بررسى اعتبار كتب اربعه از ديدگاه آيت الله نمازى شاهرودى - صفحه 92

حفظ كتاب سنگين و سخت نگردد و خواننده را خسته نكند .بويژه كه منقولات آن در كتب و اصول، موجود و براى بزرگان از فقها و دانشمندان ثقه، روشن مى باشد.
3. شيخ طوسى در اول كتاب تهذيب، در مقام استدلال بر شرح كتاب استادش مرحوم مفيد مى گويد: اخبارى كه در كتابم نقل كرده ام، اخبار متواتر و رواياتى است به همراه قرائن دال بر صحت، و همان سنت مقطوعى كه اصحاب مشهور ما آورده اند.
شيخ طوسى در پايان مى افزايند:« در ذكر خبر، ابتدا نام مصنف كتاب را آورديم ودر آخر كتاب، طرقى كه اين روايات را بواسطه آنها از اصول نقل كرديم، را به اختصار بيان كرديم تا اخبار مزبور، از صورت مرسل خارج و به مسندات ملحق شوند».بنابراين به صرف نياوردن طريقش به اصل در نقل حديثى آن روايت رامرسل مى دانستند نه مسند. و لذا مرحوم كلينى در اول هر حديثى، طريقش رامى آورد.

فصل پنجم: آراء دانشمندان و مجتهدان در اعتبار كتب اربعه

در اين فصل علاوه بر ذكر اجازات اساتيد به شاگردان در نقل روايت، سخنان دانشمندان گذشته در اثبات اعتبار كتب اربعه نقل مى شود. در ابتدا، گفتار افرادى كه درباره تمام كتب اربعه و سپس آراء دانشمندانى كه پيرامون برخى از كتب، سخن گفته اند مى آوريم . پس از آن، به نكاتى از اجازات محدّثان در اعتبار كتب اربعه به ويژه كافى اشاره مى شود.

الف: سخنان مربوط به تمام كتب اربعه

1. شيخ على كاشف الغطاء به اجماع برحجيت وعمل به تمام آنچه در كتب اربعه ـ و امثال آن مانند خصال، عيون، علل الشرايع كه از طريق يكى از اصحاب قائل به امامت ائمه از پيامبر يا ائمه نقل شده است ـ عقيده دارد.البته به شرطى كه ناقل، فردى استوار و محكم و روايت كردن او به دور از عيب ونقص باشد.
در ادامه، شيخ، اجماع بر عمل به اين اخبار را دليل اصحاب در نقل اخبار وتدوين اصول خويش مى داند. به گونه اى كه اگر يكى از اصحاب فتوا بدهد به چيزى كه علم و

صفحه از 108