ق),
به كوشش: محمد اسفنديارى,
تهران: انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, 1378ش,
256 صفحه, چاپ اول, رقعى.

علامه مجلسى از معدود عالمانى است كه تنها براى دانشمندانْ كتاب ننوشت; بلكه عموم مردم را نيز مخاطب قرارداد و بر خلاف بسيارى از همگنان خويش, به زبان فارسى نيز آثارى پديدآورد تا كسانى كه از درك زبان عربى عاجزند, از فهم تعاليم دينى محروم نگردند.
يكى از آثار فارسى علامه مجلسى, كتاب «حِلية المتقين» است كه در آن به طرح احاديث آداب و احكام پرداخته است. او در چهارده باب, آدابِ: جامه و كفش پوشيدن, خوردن و آشاميدن, حمام رفتن, خوابيدن, معاشرت با مردم, صحبت كردن, پياده رفتن, سفر كردن و… را بيان كرده است.
كتاب حاضر, گزيده اى از كتاب «حلية المتقين» است, بى آن كه كلمه اى به متن افزوده شده و يا تصرّفى در آن شده باشد.

الوجيزة فى الرجال
محمد باقر المجلسى (1037ـ1111ق),
تحقيق: محمدكاظم رحمان ستايش,
تهران: انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, 1378ش,
257صفحه, چاپ اوّل, وزيرى.

اين كتاب, على رغم حجم كوچكش, حاوى مطالب و مباحث مفيدى است كه مى تواند   نياز علاقه مندان به فراگيرى علم رجال را تا حدود زيادى برآورده سازد.
روش پيگيرى مباحث در اين كتاب, بدين صورت است كه نويسنده, به تبيين احوال راويان از حيث وثاقت و مدح و ضعف پرداخته; امّا اشاره اى به سخنان رجاليان ننموده است. او براى بيان نظر خود درباره راويان, به جهت رعايت اِختصار, از رموزى استفاده كرده و رساله خود را بر اساس ترتيب الفبايى اسامى روات, مرتّب ساخته است.
نويسنده كتاب ـ آن گونه كه خود در مقدمه آورده است ـ به سراغ روات مجهول نرفته و از بيان احوال آنها, به علت بى فايده بودن, خوددارى كرده است.
گفتنى است كه مصحّح كتاب, در صفحات نخستين, پس از اشاره اى گذرا به حيات علمى و عملى مؤلف, روشِ ايشان را بيان كرده و از چگونگى تحقيق و مصادر تحقيق خود, سخن به ميان آورده است.


فصلنامه علوم حديث 15
224

آشنايى با «بحارالأنوار»
احمد عابدى,
تهران: انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, 1378ش,
300 صفحه, چاپ اوّل, رقعى.

اين كتاب, به معرّفى كتاب «بحارالأنوار» ـ كه به حقْ افتخارى بزرگ در تاريخ علم و فرهنگ شيعه است ـ اختصاص دارد. مؤلف معتقد است كه كتاب «بحارالأنوار» به درستى معرّفى نشده و كم تر كار تحقيقى بر اين كتاب صورت گرفته است و در نتيجه, آن گونه كه لازم و ضرورى است, از آن بهره بردارى نشده است.
وى در مقدمه كتاب, براى روشن شدن جايگاه «بحارالأنوار» در تاريخ حديث و در ميان مجموعه هاى حديثى شيعه, نگاهى گذرا به تاريخ حديث شيعه افكنده و سپس در فصول بيست و سه گانه, مباحث مورد نظر خود را مطرح نموده است.
بحارالأنوار از نظر بزرگان, هدف از تأليف «بحار» و ويژگى هاى آن, ميزان اعتبار روايات و روش علامه مجلسى در «بحار», مباحث عقلى و ادبى و فلسفى «بحار», اشكالات و تعليقات و مصادر «بحار» و مصحّحان و چاپ هاى مختلف آن, به همراه مباحث مفيد ديگر, از جمله مطالبى است كه به طرح آنها اقدام شده است.
مؤلف در پايان كتاب, همّت بلند علامه مجلسى را ستوده و به بيان گوشه اى از ناگوارى هاى زندگى او و موانع تدوين «بحار» پرداخته است.

  • نام منبع :
    فصلنامه علوم حديث 15
    تاريخ انتشار :
    بهار 1379
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 18720
صفحه از 236
پرینت  ارسال به