هزار حديث نبوي، اوّلين اثر شيعي در جمع احاديث نبوي - صفحه 142

و محمّدبن محمد الکوفي: عالم، جليل‏؛ ۱
و هارون بن موسي التلعکبري ابومحمد: «كان وجها في أصحابنا ثقة، معتمدا لا يطعن عليه، له كتب‏»؛ و... . ۲
برخي از کساني که از ايشان روايت نقل کرده‌اند:
«عبيد الله‌ بن موسي بن احمد العلوي السيد ابوالفتح، محمّد بن علي ‌بن الحسين ابوجعفر الصدوق، محمّدبن علي‌بن محمّدبن جعفر الدقّاق و محمّد بن علي‌بن محمد الفويّ من شيوخ المفيد الثاني.» ۳

چاپ کتاب

چاپ سنگي اين کتاب با مقدّمه علّامه شعراني مي‌باشد که در چاپ جديد کتاب، محقّق به آن اشاره کرده است؛ امّا چاپ جديد آن با تحقيقات ارزنده و کامل و با فهرست‌هاي مختلفي بنياد پژوهش‌هاي اسلامي آستان قدس رضوي با تحقيق سيّدمحمّد حسيني نيشابوري در سال 1371شمسي به چاپ رسيده است. از مزاياي اين چاپ اين است که محقّق محترم تمامي احاديث آن را از کتب شيعه و اهل سنّت مصدريابي نموده و اختلافات آن‌ها را نيز بيان نموده است و هم‌چنين برخي واژه‌هاي مشکل آن را در پانوشت توضيح داده است و طبق شمارشي که محقّق نيز، انجام داده است، تعداد روايات اين کتاب 578 حديث مي‌باشد.

نسخ خطي

اين کتاب داراي سه نسخه‌ي خطي کامل مي‌باشد که در تحقيق چاپ جديد کتاب، از آن استفاده شده است:
1. نسخه‌اي به خط محمّد حسين بن زين العابدين الأرمويّ در تاريخ 1347 از مخطوطات آستان قدس رضوي به رقم 7950.
2. نسخه‌اي به "خط العلامة" المحدث الشيخ ميرزا محمّد بن رجبعلي العسکري الطهراني نزيل سامرّاء در تاريخ 1328.
3. نسخه‌ي تصحيح شده از مخطوطات کتاب‌خانه فيضيّه در تاريخ 1340 به رقم 1879. ۴

ابواب کتاب

همان‌طور که قبلاً اشاره شد، اين کتاب طبق حروف الفبا نوشته شده است و به تعداد حروف الفبا داراي باب است، البته ايشان باب مستقلي را نيز به رواياتي اختصاص داده که با حرف نفي «لا» شروع شده‌اند؛ لذا اين کتاب داراي 29 باب است. تعداد احاديث هر کدام از حروف الفبا ذکر مي‌گردد و براي هر کدام نمونه‌اي آورده مي‌شود.

1.(معجم رجال الحديث، ج۱۷، ص۲۱۲.)

2.(معجم رجال الحديث، ج۱۹، ص۲۳۵.)

3.(مقدمه چاپ جديد كتاب جامع الاحاديث، ص۴۷.)

4.(مقدمه چاپ جديد کتاب جامع الأحاديث، ص۴۷.)

صفحه از 148